Kalle Karlsson: ”Jag längtar efter att försäsongen ska starta”

kb-redNyheter, Senior

På fredagen blev det formellt: Kalle Karlsson leder Karlbergs BK kommande säsong.
I en stor intervju avslöjar KB-tränaren vad som gladde honom mest med fjolåret, hur laget ska ta nästa steg och hur värvningsarbetet fortskrider.

Igår skrev KB-tränaren på kontraktet. Signaturen var en formalitet då parterna varit överens en tid.
– Det känns bra, KB tog emot mig när jag flyttade till Stockholm för tio år sedan och klubben ligger mig varmt om hjärtat.

Var det ett givet val att följa med upp i division 2 och fortsätta bygga vidare på inslagen väg?
– Nej, ingenting är givet när man har ett arbete som kräver en massa jobb på kvällar och helger. Men när vi avslutade hösten på ett så bra sätt och tog steget upp så blev det svårt att lämna. Det är inte säkert att man får chansen så många gånger att gå upp en division med ett ungt lag och sedan fortsätta bygga vidare på en stomme unga, ambitiösa och utvecklingsbara spelare. Det är som en dröm för en tränare! Jag längtar verkligen efter att försäsongen ska dra igång.

Vad har du gjort sedan säsongen tog slut?
– Det har blivit en hel del fotboll trots att säsongen inte varit igång. Jag har slutfört den tränarutbildning jag gått under året, Uefa A Licence. Jag har hunnit med en resa till England. Jag hade velat besöka en akademi som jag gjorde ifjol, men det blev inte av denna gång. Sedan har jag jobbat en massa – vilket också innebär fotboll i mitt fall – spelat en massa inomhusfotboll, vilket jag inte hinner under vår tävlingssäsong. Sedan har jag skaffat teknisk utrustning för att spara ned klipp från i princip alla tänkbara matcher i toppligorna, förhoppningsvis blir det ett användbart verktyg för att utveckla spelare individuellt. Och så har jag så klart funderat och skissat på hur vi ska lägga upp och utveckla a-lagsverksamheten till comebacken i division 2!

Om vi blickar tillbaka: Vad är du minst respektive mest nöjd med från den gångna säsongen?
– Minst nöjd… jag kommer inte på något. Det finns säkert massor av saker som hade kunnat göras bättre både från ledarhåll, det vill säga från mig, och även spelarhåll förra säsongen men jag tror att allt som sker sker av en anledning. Förmodligen lärde vi oss saker som vi hade nytta av under hösten. Det var en av våra målsättningar; vi skulle lära oss av våra misstag. Så det som jag var missnöjd med i våras kanske ledde till något positivt? Vi lärde oss saker som vi kommer ha nytta av i framtiden.
– Sedan är nöjd och glad över rätt mycket så här i efterhand och det är väl naturligt när man går upp. För det första att jag och Roger (Svensson, assisterande tränaren) fick igenom vår idé med att ta in Lennart Sandahl som sportchef. Det blev ett lyckodrag. Sedan är jag glad över att den strategi som jag och Roger satte tillsammans med ex-sportchefen Andreas Fält och Pelle Brädefors redan i oktober ifjol blev ett lyckat och bärande koncept: Vi sa redan då att vi skulle bygga laget på unga, ambitiösa spelare. Pelle var drivande när vi valde den vägen, Lennart utförde det på ett bra sätt och den strategin lade grunden till en framgångsrik säsong.
– Sedan är jag både glad och stolt över att vi lyckades prestera en sevärd, utvecklande fotboll. Vi stod fast vid vår passningsfotboll trots att resultaten inte gick med oss första halvan av säsongen. Jag har hört att många – både publik, motståndare och andra tränare – gillat att se oss spela och det är förstås roligt.
– Jag är också glad över att vi under året satt en struktur för att bygga en klubbkultur. Vi har skickat ned a-lagsspelare till ungdomsträningar, jag själv, Lennart och Roger har varit nere och hållit i ungdomsträningar och vi har bjudit in ungdomslag för att närvara vid våra matchsamlingar. Det är något som har varit uppskattat och det ska vi fortsätta med. När vi spelade den sista avgörande kvalmatchen var det många KB-människor på plats i Vårby och det var fantastiskt kul att se.
– Det jag är allra gladast över är dock att så många av de unga spelarna har tagit rejäla kliv i sin utveckling. David Lividikos, Sean Sabetkar, Mathias Karelius, Simon Karevik, Viktor Segerström, Modou Gassama är killar nyss fyllda 20 år, Simon bara 19, och alla har spelat viktiga roller den gångna säsongen. Vi vill vara en språngbräda för spelare som ska nå högre divisioner så om spelare utvecklas hos oss är det bästa tänkbara kvitto för vår verksamhet.

Du var med när klubben åkte ur division 2 säsongen 2014. Först som assisterande och sedan som huvudtränare på hösten. Vilka lärdomar drog du av den säsongen?
– Jag lärde mig massor det året. Pär Mårts sa till mig efter den säsongen att ”som tränare lär man sig mest av förluster – så du borde snart vara fullärd!”. Det jag framför allt lärde mig är att man måste bygga en trupp med stor omsorg.

Vad skulle du säga är de största skillnaderna mellan att spela division 3 och division 2?
– Det är skillnad på alla divisioner i serietrappan. Skillnaden mellan div 2 och div 3 är främst i försvarsspelet där lagen är bättre och smartare.

Jämnare serie, mer fysiskt spel. På vilket sätt vill du att KB ska spela fotboll nästa säsong?
– Jag vill bygga vidare på den spelidén vi har men även utveckla alla delar: Fysiken, den individuella skickligheten och kollektivet. Mitt mål är att vi förbättrar oss på alla punkter: försvarsspelet, anfallsspelet, omställningsspelet. Jag har en rätt klar bild i mitt huvud på vad som ska till för att vi ska lyckas. Sedan ska vi få ihop det också. Det kommer att krävas ett jäkla hårt arbete från alla inblandade, det är ett som är säkert.

KB har just nu vinterledigt fram tills 4 januari när träningarna drar igång igen. Många undrar nog hur truppstatusen ser ut. Klara spelare in?
– Adam Westin (IFK Viksjö) och Robiel Mecconen (Sollentuna) är klara nyförvärv. Båda är små, spelbegåvade lirare som passar i vår spelidé. Det kommer nog inte hända så mycket mer på värvningsfronten förrän januari eftersom vi har ledigt nu.

Det finns alltså platser att fylla inför nästa säsong. Vilka spelartyper söker ni?
– Vi söker rätt brett och som det är nu letar vi spelare i alla lagdelar.

Har ni någon strategi?
– Vi tar hjälp av våra egna spelare och andra tränare som tipsar oss om tänkbara namn. Sedan får vi en mängd spelare som söker sig till oss och dessa försöker vi kolla upp så gott det går.

Om du jämför KB nu mot för ett år sedan. Hur märker du av att klubbens status ökat i Stockholmsfotbollen?
– Förra året fick vi anstränga oss rejält för att locka spelare, nu är det många som kontaktar oss. Så är det nog ofta när en klubb går upp en division, men nu har 60-70 spelare hört av sig till oss sedan säsongen tog slut. Vi kan inte ta emot alla. Men det är en bättre sits än ifjol, det är helt klart.

/red

Kommentarer

kommentarer