Buchinger: ”En kombination av ansvar, trygghet och utmaningar”

kb-pelleNyheter, Porträtt KB

KB P-05 Vit tränar varje vecka på Stadshagens IP. Tränaren Patrik Buchinger har ryggproblem men befinner sig ändå på träningsplanen den här kvällen. Han tränar inte laget ikväll just på grund av smärtorna i ryggen, men har kämpat sig till konstgräsplanen på Kungsholmen för att besvara mina frågor om hans lag och ungdomsverksamheten idag. Det här var innan snön föll och minusgraderna började härja, så höstkappan och mössa räcker gott och väl den här kvällen, även om kylan växer sig större för varje ställd fråga.

P-05 Vit har en historia som liknar andra ungdomslag i KB. Det är klasskompisar, sammansättningar och ungdomar från olika lag och skolor som formar laget. Grunden har utgjorts av de som började spela i fem, sex års ålder, där ett tiotal av dem är kvar idag.

– Vi började när de var fem år, berättar Patrik. Då var det knattetränare som höll i träningen. Jag kom in som förälder och hjälpte till efter ett halvår. Efter ytterligare ett år lämnade KB över träningen helt till mig och en annan pappa och nu är vi fyra föräldrar som hjälps åt. De flesta av killarna kommer från Eiraskolan och Kungsholmens grundskola och många går eller har gått i samma klass. Flera av spelarna har tidigare spelat i Mariebergs SK men har kommit till vårt lag via klasskompisar.

För några år sedan upplöstes KB Röd, ett annat 05-lag, och därifrån kom några nya spelare till KB Vit. På senare år har fler och fler börjat spela med Vit och däribland flera som aldrig tidigare spelat organiserad fotboll, berättar Patrik. P-05 Vit har 24 spelare och Patrik jämför med andra föreningar och berättar hur det är hantera ungdomar som befinner sig på olika nivåer i sin utveckling och som har olika ambitioner med sin fotboll.

– Det är en väldig bredd i laget, allt från killar som håller på att lära sig att ta emot bollen och passa till de som har kommit väldigt långt. Det är en stor utmaning för oss tränare. Vi försöker göra vårt bästa så att alla får sina utmaningar och att alla tycker att det är kul att spela fotboll. I andra breddföreningar organiserar man lagen på ett annat sätt. I vissa andra breddklubbar har de större lag där man delar in och roterar in spelarna i mindre grupper på träningarna för att hantera bredden.

– I början hade vissa spelare som spelat några år och kommit längre i sin utveckling svårt att acceptera när det kom in nya killar som inte hade kommit lika långt. De blev frustrerade om de fick dåliga passningar och tyckte att de behövde börja om hela tiden. Likaså har vi haft utmaningar åt andra hållet där några tyckte att det var orättvist om vissa killar fick göra svårare övningar. Men efter vårt senaste spelarmöte med grabbarna, där vi informerade om hur det fungerar i ett breddlag och fördelarna med att spela i ett sådant lag, har det blivit bättre. Om man exempelvis har en svacka i sin utveckling är det bra att det finns en bredd i laget så behöver man inte känna sig utanför utan det finns alltid en nivå man kan ligga på. En kombination av ansvar, trygghet och utmaningar helt enkelt. Vår ambition är att alla ska få en bra fotbollsutbildning och att de får den utveckling som de själva vill.

Vad tycker du om akademi- eller utvecklingslag?

– Har man en svacka i ett utvecklingslag är det stor risk att man inte platsar i laget längre. I en sådan miljö kan det bli lite väl stor press på grabbar i den åldern. Om det är en bra och lyhörd tränare som förstår och accepterar att man kan ha svackor och det finns en trygghet i laget så kan det nog fungera. Men jag tror att breddlag är bättre.

– Vår ambition är att alla ska få en bra fotbollsutbildning och att de får den utveckling som de själva vill.

KB jobbar aktivt med dessa frågor inom ungdomsverksamheten och Patrik är nöjd med hur just den verksamheten bedrivs, men ser också möjligheter och utrymme för utveckling.

– Jag tycker att KB har bra ambitioner. Sedan kan man alltid utvecklas, att man ska jobba organisatoriskt på det sätt vi gör nu eller på ett annat sätt. Men det har utvecklats under tidens gång.

Likt andra lag i KB jobbar P-05 Vit utifrån olika teman uppdelat i tidsperioder. Man träffas också en kvart innan träningarna och har uppvärmning och pratar om träningen. Det blir mycket balansövningar, fys och spelövningar där man aldrig behöver stå stilla.

– Jag har gått den gamla tränarutbildningen och påbörjat nya tränarutbildningar. Vi försöker följa det här med att ha mycket spelövningar och inga köer på träningar. När jag spelade fick man stå och vänta och skjuta kanske tio skott på träningen. Här ska det vara så många touch som möjligt och så har vi gjort från början utan att veta om att det är så man ska träna. Killarna tycker ju att det är kul att spela, att man styr spelet, med vissa krav. Till exempel att man ska passa ett antal gånger innan man gör mål.

– Vi får ju lite underlag från våra tränarutbildningar, men vi lägger upp allting helt själva.

Jag ber om att få ta en bild på Patrik innan vi skiljs åt. Han blir tveksam för att han inte har sin KB-jacka på sig, men lyckligtvis får han låna en jacka av en av de andra tränarna i P-05 Vit. Jag ska vidare för att intervjua A-laget och märker hur jag förändras från relativt avslappnad och medioker ungdomstränarintervjuare till nervös spelar- och A-lagstränarintervjuare. Min skepnads förvandling är egentligen obefogad, eftersom en ungdomstränare förtjänar lika mycket uppmärksamhet för sitt breddlagsslit som en kvalspelande A-lagsspelare. Särskilt om man har ryggsmärtor.

David Nylund