Kalle Karlsson: ”Styrkan är truppbredden”

kb-redNyheter, Senior

På lördag inleds division 3 östra Svealand. Inför seriestarten ger KB-tränaren Kalle Karlsson sin syn på truppen, nyförvärven och lagets målsättning. 

Trots ett tappert försök lyckades Karlbergs BK inte hänga kvar i division 2. Vad var det som gjorde att du ändå knöt näven och stannade kvar som huvudtränare?
– Det var många olika saker som bidrog. Jag vacklade lite fram och tillbaka, ska jag erkänna. Eftersom jag lägger ned rätt mycket tid på det här så vill jag träna så ambitiösa spelare som möjligt. Därför var jag lite tveksam till att gå ned i divisionerna där engagemanget ibland kan svikta. Roger (Svensson, assisterande tränaren) fick övertala mig och jag kände även ett ansvar gentemot honom. Vi fungerade bra som ledarteam under hösten och jag ville inte lämna honom i sticket.
– Sedan var det också att jag känner mycket för Karlbergs BK och har gjort sedan jag flyttade till Stockholm för nio år sedan och började spela i klubben. Det blev bara en säsong på grund av kvällsjobb, men en del vänner från det laget har jag kvar än idag och det säger något om den härliga gemenskap och stämning som genomsyrade KB på den tiden. Sist, men inte minst, så trivdes jag med spelargruppen och ville vara med om att ställa till rätta det som inte blev som vi tänkt oss ifjol. Det kändes också kul när Lennart Sandahl kom in som ny sportchef, vilket var mitt och Rogers förslag. Han tillförde ny energi till en klubb som behövde en nytändning efter degraderingen.

Spelaromsättningen har varit väldigt hög. Hur har du upplevt detta i jobbet som tränare?
– Vi hade räknat med att det skulle bli stor omsättning, det har varje klubb på den här nivån. Så länge jag har följt KB har det varit tio man ut och tio man in varje år.
– I höstas hade jag och Roger tänkt att vi skulle ha kvar några fler av spelarna från ifjol. Men sedan drog Oskar Sewerin och Ivan Förlin till USA och studerade samt att Mohcine Tichout började plugga kvällskurser. Vi hade hoppats att övertala Alexander Öhman till att spela ett år till, men han stod fast vid att ta ett sabbatsår. Det var lite frustrerande i januari när vi stod utan mittbackar, innan vi fått klart med Sean Sabetkar och Gijs Niehe. Men som det utvecklat sig till slut tycker jag att det blev riktigt bra.

Är du nöjd med truppen?
– Ja, det är jag. Det känns som vi har fått till det väldigt bra utifrån den strategin som klubben har lagt och utifrån det faktum att vi inte kan betala löner. Vi ville lägga om profilen och hitta yngre, lovande och träningsvilliga spelare och nu har vi fått in ett helt koppel spelare födda 1992–96, spelare som siktar uppåt. Vi har fått in två unga, bra målvakter i Viktor och Ivan och nu senast Kevin som kommer se till att ungtupparna inte kan slappna av. Vi har fått till försvaret, trots att Gustav Hedberg varit långtidsskadad. Trots att tre potentiella högerbackar saknas i premiären (Gustav, Jawad Lahlou, Måns Sörensen) så kan vi ställa en bra backlinje på benen. Det är ett styrkebesked. På mittfältet har vi fått in Keivan Keshavarz, en spelartyp vi hade behövt ifjol i division 2. Konkurrensen på centralt mittfält är stenhård. Framåt såg det lite oroligt ut i mars när Ibrahim Niambele var vår enda out-and-out-striker och han samtidigt hade problem med sitt knä. Nu har Ibras knä blivit bättre och Iljas Ahmedovs entré har gett oss alternativ i offensiven.

– Sammantaget tycker jag vi har fått ihop en spännande trupp, en bra mix mellan gammalt och ungt. Kanske för ungt, medelåldern i truppen är blott 22 år, men samtidigt är det oerhört inspirerande för mig att träna så här träningsvilliga och lovande grabbar. Jag går till träningarna med ett leende varje gång och det beror på att spelarna vill ta till sig och utvecklas.

– Sedan är det fantastiskt kul att det i år finns spelare underifrån att plocka upp. Ifjol, med ”proffskontrakten” som krävs i division 2, fanns inte den möjligheten. Nu har 18-årige Simon Karevik på kort tid gått från nystartade utvecklingslaget till startelvan i a-laget. Hans utveckling har varit väldigt rolig att se. I veckan lyfte vi upp blott 15-årige Jonas Gardefuhr från KB:s duktiga 99:or på en träning. Jonas är ett exempel på att det händer grejer på ungdomssidan i KB. Det finns fler spelare i ålderskullarna 98-99 som är intressanta inför framtiden.

Med facit i hand. Vad ger du försäsongen för betyg?
– När man jobbar på den här nivån får man alltid rätta sig efter de förutsättningar som finns och de är inte alltid så bra. Vi har löst planbristen inne i stan med att åka ut och tränat sena kvällar i förorterna. Det fungerar när det handlar om en begränsad tid. Det optimala hade förstås varit att ha hela truppen på plats i mitten av januari, eller åtminstone att den nästan varit spikad. Av den orsaken hamnade vi lite efter med saker som jag helst hade satt på plats tidigare. Vi har fått åtgärda det sista veckorna istället.
– Turkiet-resan blev en fullträff, där i Antalya kändes det som många saker föll på plats, både träningsmässigt och i arbetet att forma en grupp och vi-känsla.
– Resultaten i träningsmatcherna har varit blandade, vi har haft svårt när vi ställts mot bra division 2-lag. Samtidigt väger jag inte in så mycket i träningsmatcher.

Nu väntar så äntligen seriepremiären borta mot Juventus IF i Västerås. Du har en ung och utvecklingsbar trupp att förfoga över. Berätta gärna om lagets styrkor och vad publiken kan förvänta sig av KB 2015.
– Styrkan är framför allt truppbredden. Vi har två spelare på varje position, i de offensiva positionerna är konkurrensen ännu hårdare. Det kommer alltid avbräck i form av skador, sjukdomar, avstängningar och andra orsaker så det gäller att ha ersättare som inte sänker nivån. Sedan är det en fördel med en konkurrenssituation rent träningsmässigt, då måste man pressa sig själv på träningarna för att inte bli omsprungen.
– Rent spelmässigt hoppas jag att vi ska kunna bjuda på ett underhållande, varierat spel.

Målsättningen?
– Mitt uppdrag är främst att utveckla spelare, vilket känns rimligt med den här åldersstrukturen i truppen. Men självklart vill vi slåss om seriesegern. Den målsättningen har nog de flesta lagen i serien.

/red

Kommentarer

kommentarer