Karlbergs BK – BKV Norrtälje 1–0

kb-redNyheter, Senior

Karlbergs BK säkrade kvalplatsen efter drama på Hagen

Förutsättningarna inför slutomgången i division 2 norra Svealand var snåriga, men på ett sätt var de glasklara: Om Karlberg besegrade nedflyttningshotade BKV Norrtälje var IFK Lidingö tvunget att vinna med minst åtta mål borta mot Sundbybergs IK. Alltså: KB-seger mot Norrtälje innebar säkrat division 1-kval för andra gången på tre år.

Det var väntat att Norrtälje skulle backa hem och försvara sig frenetiskt, men att speldominansen skulle bli så stor hade nog ingen riktigt kunnat förutspå. KB parkerade formligen på offensiv planhalva och radade upp den ena målchansen efter den andra. Gästernas målvakt Rager Rebandi storspelade och räddade BKV från ett större underläge redan i paus. Statistiken för antal avslut i matchen blev totalt 30–1.
I andra halvleken såg matchbilden likadan ut. Norrtälje sjönk längre och längre ned och KB-chanserna blev farligare och farligare, även om hemmalaget inte hade samma höga tempo i spelet. Alexander Kärki fick ett par tre skottmöjligheter i bra lägen, Modou Gassama testade två gånger från nära håll, Richmond Sobrinho sköt när målet var halvöppet, Moonga Simba avslutade utanför i friläge och Alexander Kärki lobbade en boll som smet millimetrar utanför och Victor Vera Garcia fick kanske den allra bästa chansen när han serverad av Modou Gassama inte fick fart på avslutet. Ingenting tycktes fungera för att få in bollen i nät.

Samtidigt när tio minuter återstod, kom rapporter om att konkurrenterna Stocksund och Lidingö hade hamnat i underläge i sina matcher. KB behövde plötsligt inte vinna för att greja kvalplatsen. Men KB fortsatte anfalla och gå offensivt, dock utan att skapa några heta chanser i den här perioden av matchen. Norrtälje var inte alls intresserat av att gå framåt eftersom kryss räckte för deras del.

På tilläggstid, när båda lagen för en minut såg ut att ha nöjt sig med oavgjort, drog KB upp ett anfall längs vänsterkanten. Inhopparen Alexander Hedman hittade Michel Montero som gjordes ned av BKV:s lagkapten Oskar Kiianlinna. Domaren pekade på straffpunkten i den 93:e minuten. Alexander Hedman hade då chansen att säkra segern och kvalplatsen definitivt. Eftersom Lidingö hade kvitterat i sin match hade det börjat ”brännas lite”. Spelarna och KB-bänken visste ju inte om Lidingö skulle peta in ett till mål. Hedman placerade in bollen och vilt jubel utbröt på Stadshagen bland de drygt 300 åskådarna.
– Jag har aldrig upplevt en värre match från bänken. Det är aldrig lätt att vinna på beställning och Norrtälje hade ju pressat Vasalund på Skytteholm till avgörande på tilläggstid så jag anade att det skulle bli en tajt historia med en motståndare som skulle kämpa heroiskt. Men vi sa till varandra att Norrtälje kommer att vara trötta i slutet av matchen och då kan det avgörande läget dyka upp.
– Jag tycker att vi spelade väldigt bra i perioder i första halvlek och hade vi fått utdelning då hade vi nog gått ifrån och vunnit tämligen enkelt. I andra hade vi inte samma bolltempo, samtidigt som de stod med alla sina spelare runt egen box och då är det trångt. Samtidigt hade vi väl 7-8 rejäla chanser i andra där vi borde ha tagit tillvara på ett par, tre av dem, säger KB-tränaren Kalle Karlsson.
Han lyfte fram trion Alexis Kousis, Herman Magnusson och Richmond Sobrinho som hemmalagets mest framträdande för dagen (Sobrinho valdes till man of the match och belönades med ett presentkort på Ica Maxi Lindhagen).
– Kul att det kom så många och tittade och jag kan tänka mig att vi gav valuta för entrépengen när det gäller dramatik iallafall.

30–1 i avslut, men bara 1–0 i mål, behöver ni träna avslut inför kvalet?
– Vi tränar en hel del avslut, men det handlar nog mest om att det behöver ”lossna”. När det gör det kan det bli en ketchupeffekt. Vi hoppas på det till kvalet!

* Division 1-kvalet inleds på lördag 27 oktober med bortamatch mot Hudiksvalls FF. KB anordnar supporterbuss för er som vill följa kvalmatchen på plats. Håll utkik på hemsidan och på Facebooksidan för mer information.

Karlbergs BK–BKV Norrtälje 1–0 (0–0)
Mål: 1–0 (93) Alexander Hedman (straff).
Publik: 300 (på Stadshagen).

Foto: Paul Hoogendoorn