Karlbergs BK – Dalkurd FF 1–2 e förlängning

kb-redNyheter, Senior

Karlbergs BK var tio minuter ifrån en jätteskräll i Svenska cupen

Med tio minuter kvar av tisdagens Svenska cupen-möte var Karlbergs BK vidare. Det hade inneburit avancemang till gruppspelet och chans att få besöka allsvenska arenor framme i vår.
Men i den 81:a minuten nådde ett inlägg Peshraw Azizh som nickade in 1–1 bakom dittills omutlige Viktor Segerström.
Det gav förlängning och den var bara fyra minuter gammal när Dalkurds amerikanske mittback Alex DeJohn turligt – och skickligt – lyckades lyfta in bollen i bortre krysset efter en hörnsituation.
KB – som slitit som djur för att freda sig under matchen – förmådde inte att skapa några riktigt farliga lägen efter gästernas ledningsmål. Närmare än Marcus Kettlers skott utanför och ett antal hörnor kom man inte.
Så nära, men inte ända fram.

Dessförinnan hade KB bjudit på en cupfest som kommer att ha sin speciella plats i klubbens moderna historia.
Inför nästintill fulla läktare på Kristinebergs IP (867 åskådare, men fler tillkom efter att insläppet slutat räkna) hade Karlberg fullständigt stängt ned det allsvenska laget. I första halvlek hade Dalkurd bara en farlig målchans, efter en hörna. KB å andra sidan hade sylvassa kontringar och hade två-tre fina lägen. Det bästa hade Alexander Hedman i 21:a minuten som träffade ribbans undersida innan bollen studsade via mållinjen och ut. Eller var den inne? Det får vi aldrig veta. Även Victor Vera Garcia hade ett rungande skott som smet utanför.

I andra halvlek försökte Dalkurd trycka fram, men laget skapade inte mer än halvlägen mot den kompakta och disciplinerade KB-muren. I minut 66 kontrade KB och Modou Gassama kom helt fri. Skottet räddades dock av Leopold Wahlstedt (som för övrigt tränade med KB i våras innan han skrev på för Dalkurd). En minut senare kom ett nytt kontringsläge. William Garcia lyfte bollen mot Moonga Simba. 18-åringen smet förbi Dalkurds försvarare Alexander Ekblad, vek in från kanten och hängde bollen i bortre krysset.
Ett drömmål av hemmalagets yngsta spelare i klubbens största match i modern tid.
Vilt jubel utbröt på Krillan. KB-fansen, som sjöng matchen igenom, trodde knappt sina ögon. Skulle division 2-laget med noll kronor i spelarlöner besegra det allsvenska proffslaget som fram till alldeles nyligen hade en miljardär till ägare som siktade på att ta laget till Champions League?
Dalkurd skickade fram ännu mer folk i offensiven och KB sjönk längre och längre bak. Med nio minuter kvar kom kvitteringen. KB höll emot resten av ordinarie tid, men i förlängningen var Dalkurd för starka.

Tränaren Kalle Karlsson var givetvis besviken men inte allt för nedslagen efter förlusten.
– Det är klart att man kommer att tänka ”om inte om” några gånger i framtiden när man blickar tillbaka på den här matchen, men jag är så stolt över laget och sättet vi genomför matchen på. Sedan lottningen 7 juli har jag tänkt på den här matchen varje dag och funderat på hur vi ska ställa upp och hur vi ska neutralisera ett allsvenskt lag. Sedan kommer det här unga gänget med 18-23-åringar hit direkt från skola och jobb och levererar den här insatsen där Dalkurd knappt har en målchans i första halvlek och där vi faktiskt kunde ha haft ledningen med två, tre bollar om vi varit mer effektiva med ribbskott och frilägen. Jag är full av beundran inför det här gänget. Vi satte knappt en fot fel.

Kalle Karlsson hyllade hela laget men lyfte fram ett par spelare lite extra:
– Oskar Sewerin hade inte gjort en enda match från start i år men han och Richmond (Sobrinho) var giganter där bak! Och Moonga Simba… vad ska man säga? Han flöt förbi allsvenska försvarare som om de var statister. Jag har sagt åt honom att han måste förbättra sina avslut och nu hängde han den i krysset. Fantastiskt!

Kalle Karlsson riktade ett särskilt tack till den stora hemmapubliken som backade upp sitt lag.
– Jag är så glad över att vi kunde skapa en sån minnesvärd cupfest för hela klubben. Förhoppningsvis kan KB använda den här energin och sammanhållningen för att fortsätta ta klubben framåt. Stort, stort tack till alla som kom och stöttade oss – och hoppas vi ses fler gånger i höst på Stadshagen!

Karlbergs BK–Dalkurd FF 1–2 e förlängning (1–1)
Mål: 1–0 (67) Moonga Simba (William Garcia), 1–1 (81) Pezhraw Azizh (Ammar Ahmed), 1–2 (94) Alex DeJohn.
Publik: 867 (officiell publiksiffra på Kristinebergs IP).