Bustermärket

En majdag olympiaåret 1912 höll ett gäng smågrabbar i tioårsåldern ett extra sammanträde på egendomen Karlbergsvägen 74 i Vasastan (om mötet skedde i portuppgången eller tvättstugan låter vi vara osagt). På agendan stod bildandet av en ny fotbollsklubb. Eftersom samtliga elva mötesmedlemmar bodde inom samma egendom var namnvalet enkelt – Bollklubben 74:an var bildad! Föreningens starke man och förste ordförande var Acke Hamberg.

De första matcherna spelades mot småklubbar från kåkar i grannskapet och att kalla till match var enkelt. Det var bara för lagkaptenen att ställa sig på Karlbergsvägen 74:ans innergård och busvissla så öppnade Valle, Knåparen, Johne, Tore, Charlie, Lasse och alla andra sina fönster och var ”fit for fight”. Till den första bollen bidrog spelarna med varsin 50-öring och den inhandlades hos sporthandlare Langborgs.

När nya medlemmar, som bodde utanför 74:an, började strömma till bytte föreningen namn till Widar. Som tur var, eller tyvärr, beroende på hur man ser på saken var Widar redan registrerat. Så föreningens nya namn fick bli Karlbergs Bollklubb (KB) vilket registrerades 1919.

Äldre bild KB

Under åren har KB haft fyra spelare i fotbollslandslaget – Valle Larsson, Bernt Westerlund, Arne Larsson och Hasse Mild. Föreningen var också pionjär inom ishockey och redan 1923 var pucksporten en del av klubben. Det är också inom ishockeyn, som inte längre spelas inom föreningen, som de allra största framgångarna har kommit. Karlbergs BK ligger på 24:e plats i ishockeyns maratontabell.

Karlbergs BK i dag

Under 80-talet så höll föreningen på att gå i konkurs och försvinna helt. Ungdomsverksamheten var ner kring endast ett par lag och det var först i början av 2000-talet som föreningen kunde öka i medlemsantal och börja växa igen. Ungdomsverksamheten byggdes upp helt på ideella krafter och hängivna föräldrar. 2009 hade KB vuxit till drygt 200 spelare.

På senare år, i takt med inflytt på västra Kungsholmen, samlar föreningen 900 killar och tjejer från Vasastan och Kungsholmen. Det bedrivs verksamhet i Vasastan, på Kungsholmen och på Stora Essingen. Våra planer är Johannes BP, Kristinebergs IP, Stadshagens IP och Stora Essinge IP.

KB har idag en välutvecklad verksamhet med 900 spelare och 57 lag i seriespel. 42 träningsgrupper som drivs av över 120 ledare. En styrelse som tillsammans med föreningens 4 anställda och alla ledare utvecklar föreningen vidare.

Inte ett så litet livsverk av smågrabbarna från Karlbergsvägen 74.