Bahnson: Jag ser framför mig att vi spelar i Division 1 om tio år

kb-pelleNyheter

Succén har varit omedelbar för Karlbergs BK:s ett år gamla damlag. Efter en säsong i Division 5, tar man steget upp till Division 4 efter att ha vunnit serien i sin första säsong någonsin i den här konstellationen. Just nu är laget mitt uppe i Victoria Cup, där man slagit ut Ösmo och Skogås/Trångsund på vägen och man är nu framme i sextondelsfinal mot Enebyberg (11 nov). Thomas Bahnson, tränare och sportchef, är den med mest ansvar om laget. Vi träffas på kansliet en grå eftermiddag i oktober för att prata om damernas framfart och hur allt egentligen började.

– Man vet aldrig vad man får på planen när man startar ett nytt lag, det är alltid en process.

Processen fick sin början för ungefär ett år sedan, när Karlberg bestämde sig för att starta ett damlag till säsongen därpå.

– Vi kände för att våra ungdomstjejer ska ha samma förutsättningar som killarna så behövde vi ha ett representationslag på damsidan. Det är väl egentligen 50 % av hela idén med damlaget.

Efter att ha ryckt i trådar och haft kontakt med så många spelare som möjligt genom vintern, arrangerade Thomas en provträning för de som visat intresse, i början av februari 2017 i S:t Erikshallen. Där fanns tjejer som Thomas lockat dit från Gymnastik- och idrottshögskolan, från beachfotbollssessionerna under somrarna och spelare som hört av sig via annons.

– Sedan hade vi turen att Sundbybergs IK:s damlag lades ner, och då fick vi en handfull spelare från det laget som kände varandra och drog med varandra. Det hjälpte oss på traven och då hade vi en stomme att bygga vidare på.

– Jag var såklart den drivande kraften bakom rekryteringsprocessen, men jag har mycket att tacka vissa spelare för, som drog ner sina fotbollsspelande vänner till träningarna. Jag vill rikta ett särskilt tack till Josefine Svedberg, Ellen Agné och Madde Rylander som hjälpte mig i denna process genom att dra i de trådar de kunde.

När säsongen sedan drog igång kunde Thomas skönja vad hans rekryteringar resulterat i. Det nya laget störtade fram och krossade det motstånd som försökte utmana dem, och vann matcher med ibland upp till 30 mål, +120 i målskillnad är en sällan skådad statistik. Ambitionen var från början att ta steget upp direkt och sedan nästa år gå upp en division till för att kunna befinna sig i Division 3 år 2019. Men det kan vara svårt att veta hur långt laget kan gå när man vinner så många matcher med så stora siffror, menar Thomas.

– När vi stod där i februari/mars så var man lite osäker. Vi hade inte antalet och visste inte vilken kvalitet vi skulle hålla men vi märkte tidigt att det blev ett väldigt duktigt gäng. Det har ju nästan inte varit några jämna matcher alls på hela säsongen, och det är lite svårt att bedöma vilken nivå vi håller då, är det vi som är för bra eller är det motståndet som är för dåligt? Jag känner väl att vi får se under nästa år vad vår faktiska nivå är, för nu har vi mött några Division 4-lag som vi spelat jämnt mot.

Ambitionen går dock längre än Division 4 och Thomas ser sitt lag i Division 1 om tio år. Han menar att laget redan presterat bra mot lag i högre divisioner redan så här tidigt i processen och med mer tid tillsammans är det ingen omöjlighet att avancera ytterligare nivåer.

– Jag känner att om vi bara har en bra verksamhet och duktiga träningsvilliga spelare som vill göra den här resan med oss ska det inte vara en omöjlighet att ta oss uppåt i seriesystemet. Jag ser ingen nämnvärd skillnad mellan ett dominant Division 5 lag och ett stabilt Division 3 lag på damsidan och kan vi ta oss från StFF:s seriesystem till SvFF:s (Division 2) kan vi börja tänka på nästa fas, men tills dess har vi en stor utmaning framför oss. Herrarna har ju gjort denna resa och gått från Division 5 till Division 2 och det är en inspiration.

Karlbergs BK:s damer har också ett gynnsamt läge i och med de olika förutsättningar som klubben har. Det är en av de få stora klubbarna på Kungsholmen och i Vasastan och därför kan ungdomsverksamheten växa, samtidigt som den absoluta innerstaden är nära vilket gör att det är attraktivt för många vuxna som spelar fotboll.

– Det känns absolut som att vi i framtiden kan vara ett lag som är väldigt högt rankat i Stockholm, så länge vi har planförutsättningar (det är en diskussion för sig). Jag ser framför mig en situation där vi spelar i Division 1 om tio år och har Kristinebergs IP som hemmaplan. Det hade varit extremt roligt. Men självklart är det mycket annat som också är viktigt i KB Dam, man får aldrig glömma att det måste finnas en härlig laganda bakom varje succé och att det ska vara roligt att komma ner till träningen och träna och umgås med sina lagkamrater och med den inställning går jag alltid in med, att vara en positiv tränare som uppmuntrar till skratt.

