Kalle Karlsson: ”Spelare har tagit ansvar när det behövts”

kb-redNyheter, Senior

Karlbergs BK säkrade avancemanget till division 2 via seger borta mot IFK Stockholm. Så här säger tränaren Kalle Karlsson dagen efter triumfen.

Vad säger du om matchen?
– Vi hade ju 2–0 att gå på från hemmamötet så vi visste ju att vi hade ett bra utgångsläge. Jag förväntade mig att IFK Stockholm skulle försöka driva upp tempot från start, men jag tycker att vi började väldigt bra i matchen, tog tag i initiativet och löste situationer genom vår skicklighet, inte minst tack vare vårt centrala mittfält som var väldigt bra i starten.
– Vi pratade före matchen om att vi skulle få lägen när IFK Stockholm var tvunget att skicka fram folk och det var givetvis oerhört skönt att få utdelning så tidigt. Med vår vassa offensiv kände jag på mig att vi skulle göra minst ett mål, och då skulle vi sitta i förarsätet. Jag tycker att vi agerade utifrån vår matchplan, släppte inte till många chanser i första halvlek och hade kunnat fylla på med 2–0.
– I andra halvlek nådde vi inte spelmässigt upp i vår normala kapacitet, men det är naturligt när man möter en motståndare som desperat jagar och skickar fram folk. Det blir automatiskt att man blir lite mer försiktig i sitt eget spel. Men jag tycker det var en väldigt professionell insats. Vi åkte till en bortaarena med ett halvdant konstgräs som inte inbjuder till passningsspel, men vi gjorde det som krävdes av oss. Jag förstår att publiken kände att det var klart rätt tidigt i andra halvlek, men jag vågade inte ta ut något i förskott förrän klockan började ticka fram emot 80:e minuten. Efter den sjuka 3–3-matchen i Viksjö i våras (KB tappade 3–0-ledning till 3–3) så lärde jag mig att man inte kan ta något för givet. Sedan har jag nog sett för många Premier League-matcher på tv där man tror att det är klart men där ena laget mirakulöst reser sig.

Vad är det som gör att ni klarar det här kvalet?
– För att vi är ett bra l-a-g, ett lag som krigar för varandra. Det var vi inte ifjol i division 2 och i år syns en klar skillnad på den fronten. Det finns en grym anda i den här gruppen, en känsla av att vi inte viker oss. Vi var i brygga när Haninge/Brandbergen gjorde 2–0 i 81:a minuten på Torvalla, men vi reste oss då och i det här dubbelmötet har vi bara gasat på. Sedan kan vi vinna på olika sätt, vilket vi visade idag. Vi kan spela bra passningsorienterad fotboll, vilket vi gjorde i första mötet med IFK Stockholm, men vi kan också kavla upp ärmarna och kriga till oss poäng som vi gjorde igår och i returen mot Haninge/Brandbergen. Vi har ett lag där summan är bättre än de enskilda delarna var för sig.
– Sedan har spelare klivit fram i höst och tagit ansvar när det behövts. Lagkaptenen Edwin Ekholm flyttade till Umeå i augusti för att plugga – Teiwo Thompson klev fram och var hur bra som helst under flera matcher under andra halvan av hösten. Igår på uppvärmningen tvingades Teiwo kliva av med en skada – då går Sebastian Silva in som mittback utan att ha startat en match sen i våras och är i princip felfri i 90 minuter. När Modou Gassama var skadad i början av hösten bar David Lividikos målansvaret i flera avgörande toppmöten med Täby, Vallentuna och Märsta. När David blev skadad så har Modou och Mathias Karelius gjort viktiga mål. Det har alltid funnits någon som är redo att kliva fram när det öppnats en möjlighet.

Trodde du det här inför hösten?
– Nej, det trodde jag inte. Jag kände att vi skulle ta fler poäng i höst, men jag trodde de andra topplagen skulle vara stabilare och inte släppa in oss i toppracet. Att vinna 12 av 15 matcher är starkt, men ser man på hur vi utvecklats som lag under året är det inte förvånande. Vi är ett helt annat lag idag än när serien startade.

Hur firade ni avancemanget?
– Vi åkte in till stan där KB-trotjänaren Christofer Garofalo ordnat så vi kunde vara i relaxavdelningen på hans jobb, sedan fortsatte vi ut på stan. Det vittnar också en del om sammanhållningen i årets gäng att två långtidsskadade spelare som inte spelat en minut sen tidigt i våras, Garofalo och Leonard Edholm Fjellstad, styrde upp festligheterna. Gemenskapen odlades tidigt i våras och den har bevarats.

/red