Kalle Karlsson lämnar KB: ”Kommer aldrig glömma dessa år”

Lennart SandahlNyheter, Senior

Efter tre år i Karlbergs BK lämnar Kalle Karlsson posten som tränare i division 2-laget.
– Jag tog det här beslutet och meddelade det till klubben i ett tidigt skede. Det är svårt att få ihop tidskrävande fotbollsuppdrag på mellannivå med mitt ordinarie arbete, säger han.

Kalle Karlsson, 35, steg in som assisterande tränare inför säsongen 2014. I slutet av augusti, med åtta matcher kvar av serien, fick han ta över huvudansvaret sedan Richard Karlsson fått gå till följd av svaga resultat. Det blev degradering till division 3 och en omstart där Kalle Karlsson permanent fick rollen som huvudtränare.
KB lyckades kvala sig tillbaka till tvåan och som nykomling i år var klubben ytterst nära att ta ett historiskt steg till division 1. KB föll i den sista kvalmatchen borta mot IFK Luleå. Nu står det klart att det inte blir någon fortsättning i KB för tränaren.
– Det har varit energikrävande att driva det här uppdraget och samtidigt känna att man inte får ihop tillräckligt med inkomster från det ordinarie jobbet. Det är helt enkelt för svårt för mig att år efter år få ihop ett huvudtränarjobb på mellannivå med ett ordinarie jobb som kräver en del arbete på kvällar och helger. Jag har lagt fokus på det här i två år, nu behöver jag lägga mer fokus på mitt Aftonbladet-jobb det kommande året, säger han.
– Det känns trist att ta farväl av en så här lovande trupp, samtidigt känns det skönt att lämna när klubben är i en starkare position än någonsin tidigare. Med en så skicklig och driven sportchef som Lennart Sandahl läggs grunden till fortsatta framgångar.

Hur skulle du sammanfatta dina tre år här?
– Första året som assisterande tränare 2014 utvecklade sig till en mardröm rent sportsligt, men det var otroligt lärorikt för mig. Jag lärde mig massor av att gå bredvid och jag är väldigt tacksam för att dåvarande sportchefen Andreas Fält trodde på mig och rekryterade mig till den rollen. Jag vet att han fick lobba hårt inför styrelsen för att lyfta upp mig från division 6-laget Gamla Karlbergare. Till omstarten i division 3 2015 fick vi ihop en grupp med bra karaktärer som trivdes med varandra. Där lade vi grunden med ett väldigt bra värvningsarbete. Även om resultaten under våren var svaga så kändes det som att den gruppkänslan vi hade gjorde att vi kunde resa oss till hösten.
– Det här året har varit fantastiskt roligt från första ögonblicket. Alla, både spelare och ledare, antog utmaningen och höjde sig, vi tränade bra på försäsongen, det kändes verkligen på träningarna att nivån hade höjts i truppen. Jag som tränare kände att jag fick gehör för mina idéer och att de spelmässiga tankar och principer jag försökte implementera redan 2015 började sätta sig.

Vad minns du bäst från de två senaste åren?
– Det är nog inget specifikt ögonblick. Det är mer hela resan jag minns, från att vi kämpade med att få ihop det inför omstarten i division 3. Plötsligt stod vi där till seriestarten med 20 nya spelare och vi visste i ärlighetens namn inte vart det skulle barka. Men det blev bättre utfall än jag kunnat föreställa mig. Det har varit en ynnest att leda den här gruppen där vi inspirerat varandra till såna framsteg.
– Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla spelare, kollegorna i ledarteamet – Roger Svensson, Johan Grahn, Ida Wiberg, Mikael Malm, Jan-Erik Andersson – Lennart Sandahl och klubben för alla fina minnen. Jag vill tacka alla ungdomsledare i KB och ungdomsspelare som börjat stötta oss i a-laget, det har varit oerhört betydelsefullt. De här två senaste åren kommer jag aldrig glömma så länge jag lever. Jag vill samtidigt gratulera min efterträdare som får förmånen att jobba med den här talangfulla och lyhörda spelargruppen. Vill man utvecklas som tränare kan det inte finnas många attraktivare tränarjobb på division 2-nivå i det här landet.

Karlbergs BK:s sportchef för herrlaget, Lennart Sandahl:
– Inför omstarten i division 3 valde klubben att satsa stenhårt på unga utvecklingsbara spelare som brinner för fotbollen. Kalles öga för detaljer, ledarstil och attraktiva fotbollsfilosofi har passat perfekt för den här typen av fotbollsspelare. Resultaten talar för sig, med uppflyttning till divison 2 2015 och en andraplats och kval till division 1 som nykomling 2016, och det har varit ett sant nöje att arbeta med honom under två års tid. Kalle är på många sätt en stor fotbollstränare och har varit uppskattad både av spelare, ledare och styrelsen. Han är alltid välkommen tillbaka till oss i framtiden.
– Nu arbetar vi stenhårt med att hitta en tränare med liknande egenskaper. Den som tar över KB 2017 ska ha en förmåga att utveckla spelare för högre divisioner, spela en attraktiv fotboll efter gräset och vara en förebild för alla andra ledare i klubben. Det är viktigare för oss än att prata om resultatmål. Så fort vi har några nyheter i frågan kommer vi att kommunicera detta.

/Karlbergs BK