Efterlängtad seger hemma mot Eskilstuna City: ”Skönt att bryta negativ trend”

Lennart SandahlNyheter, Senior

På lördagen tog KB en skön seger mot Eskilstuna City. Alan Naib inledde målskyttet på straff och David Lividikos fastställde slutresultatet på tilläggstid (2-0).
– Jag anser att nyckeln till vinsten var det hårda arbetet vi la ner under 90 minuter för varandra, säger mittfältaren Gabriel Beckman.

Karlbergs BK kom till lördagens match med en jobbig förlustsvit på tre matcher. Mittenplacerade. Eskilstuna City hade åkt ett par mil österut för att försöka få med sig något mot ett spelsuget Karlberg.

Eskilstuna kom till matchens första målchans när yttern Peyman Alkoyun sköt i ribban, men inledningsvis var det inget lag som satte avtryck innan KB kunde få en straff. André Nader drogs ner av Eskilstuna-mittbacken, som var ordentligt upprörd, och Alan Naib stegade fram för att ta straffen. Naibs straff var tillräckligt välplacerad för att bollen skulle undvika målvaktens hand och rassla i nätet – 1-0 efter 12 minuter.

Eskilstuna försökte svara och tog stundtals över spelet, men kunde inte komma igenom ett starkt KB-försvar. Naib var aktiv i anfallsspelet i sin tillbakadragna roll bakom Andreas Flyckt och var ofta delaktig i den sista tredjedelen. Tiotalet minuter efter ledningsmålet kunde just Naib sätta igång ett anfall efter att ha vunnit bollen på offensiv planhalva. Gabriel Beckman kom sekunder senare nära att avsluta anfallet med mål, men Eskilstuna-spelare kunde täcka ut bollen till hörna. Hörnan blev till kontring för Eskilstuna där högerbacken för dagen Roman Tello gick tufft i en duell med Eskilstuna-spelare, som hade kommit i riktigt bra läge för att kvittera. Eskilstuna-bänken skrek på rött kort och spelarna från samma lag var riktigt upprörda, samtidigt som Tello gjorde sitt bästa för att undvika utvisning. Domaren gav Tello gult kort och Eskilstunas representanter började skrika ännu högre på domaren. Kort därefter var Tello inblandad återigen i en tuff duell när han orsakade frispark, men han klarade sig från ytterligare en varning och undvek därmed utvisning igen.

Eskilstuna tog greppet om matchen under den första halvekens sista minuter, men Karlberg försvarade sig väl och kunde avvärja de attacker som Eskilstuna hade. Istället hade KB flera bra möjligheter i de många kontringslägen som uppstod, men 1-0 stod sig till paus.

Matchens första halvlek började med målchans för Eskilstuna och andra halvlek likaså. På en hörna nickades bollen snabbt men rakt på Viktor Segerström i målet, som kunde greppa bollen. Ett par minuter senare var Flyckt ytterst nära att göra 2-0 när Eskilstuna slarvade i uppbyggnadsfasen, men skottet gick strax utanför. Inte långt senare skulle han få chansen igen, när han i straffområdet bröt in på sin svagare vänsterfot för att öppna upp för nytt skottläge. Avslutet gick återigen strax utanför.

Karlberg hade i det här skedet av andra havlek tagit över matchen och spelade bra. Flyckt löpte mycket och bra och i det stundande tuffa duellspelet var KB resoluta och självsäkra. Strax efter att Nader kommit nära med skott utifrån, skulle Naib komma till ett bra skottläge. Skottet blev dock för tamt och målvakten kunde ganska enkelt rädda det låga skottet. Flera bra möjligheter uppstod för KB att skapa riktigt klara lägen, men den sista passningen satt inte riktigt alla gånger eller så var beslutsfattandet inte alltid det rätta.

Inbytte Alenga Masimango skulle få en grym chans att punktera matchen, men målvakten i Eskilstuna stod för en av matchens prestationer när han räddade två avslut från nära håll. Naib och Nader var genomgående KB:s bästa spelare i anfallet och när ytorna öppnade upp sig allt mer mot slutet av matchen kunde de båda två skapa flera anfall tillsammans, men som tidigare nämnt räckte inte kvaliteten till för att sätta dit tvåan. Eskilstuna i sin tur kom inte upp i den nivå de hade önskat sig i andra halvlek, när Karlbergs försvar med Ndure i huvudrollen tog undan alla sorts kvitteringsförsök.

Strax efter att Naib fått en gyllene chans att göra sitt andra mål i matchen, utan att ha lyckats, kunde Nader bjuda på en riktig show längs vänsterkanten när han med fläkt och flärd tog sig förbi två motståndare och spelade in bollen till inbytte David Lividikos. Lividikos första skott täcktes väl av Eskilstuna-försvarare, men returen hamnade hos samme Lividkos som kunde peta in 2-0 till KB med minuten kvar att spela!

Inte långt därefter blåste domaren av matchen och KB hade tagit en 2-0-seger mot ett lag som var nära dem i tabellen. En match som präglades av duellspel, kontringslägen och resolut försvarsspel från KB slutade rättvist i vinst.

Gabriel Beckman var tongivande på mittfältet i KB-segern.

– Jag anser att nyckeln till vinsten var det hårda arbetet vi la ner under 90 minuter för varandra och att vi följde Pierres matchplan. Vi testade en ny uppställning så det var viktigt att alla tog till sig av vad Pierre hade sagt och försökte utföra det så gott man kunde, vilket jag anser att alla gjorde.

Vad säger du om din egen insats?

– Jag är nöjd med min insats. Jag var väldigt spelsugen efter min avstängning från senaste matchen så det var extremt roligt att spela och att komma tillbaka på det vinnande spåret.

Hur skönt var det att vinna igen efter tre raka förluster?

– Självklart är det väldigt skönt att byta en negativ trend men det är alltid lika skönt att vinna, oavsett om du har vunnit tre i rad innan eller förlorar tre i rad.

/David Nylund