FC Gute – KB 0–0

kb-redMatchreferat 2016, Senior

Karlbergs BK spelade 0–0 borta mot FC Gute i toppmatchen på söndagen.

KB började avvaktande inför storpubliken på Gutavallen (848 åskådare). FC Gute hade bollen stora stunder, men de hade påtagligt svårt att komma till målchanser. Mållägena skapade istället KB.
I sjunde minuten skarvade Modou Gassama till David Lividikos som direktsköt, men John Rytterbro gjorde en fin enhandsräddning. Två minuter senare drog Adam Westin till på volley från 20 meter – i stolpens insida. I minut 21 tog sig Alexander Hedman runt på kanten och hittade David Lividikos som inte fick träff på skottet. Tre minuter senare nickade Modou Gassama från nära håll men bollen gick i huvudet på täckande Robert Mambo Mumba. Minuten före paus kontrade KB och Gassamas misslyckade skottförsök nådde så när Alexander Kärki vid bortre stolpen. Gutes enda målchans var när Villiam Dahlström skickade in ett inspel från vänster som gick rakt igenom straffområdet i minut 31.
– Vi kom med en defensiv matchplan och jag tycker att vi utförde den väldigt bra i första halvlek. Gräsplanen var svårspelad, stenhård och studsig, så det var väldigt svårt att få tempo i anfallsspelet. I första har Gute mycket boll men vi har tre-fyra bra chanser, säger KB-tränaren Kalle Karlsson.

Andra halvlek inleddes som den första. Gute hade bollen men hade svårt att ta sig till chanser. Närmast var en hörna som träffade överkanten av ribban, men som Viktor Segerström i KB-målet såg ut att ha full koll på. I den 59:e minuten förändrades dynamiken i matchen. KB-inhopparen Jerome Tibbling Ugwo sprang sig fri och Joel Elofsson tog den enda möjligheten som fanns att stoppa friläget genom att dra i Ugwos tröja så den stod som en strut. Domaren Andreas Glanberg kunde inte göra annat än att plocka fram det röda kortet och Gute var nere på tio man.
Då tog KB över helt. Direkt efter utvisningen höll Keivan Keshavarz misslyckade inlägg på att ställa John Rytterbro, som styrde bollen i ribban.
Bara två minuter efter den första utvisningen fick Shafik Zzimula sitt andra gula kort för en tackling på Keshavarz och Gute var nere på nio man. Med knappa halvtimmen kvar etablerade KB ett konstant tryck mot Gute som parkerade i eget straffområde. Men då började gästerna slarva och hade svårt att komma till öppna lägen.
– När utvisningarna kom trodde vi nog att det skulle gå lätt att hitta lägen. Men vi tog dumma, stressade beslut med skott från 25 meter. Det finns alltid en risk att man blir bekväm när motståndarna får en utvisning och när de får två man utvisade så blir det ännu mer påtagligt. Vi slutade hota med offensiva löpningar och stod snarare still och spelade uppställt power play. Det var svårt att få tempo i spelet på den här planen som var så hård och ojämn. Samtidigt gjorde Gute det bra som fredade det egna straffområdet och deras nickstarka mittbackar Mambo Mumba och Sebastian Starkenberg tog undan inläggen, säger Kalle Karlsson.
KB hade mest halvchanser, skott som täcktes av vilt kämpande Guteförsvarare. Modou Gassama fick det bästa läget på tilläggstid men Sebastian Starkenberg täckte avslutet.
– Det var besvikna miner efteråt och det är klart att vi borde ha avgjort matchen med två man mer på plan sista 27 minuterna. Men på förhand hade jag tagit ett kryss sett till hur veckan fram till matchen utvecklade sig, konstaterar Kalle Karlsson.

Förutsättningarna för KB:s del inför resan till Gotland hade kunnat vara bättre. Sunday Abohwo och Andreas Flyckt var skadade. Robiel Mecconen och William Sheriff var hemma med feber. Aaron Kabondo var på konferens. Mathias Karelius hade inte tränat fullt i veckan och bedömdes inte vara fit nog för startelvan, detsamma gällde Jerome Tibbling Ugwo som spelade avgörande U19-match på lördagskvällen.
– Det var osannolikt att sex potentiella yttrar inte kunde starta. Den enda naturliga yttern vi hade att tillgå var unge André Nader, 18 år. Det gjorde att vi ändrade lite och satte upp en mer defensiv matchplan än vanligtvis. Jag tycker att det fungerade perfekt i 60 minuter. Jag är väldigt nöjd med hur vi genomför första 60 minuterna, säger Kalle Karlsson.
Mittfältaren Adam Westin var för dagen mest framträdande i KB.

FC Gute–Karlbergs BK 0–0
Publik: 848 (på Gutavallen).