Brädefors: ”Det har varit en stor ära att leda den här föreningen genom åren”

kb-pelleFrån kansliet

Tiden är inne för mig att tacka för 9 fantastiska år i Karlbergs BK. 90 minuter har gått och vi går nu in på övertid. Matchanalysen växer fram och kan sammanfattas med att utveckling fått stå i centrum. Där laget och jaget arbetat sida vid sida. Där laget har utvecklats positivt över tid och där det samtidigt funnits utrymme för enskilda individer att ta kliv framåt. Varje match handlar om utveckling och så även att lufta truppen. En del byten genomfördes som förändrar matchbilden och organisationen, men det har varit nödvändiga. Det hanterade vi bra och går nu stärkta ur det. Vid underläge agerar vi och genomför nödvändiga förändringar. Vi ändrade det taktiska upplägget under matchen flera gånger som resulterar i att vi reser oss och kan komma tillbaka starkare. Matchen går in i olika faser och det viktiga är att omfamna förändring när den sker och helst ligga ett steg före. Man brukar säga att det är tillfälligheter som avgör. Då gäller det att sätta chanserna när man får dom. Andra säger att det är minst lika viktigt att hela tiden skapa chanser genom metodiskt och strategiskt arbete. Kanske är det kombinationen som gör att Karlbergs BK är vinnare idag.

Det händer mycket under 9 år och det är med stolthet jag reflekterar och blickar tillbaka på vad vi åstakommit genom åren. Många minnen har skapats, minnen för livet. När jag ser tillbaka så minns jag hur allt en gång började. I oktober 2010 var kansli/klubbhus placerat nere på Kristinebergs IP. Det fanns varken toalett, kök, vindsförråd eller värme. Det fanns dock ett tryckeri där vi tryckte samtliga overaller till spelare och ledare i föreningen. På den tiden hade Karlbergs BK 300 spelare och 20 lag i seriespel. Herrlaget spelade division 3 och vi hade inget damlag. 2 år senare 2012 tar vi klivet upp med herrlaget till division 2. Vi gör vårt första försök att starta ett damlag samt har 32 lag i sanktan. Kurvan pekar spikrakt uppåt. Lite drygt 5 år efter jag började var Karlbergs BK uppe i över 800 spelare och omsättningen mer än fördubblats. Enorm utveckling och inflyttningen i området har självklart bidragit till det. Vi såg möjligheten och tog vara på den. 1-0.

Vid det här laget har vi flyttat vår verksamhet upp till Stadshagens IP. Vi passade på och renovera lite och byggde vinden, förråd, toalett samt ett kök. Vi började också bygga en bas med omklädningsrum, förråd, rehabrum och tog även över driften av cafet. Sådant som är nödvändigt för att utvecklas och skapa en så bra miljö som möjligt för en idrottsförening. För det var med den ingången jag gick in i detta. När jag började 2010 så var Karlbergs BK inte i närheten av vad vi är idag. Det har varit en mäktig resa och utvecklingen har präglats av tillväxt och att vi faktiskt gjort den mer professionell.

Jag minns att vi vid denna tidpunkt stod inför ett viktigt policybeslut att införa en klädkod i föreningen. D v s att vi skulle bestämma att spelare och ledare skulle ”tvingas” bära kläder framtagna i vår profil. Det var mycket heta diskussioner inom förening om det och när jag idag tänker tillbaka på det så känns det rätt naturligt att vi har gemensam profil. Jag får ibland höra av uppgivna föräldrar att barnen säger att det minsann ”måste vara KB-kläder”. Jag skrattar lite för mig själv när jag hör det, för det visar någonstans vilken enorm föreningskänsla som finns och att det faktiskt är det mest naturliga som finns att spelare och ledare bär föreningens kläder.

Jag blickar även tillbaka på allt arbete vi lagt ner när det gäller att skapa en tydlig etablering i området med alla våra samarbetspartners. Hur unikt det ändå är att vi har ett multinationellt företag i Octapharma som en av våra största sponsorer. Att vi genom ett långt och djupt samarbete med ICA Maxi Lindhagen har skapat förutsättningar för att sälja julgranar i december. Något som ger ett rejält tillskott i ekonomin. Vi har även haft flera roliga projekt genom åren som KB-Limpan, nyckelbrickan och nu senast vår egna KB-kasse. Jag vill också nämna det samarbete vi haft genom åren med olika leverantörer. Men det som var banbrytande vara att få komma in i butik 2011 på Stadium i Bromma Blocks. Där satte vi tonen för den professionella hanteringen av våra profilkläder. Idag har vi möjlighet att köpa våra kläder på Intersport i Västermalmsgallerian.

Sen är den sportsliga utvecklingen en resa i sig. När jag tittar tillbaka till 2010 så fanns inga externa tränare, det var hål i ålderskullarna och avsaknaden av en röd tråd i föreningen var påtaglig. Så implementering av en röd tråd administrativt och sportsligt har bidragit till att vi idag dels har stora ålderskullar inom ungdom och att vi har U-lag samt seniorlag på representabel nivå. Och den utvecklingen fortlöper hela tiden. Jag minns själv hur jag varit med och startat upp både knattelag, damlag och juniorlag för att vi verkligen ska få igång verksamheten. En del satsningar lyckades, andra inte. Men det har varit viktigt att hela tiden försöka. Nu står vi där med 300 knattar i vår knatteverksamhet, ett damlag i div 3 och en juniorverksamhet som blir bättre och bättre för varje år. Det ligger hårt arbete bakom det och det är något som jag är stolt över.

Sist men inte minst vill jag också tacka alla fantastiska ledare, kollegor och styrelsefolk jag genom åren haft äran att arbeta med. Utan er hade givetvis inget av detta varit möjligt. Jag uppmanar er att ta tid att reflektera på era egna insatser genom åren och njut över att ni är en del/varit en del av en förening som får så mycket beröm för att vara en fin, omtänksam och välskött förening i Stockholm. Sträck på er!

Så sammanfattningsvis en väl genomförd laginsats under 90 min. Men nu när vi går in på övertid så är min uppgift att på ett så bra sätt ge bästa förutsättningar för någon annan att fortsätta utveckla föreningen. Mot nya målsättningar. Det har varit en ära att leda den här föreningen genom åren. Men från och med årsskiften så kommer jag att fortsätta min resa på annat håll.

Med varma hälsningar

Pelle

Foto: Ylva Bergman

Kommentarer

kommentarer