Damerna presenterar fem nyförvärv

Thomas BahnsonDam, Nyheter

Karlbergs BK förstärker seniortruppen med Jessica Andersson (Lindhagen FF), Erika Back, Frida Östholm, Emma Aagaard och Sofia Fredriksson (alla IFK Viksjö). 

– Vi är väldigt glada över att de valt att skriva på för KB och vi ser fram emot en spännande säsong, säger sportchefen och huvudtränaren Thomas Bahnson. 

Redaktionen samlade spelarna på kansliet för en större intervju:

Frida, ni kommer ett gäng från IFK Viksjö, vad var det som lockade med Karlbergs BK?

– Både nivån och den blandade truppen, men också att det var ett nystartat lag som vi kände vi kunde bidra till. Det är mycket roligare att spela med en blandning av åldrar istället för att bara ha en viss typ av social konstruktion.

Erika, IFK Viksjö slogs i toppen av div 3 under 2015 och 2016 men kom sist i serien denna säsong, vilka erfarenheter/lärdomar tar du med dig från dessa säsonger till KB?

– Jag tar med mig erfarenheten av att spela i div 2 (som vi också spelade i) och div 3. Jag tar med mig tempot från de divisionerna, men jag kommer försöker hitta mitt spel nu, hitta kreativiteten och våga lite mer i div 4 som har något lägre tempo vad jag kan tro. Det som gick fel för oss var att vi tappade nästan hela laget på en försäsong och då tog vi upp många yngre spelare och vår tighta lagkänsla försvann lite. Vi hade tidigare många lagfester och aktiviteter utanför planen, som är väldigt viktigt.

Emma, du debuterade förra säsongen i div 3 redan som 15-åring om uppgifterna stämmer. Hur kändes det och vad är din målsättning kommande åren?

– Då var jag livrädd, framförallt för de här två (Frida och Erika) men även de andra i damlaget. Men det har känts bra. Målet är att växa, en stor anledning för byte av klubb är att spela i ett lag som man kan utvecklas i. Jag tror inte varken jag eller Sofia är färdiga seniorspelare ännu, och då finns det ett steg till att ta, och det känns som KB var rätt klubb för det.

Sofia, du fick spela en hel del i div 3 denna säsong trots din ringa ålder (16). Hur skulle du bedöma din säsong och vad tror du om dina möjligheter att utvecklas vidare i KB?

– Jag tycker den här säsongen varit väldigt givande för mig. Jag kom ingenstans i F16-19 längre och det har varit jätteroligt (att spela med damlaget). Jag känner att jag kommit långt i mitt spel och det känns som jag kommer kunna utvecklas vidare, jag lär mig saker hela tiden. Jag har fått prova på flera olika positioner och fått känna på det högre tempot.

Jessica, du kommer från lokalrivalen Lindhagen FF, vad fick dig att göra det något kontroversiella valet att komma över till KB? Eller var det inget du visste om?

– Det var nog snarare att jag inte visste om det. Jag bytte till Lindhagen i januari men sen krossade jag fingrarna och var borta i ett halvår så jag har bara spelat där i ett ett halvår ungefär. Jag känner väl att jag inte riktigt fick till det med tränarna, jag tycker bra om dem, de är bra personer, men våra filosofier gick inte ihop och jag tappade självförtroende, ganska rejält faktiskt och säsongen gick inte alls som tänkte men det har gått mycket bättre de senaste två månaderna.

Frida, det ser ut som du tagit på dig en liten mamma-roll bland Viksjö tjejerna, är du en naturlig ledarfigur?

– Ja det är jag absolut, jag tycker om att leda och ha kontroll över saker, det är därför jag tagit på mig den och speciellt i det här gänget också! Jag har nog väldigt mycket koll oavsett vad jag gör (går i skolan, jobbar). Jag var lagkapten i IFK Viksjö förra säsongen.

Erika, vi har sett att du kan se lite konfunderad ut efter ett träningspass, vad kan det bero på? Har du höga krav på dig själv på fotbollsplanen och skulle du kalla dig en vinnarskalle?

– Jag är ju jordens största vinnarskalle, har extremt höga krav på mig själv och har haft jättehöga krav från min omgivning men jag tycker jag blivit mycket bättre på att hantera dom kraven nu än tidigare. Jag tycker att balansen är viktig, man får gärna ställa krav men det måste göras på rätt sätt, de måste följas upp med frågeställningar t.ex. Jag har haft tränare som ställt sig framför hela laget och sagt till mig att om jag inte gör mål så kommer vi förlora och då är det ditt fel, sådant kanske man kan hålla för sig själv.

Emma, du har visat upp en sarkastisk sida hittills, är det ditt naturliga tillstånd? Känner du att du blivit väl mottagen?

– Jag känner att jag blivit väl mottagen. I början när jag klev upp i damlaget var jag ganska tyst och vågade inte säga så mycket men i slutet var det nästan så de sa ”hur fan ska vi få tyst på henne”. Men jag är ganska pratglad av mig och inte alltid sarkastisk så klart. På match är jag seriös, då skojar jag inte. I F16-19 laget var jag lagkapten och mittback och då var det naturligt att jag pratade mycket, men när jag klev upp i damlaget då tog Frida över snacket.

Sofia, var seniorfotboll ett aktivt val för dig? Är det något speciellt som lockar med det?

– Vårt F16-19 lag var inte så bra, när jag kände att jag inte kom någonstans där och hade gått om de andra så kändes det naturligt att gå upp i damlaget i samma klubb. Dels vill jag hänga efter de här för vi spelar bra ihop men det känns också som en bättre väg framåt att byta till ett annat damlag än att t.ex. konkurrera i ett elit-ungdomslag.

Jessica, du tar med dig massor av erfarenhet, vad skulle du säga var höjdpunkterna under din tid som spelare?

– Det var när jag var 18-20 när jag spelade i Allsvenskan och U21 landslaget när jag var aktuell där, sedan fick jag barn. Då spelade jag i Djurgården, och även där gjorde jag en riktig rivalare och bytte till AIK. Jag började i Rimbo (div 1) som var ett farmarlag till DIF och de duktiga tjejerna fick hänga på Djurgården. Men roligast hade jag när jag var 16 och hade Pia Sundhage. Annars har det varit på div 1-2 nivå för det mesta. Men det är inte nivån som är viktigt, det är glädjen till fotbollen som är viktig. Jag vill helst bara lira och ha kul. Jag är kanske inte en vinnarskalle men jag kör gärna på tills alla ben är brutna i kroppen, en rejält jobbig skit!

Vi tackar tjejerna för pratstunden och önskar dem varmt välkomna till KB och ett stort lycka till kommande säsongen.

/red

Kommentarer

kommentarer