Ederström: ”Det är en hungrigare KB-trupp i år”

kb-redSenior

jonathanederstrom1
Jonathan Ederström är skadad och måste stå över mötet med Västerås IK på lördag.

Förra våren gjorde Jonathan Ederström, 23, comeback efter två års uppehåll från fotbollen. Nu är han en av stöttepelarna i Karlbergs BK, som siktar på att förbättra fjolårets niondeplats i division 2 Norra Svealand.
Här pratar mittfältaren om starten på säsongen, nyförvärven och avslöjar vem av lagkamraterna som är sämst på dansgolvet.

Sedan ett par veckor är säsongen igång. Vad säger du om KB:s inledning: Förlust mot Akropolis, kryss mot Sollentuna men också en seger mot seriekonkurrenten Värmdö i Stockholm Cup?
– Det kändes som att vi låg väldigt bra i fas för cirka 5–6 veckor sen, men sen kom alla skador. En förlust, en seger och ett kryss. Jag tycker att det säger ganska mycket om inledningen av säsongen. Vi har blandat och gett helt enkelt. Mot Akropolis så förlorar vi mot ett, för dagen, bättre lag även om jag tycker att 3–0 är missvisande siffror. Mot Värmdö gör vi en bedrövlig första halvlek, men kommer tillbaka starkt och vänder. Och mot Sollentuna i måndags så visar vi upp en jävligt bra inställning som lag och krigar till oss ett kryss på en väldigt svårspelad plan mot ett förmodat topplag.
Sett till våra skade- och sjukdomsproblem så tycker jag att det är en okej inledning på säsongen. Men vi måste definitivt höja oss, helt klart!

Jonte1

Spelmässigt har det skett förändringar inför den här säsongen. Hur tycker du att det nya spelsättet fungerar?
– På planen har det fungerat OK. Jag tycker vi kom igång ordentligt efter 2-3 träningsmatcher men att vi sen har haft en liten dipp med inställda matcher och, som tidigare nämnt, mycket skador. Mot Akropolis vinner vi bollinnehavet utan att skapa jättemånga chanser, mot Värmdö fungerade det i en halvlek och mot Sollentuna inte alls, där tvingade planens skick och motståndarens spel oss att slå lite längre. Så det har väl fungerat sådär, men jag är helt övertygad om att det bara kommer bli bättre och bättre.

Det har varit rätt stor spelaromsättning i KB. Nio nya spelare har anslutit. Hur tycker du att nyförvärven har smält in i truppen?
– Fantastiskt! Jag vet att tränarna har gått mycket på personlighet när de har rekryterat spelare och det har verkligen gett resultat. Sen tror jag att vi är en väldigt bra och lätt grupp att ansluta till också, inklusive tränartrion. Det är en mycket ambitiösare och hungrigare trupp i år, vilket är kul!

Kan du avslöja någon rolig detalj från lagets inkilning som inte kommit till allmänhetens kännedom?
– Ett par saker kan jag bjuda på: ”Fille” (Filip Lagerstedt) dör för Agnes Carlsson. Han skulle definitivt bryta med sin nuvarande flickvän för en natt med henne. Ivan (Förlin) är sämst i laget på att dansa, men har en enorm talang för att läsa högt ur Bibeln på Stadsbiblioteket. Anders (Lindskog) må vara äldst, men var utan tvekan fullast. Micke Grims fick ett nytt smeknamn då han stod med telefonen hela tiden, han har nu tagit över Jawads roll som Mr Badoo. Men bäst var nog Oskar som sent på natten, så desperat ville hitta kvinnligt sällskap, att han försökte göra en fake-stämpel för att komma in på Berns källare.

Ivan-Filip

För egen del kom du till Karlbergs BK inför förra säsongen. Vad är din fotbollsbakgrund?
– Det stämmer. Jag började spela fotboll i Mariebergs SK när jag var sex år gammal. Sen vidare till Råsunda IS när jag var 13 och efter ett år där blev jag kontaktad av Björn Wesström som ville värva mig till AIK. Det gick bra i AIK, men jag tröttnade väldigt mycket på fotbollen och saknade glädjen. Lite drygt två år blev det innan jag beslutade mig för att ge upp drömmen och vända hem till Marieberg igen. Efter ett år med alla kompisar så blev det division 4 med A-laget i två år innan jag lade av med fotbollen helt, 20 år gammal. Två år senare, efter mycket resande och annat kul, så var suget större än aldrig förr. I KB spelade den ökände italienaren Christofer Garofalo som jag känner sedan tidigare och på den vägen är det. Min kropp klarade väl inte riktigt tempot efter så lång frånvaro, så det blev ett ganska skadefyllt år. Men det gick helt okej när jag väl spelade och jag blev vald till årets spelare vilket självklart var väldigt roligt och gav ännu mer sug till den här säsongen.

Jonte2

I skrivande stund dras du dock med en skada. Vad har hänt och när tror du att du är tillbaka på planen?
– Jag har tyvärr problem med en ljumske/baksida. Det började för sex veckor sen med en mindre bristning/överansträngning och har fortfarande inte blivit bra. Trots noggrann rehab och att vi har stegrat speltiden successivt så vill det inte ge med sig. Efter Sollentuna-matchen så fick jag återigen riktigt ont. Nu kan det vara en inflammation som spökar och bidrar till att det blir värre så jag äter medicin och så avvaktar vi och ser vart det tar vägen. Jag lärde mig förra året att inte sätta datum för när man är tillbaka för då blir man så besviken om det drar ut på tiden. Vi tar det dag för dag.

Till sist: Hur går det mot Västerås IK borta på lördag?
– Vi vinner med 4–1! Attila, ”Matte”, ”Fille” gör varsitt mål och ”Stoffe” blir matchens lirare med 1 mål och 3 assist! Jawad gör självmål…

Vi tackar Jonathan för pratstunden och önskar honom och laget lycka till i kommande matcher!

/red