Intervju med Kalle Karlsson inför premiären: ”Truppens snittålder är på 20,9 år”

RedaktionenNyheter, Senior

Nu på lördag klockan 14:00 inleds division 2-säsongen för Karlbergs BK:s herrar när Gamla Upsala besöker Stadshagen. Vi tog pulsen på KB:s nygamle tränare Kalle Karlsson där han berättar om försäsongen, målsättningen och vilka spelare som visat framfötterna hittills i år.
– Jag tycker att vi kunde se en stor utveckling redan under november, säger han.

Hur känns det att vara tillbaka på Stadshagen och i KB?

– Det känns bra. Det är för- och nackdelar med alla nivåer, men det är kul att vara tillbaka i KB, det är en familjär klubb och vi har ett väldigt tajt ledarteam där vi trivs väldigt bra ihop och kompletterar varandra.

Vad har du prioriterat i ditt arbete sedan du tog över i höstas?

– Laget spelade på ett annat sätt under förra året så det första handlade om att implementera mina spelmässiga ramar som jag ville återinföra. Jag tycker att vi kunde se en stor utveckling redan under november. Sedan vi drog igång i januari har det handlat om att bygga på spelet ett steg i taget. Ibland kör man fast och då får man gå tillbaka ett steg och börja om igen. Det blir också utmaningar i och med att nyförvärv kommer in under resans gång. Men framför allt har det handlat om att bli mer spelförande igen.

Hur har trupparbetet sett ut?

– Som vanligt rätt hektiskt och omfattande. Det brukar vara tio man ut och tio man in varje år och det är ingen skillnad detta år. Det har varit svårare i år att attrahera spelare i och med att Stocksund och Vasalund finns i samma serie och de erbjuder konkurrenskraftiga löner medan vi inte betalar en enda krona till någon spelare. Vi står inte högst upp i näringskedjan så vi får i vissa fall avvakta in i februari-mars innan vi kan signa spelare. Men jag tycker vi har fått in spännande namn.

Vad ger du försäsongen för betyg?

– Bra, vi har tränat målmedvetet sedan vi drog igång, vi har haft hög närvaro och ofta hög nivå. Självklart hade vi gärna haft hela truppen på plats lite tidigare, men det är en utopi i vårt fall.

Berätta om träningslägret på Cypern?

– Det var kanon att komma i väg en vecka och få träna på bra planer och under fina förutsättningar med förmiddagspass. Sedan är det ett fantastiskt tillfälle att bygga gruppen och det känner vi att vi har gjort.

Hur har ni klarat er från skador under försäsongen, hur ser det ut inför premiären?

– Rätt bra. Gabbe (Beckman) och Nicho (Hillgren) hade problem i januari, William (Garcia) har missat några matcher på sistone, Richmond fick problem mot Newroz. Men i stort sett hela truppen utom William var tillgänglig i våra två genrepsmatcher.

Några spelare som utmärkt sig lite extra?

– Jag tycker att Beckman, William, Alenga, Jahn, Kärki har höjt sig jämfört med ifjol. Beckman har anpassat sig fint till en nygammal position, William har större inflytande i spelet och Alenga vågar mer. Jahn var skadedrabbad förra året men känns väldigt beslutsam nu. Modou har också fått en rejäl nytändning. Sedan har ju nyförvärven kommit in och bidragit på olika sätt till att spetsa truppen. Kettler har utmärkt sig positivt både på och utanför planen med sin inställning på träning som drar med sig de andra.

Ett par spelare lämnade KB för högre divisioner. Hur tunga tapp var det?

– Sigge, André och även Alan som hamnade i division 2 var ju tre av lagets bästa spelare under förra året så det är klart att det är kännbara förluster. Men det får man räkna med på den här nivån. Vi ska ju vara en språngbräda till högre divisioner.

Senast du tränade KB åren 2015–16 gjorde vi oss kända för attraktiv fotboll och unga ambitiösa spelare, är det nån skillnad på truppbygget 2018?

– Det finns väl en del skillnader. Vi har en jämnare trupp i år medan vi hade toppar som Karelius och Sunday för två år sedan, spelare som var skickliga individuellt och ofta matchavgörande. Vi får jobba hårdare för målen den här säsongen, åtminstone är det så det har sett ut på försäsongen. Sedan är vi ännu yngre nu. Truppens snittålder i år är på 20,9 år så det är verkligen ett ungt manskap. Vi kommer att kunna bjuda på lika bra spel, men vi har inte samma förmåga att ösa in mål som för två år sedan.

Vad är målsättningen i år?

– Utveckla spelare för högre divisioner, spela en sevärd fotboll och förhoppningsvis vinna matcher på vägen. Vi har inte satt någon specifik målsättning gällande placering.

Vilka övriga lag ser du som toppkandidater?

– Vasalund är jättefavorit i mina ögon. Dels för att det är stor skillnad mellan ettan och tvåan, dels för att de fått behålla en äldre stomme och har både duktiga unga spelare från egna led och från sina AIK-lån plus ett gäng afrikanska spelare som är vassa på division 2-nivå. Stocksund har gjort starka värvningar och har mycket pengar så de kommer vara med där uppe. De har spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Gute är tunga, Skiljebo är alltid med där uppe på topp fem, men har tappat ett par framträdande spelare. Sedan är det många lag man inte har koll på som Mora, Bollnäs, Valbo, nya bekantskaper i den här serien. Täby tror jag kan bli årets överraskning.

KB hälsar välkomna till premiären mot Gamla Upsala nu på lördag. Avspark 14:00 på Stadshagen.