Grahn får tränarroll i KB

kb-redNyheter, Senior

Johan Grahn lägger den aktiva karriären åt sidan och tar en roll som assisterande tränare i Karlbergs BK kommande säsong.

Johan Grahn, 27 år (fyller 28 nästa vecka), värvades till KB i somras från Andrea Doria. Försvararen/mittfältaren fick vara med på resan upp till division 2, men nu rundar han av karriären och förstärker ledarstaben. Grahn kommer 2016 att ingå i tränarteamet med Kalle Karlsson, Roger Svensson och Mikael Malm.

Hur känns det att gå från spelare till rollen som tränare?
– Det känns kul! Jag har varit spelade tränare tidigare så det är inte en helt ny roll för mig även om tanken inte är att jag ska spela så mycket a-lagsfotboll i år. Men framförallt känns det väldigt kul att få möjlighet att börja arbeta med den här gruppen spelare som vi har i KB just nu. De är jäkligt hungriga och vill något med sin fotboll.

Född i Katrineholm och sedan svängar till Norrköping och Umeå innan flyttlasset gick till Stockholm. Berätta om din fotbollsbakgrund, både som spelare och tränare?
– Jag är fotbollsfostrad i Värmbols FC och spelade där fram till jag var 16. Jag hade under de åren turen att få vara med på några landslagsläger och även göra två ungdomslandskamper under nuvarande Häcken-tränaren Peter Gerhardsson. Från Värmbol gick jag till IFK Norrköping och spelade ett år i deras juniorlag innan jag gick till Smedby AIS och spelade med dem i både division 3 och division 2. Jag hade under mitt sista år den tidigare Guldbollenvinnaren Kent Karlsson, som också varit tränare för FC Köpenhamn och vunnit SM-guld som tränare med IFK Norrköping. Under tiden i Norrköping gick jag även en tränarutbildning som var en del av den fotbollsprofil vi hade på gymnasiet.
– Innan jag hamnade i Stockholm var jag även fyra år i Umeå där jag först spelade division 2 med Mariehem SK och sedan var spelade tränare i division 3 med IFK Umeå. Jag var då tränare ihop med Jonas Wikström som tog över Umeå IK i Damallsvenskan året efter att jag lämnade. Jag kan även skryta med att jag gjort en match som assisterande tränare tillsammans med Jonas och Umeå IK i damallsvenskan under förra året.

Vad anser du att KB måste förbättra för att hävda sig i division 2?
– För att klara av att spela den passningsorienterade fotbollen vi eftersträvar måste vi bli bättre på att hantera lag som kan sätta en kollektiv press och som är ordentligt organiserade i sitt försvarsspel. Sen är det en ung grupp spelare vi har och som alltid med unga spelare så måste vi bli smartare, både kollektivt och individuellt.

Utanför fotbollen arbetar du som jurist på en brottmålsbyrå och väntas bli försvarsadvokat i framtiden så du lämnar inte försvaret helt och hållet. Hur ser en vanlig arbetsdag ut i ditt liv?
– Det bästa med mitt jobb är att det sällan finns en helt vanlig arbetsdag utan att det nästan alltid händer något oförutsett. Men det bli överlag väldigt mycket läsande och skrivande, dessutom får man kontakt och lär sig hantera människor i utsatta och pressade situationer.

Vi tackar Johan Grahn för pratstunden och hälsar honom varmt välkommen i rollen som assisterande tränare i Karlbergs BK!

Kommentarer

kommentarer