IFK Luleå – KB 2–0

kb-redMatchreferat 2016, Senior

Karlbergs BK föll i det sista avgörande kvalet mot IFK Luleå på söndagen i Arcushallen.

Efter nattmatchen i onsdags var det på söndagen dags för det avgörande returmötet i Luleå. Karlberg hade 2–2 med sig och var tvungna att vinna eller åtminstone göra två mål för att ha chansen till avancemang.
Men KB var inte på tå i inledningen av matchen inför storpubliken, 1 662 åskådare i Arcushallen. Luleå träffade insidan av stolpen redan i tredje minuten och dominerade inledningsvis.
– Vi klarade inte av att göra det som vi utförde så effektivt i första mötet på Bosön. Luleå var bra, men jag kände nog att vi bjöd på alldeles för mycket första 20 minuterna på grund av att vi inte var där, varken fysiskt eller mentalt, säger KB-tränaren Kalle Karlsson.
I den 16:e minuten kom 1–0 till hemmalaget efter en snabb kontring där Anton Andersson placerade in bollen från nära håll. I det läget var KB tio man sedan Adam Westin fått omvårdnad på grund av skada.
Minuten efter hade KB kunnat få en väg in i matchen då Modou Gassama gjordes ned i straffområdet, men domaren Farouk Nehdi friade det som borde ha varit en straffspark (syns tydligt på matchvideon).
KB:s uppförsbacke blev än jobbigare när William Sheriff fick en sträckning i låret redan i 23:e minuten.
I minut 38 fick Adam Westin utgå på grund av en knäskada. Ersättaren Aaron Kabondo kom in och KB avslutade halvleken bra och Kabondo hade den bästa kvitteringschansen i minut 43 med ett skott som gick metern utanför.

I andra halvlek flyttade KB fram positionerna samtidigt som IFK Luleå backade hem. Sunday Abohwo, som ersatt William Sheriff, fick en gyllene möjlighet att kvittera när han frispelades av Sean Sabetkar i 53:e minuten. Men lobbförsöket strök ribban. Två minuter senare gjorde Luleå 2–0 efter ett långt inkast.
– Lite märkligt. Först var inkastet feldömt då (Michael) Jahn sköt via deras spelare och ut. Sedan var det nog frispark, antingen för knuffen på Modou på första stolpen eller duellen med (målvakten) Viktor Segerström. Men domaren friade båda, det var en sån dag för oss och sånt brukar jämna ut sig över en säsong. Vi har säkert fått domslut med oss tidigare under säsongen som gynnat oss, borta mot Skiljebo exempelvis.
KB tryckte på hela andra halvlek mot ett tajt Luleå, men den här dagen ville det sig inte.
– Vi hade några halvchanser och hade behövt göra 2–1 för att Luleå skulle bli lite nervösa. Jag tycker att vi spelade rätt bra fotboll i andra halvlek, men vi skapade inte lika mycket som vi brukar göra.
Påverkade hajpen kring matchen er negativt?
– Nej, det tror jag verkligen inte. Det var en fascinerande grej i ett dygn, men sedan tror jag att spelarna kunde koppla bort det. Den cirkusen kom ju iallafall att handla om allt runt omkring och vi och IFK Luleå var ju inte ens en del av det längre med bråk om rättigheter och spelbolag och allt möjligt.

– Det som märktes var att den fysiska återhämtningen inte var tillräcklig. Och det är nog utmanande för oss att möta divsion 1-motstånd, utan nattmatcher. Williams skada, en baksida tidigt i matchen, var typexemplet på det. Och då var ändå William den spelare i startelvan jag, rent fysiskt, var minst oroad för. Vi hade åtta startspelare och två avbytare som jag var mer oroad för att de skulle gå sönder. Så nattmatchen satte sina spår. Vi kanske hade förlorat ändå, men det är väldigt tråkigt att det skulle bli så här så klart, med två tidiga byten i matchen och Adams knäskada, framför allt när detta var klubbens största match på minst 60 år.
Kalle Karlsson berömde mittfältaren Aaron Kabondo som gjorde ett starkt inhopp och svarade för sin bästa insats för säsongen.

IFK Luleå–Karlbergs BK 2–0 (1–0)
Mål: 1–0 (16) Anton Andersson, 2–0 (55) Anton Andersson.
Publik: 1 600 (i Arcushallen i Luleå).