Thomas är tränare i första hand och sportchef på toppen av det. Han sköter inte bara träningarna och det mesta av rekryteringarna utan även saker som marknadsföring och att vara lagets ansikte utåt.

– Jag försöker se till så att riktlinjer följs och jag har ett helhetsgrepp om laget, sedan så måste jag såklart alltid leva upp till styrelsen och Klubbchefen Pelle Brädefors och vad de vill ha ut av just min roll, men det känns som jag har fått det mandatet. Jag har assisterande tränaren Antonio Fernandez till min hjälp på planen, och det känns tryggt!

Vill du fortsätta på samma sätt nästa år och efter det?

– Att jag och Antonio fortsätter tillsammans ser jag som en viktig förutsättning för att vi ska kunna fortsätta på samma väg – det är alltid skönt att vara två. Det är även extremt viktigt att få in en målvaktstränare som möjliggör att vi kan locka hit och behålla duktiga målvakter. Sedan om vi ska upp till Division 3 och så småningom Division 1 så kanske det krävs lite mer struktur runt laget, då skulle jag absolut se att en annan sportchef kommer in. Det kan vara positivt att en sköter allting men negativt i vissa aspekter, att man inte ser sina egna brister liksom. Så när vi går upp till Division 3 så kanske det är något att fundera på för att stärka organisationen.

– Jag trivs ju bäst på plan och att få coacha. Jag studerar till idrottslärare till vardags och i tränarrollen känner jag mig trygg. Men jag måste erkänna att helhetsgreppet om laget inspirerar mig väldigt mycket.

Thomas har varit i klubben flera år som kanslist och tränare i olika former, och betonar att han vet hur laget ska skötas inom KB:s ramar och hur laget ska arbeta för att kunna vara ett riktigt KB-lag.

– Jag känner till vad klubben vill ha ut av en tränare, så man har anammat det ledarskapet. Jag har inte fått några hundraprocentiga direktiv för hur träningarna ska bedrivas, men det vi i tränarstaben valt att fokusera mycket på är anfallsspel och mönster. Vi kör mycket spelövningar och bollinnehav så vi kan vara styrande varje match.

Just ungdomsverksamheten vill Thomas själv lyfta fram som en viktig del i KB den gångna säsongen. Thomas bjöd in flera tjejer födda 2001 och 2002 som han kände till sedan tidigare till träningar med seniorerna och på den vägen har det hela fortsatt genom säsongen. Han berättar också att han är lite överraskad över den höga nivå som ungdomarna hållit på både träningar och i matcher.

– Nu till exempel i senaste matchen mot Skogås/Trångsund hade vi en tjej, Rebecca, som gjorde sin bästa match hittills och var en riktig klippa, hennes 11:e match med damerna denna säsong, som 16-åring. Ju mer ungdomarna tränar med oss desto mer anpassar de sig till tempot som krävs på seniorsidan och nu ser vi frukten av att de faktiskt kan konkurrera om de har rätt dag och humör.

– Det är någonting viktigt för föreningen överlag, rotationsträning är A och O för KB och nu har vi fått igång det här på riktigt mellan ungdom och senior på samma sätt som det fungerar på pojksidan. Det har absolut varit en tillgång för oss, dels att ha fler folk på träningarna och dels att seniorspelarna har kunnat ta ungdomsspelarna under sina vingar litegrann och då har det blivit en mer positiv stämning. Det har behövts att ungdomarna fått se nästa nivå så det är väldigt bra.

Även om laget deltar i Victoria Cup är arbetet inför nästa säsong redan påbörjat och rekryteringsprocessen är igång. Det är ett par stycken som aviserat att de inte kommer spela nästa år pga flytt och liknande, men Thomas är i full gång med att hitta nya duktiga spelare.

– Jag har en kontaktlista med över tio spelare som jag pratat med, och som jag kommer fortsätta dra i och vissa ska komma och provträna redan nu och vissa kanske kommer till våren och gör det. Det gäller att ha lite tålamod i den här processen. Målsättningen är att ha en trupp på 25 spelare. De som vi tar in får gärna komma från minst Division 4 för vi vill gärna spetsa truppen snarare än att bredda den – spelare som kan bidra direkt.

Thomas behöver återgå till arbetet och förberedelserna inför nästa år och även matchen som kommer i Victoria Cup. Thomas står för ett viktigt arbete i en klubb som strävar efter jämlikhet med engagemang och vilja, och intrycket är att det här bara är början på en långvarig resa.

David Nylund

Kommentarer

kommentarer