Karlbergs BK – IFK Haninge 2–1

kb-redNyheter, Senior

KB håller kvalhoppet vid liv

Karlbergs BK knep sista halmstrået för att hålla division 1-kvalet levande. Men det kunde ha blivit ännu bättre. Uddamålsvinsten mot IFK Haninge gör att KB måste hoppas på en målsnål tillställning när Haninge tar emot Hudiksvall nästa vecka.

KB började lovande inför storpubliken 380 åskådare på Stadshagen. Men det var gästande Haninge som fick de första heta lägena. Marwan Badar sköt ett skott som Viktor Segerström räddade till hörna och på den tryckte Özgur Yasar en volleyretur i stolpen.

I den 18:e minuten hamnade bollen hos Marcus Kettler. KB-anfallaren vek in och dundrade in ett skott otagbart bakom Adrian Engdahl i Haninge-målet. Kort därefter var Alexander Kärki nära att öka på hemmaledningen, men hans avslut gick tätt utanför.

I andra halvlek stod matchen och vägde. Haninge hade ett par halvlägen, men Marcus Kettler fick den bästa möjligheten. Han frispelades av Modou Gassama, men Adrian Engdahl klarade med en fin parad och bollen strök stolpen. Nästa gång var det dock Kettler som skulle gå vinnande ur striden. På ett inlägg från höger stötte han in bollen via stolpen bakom Engdahl.
Ledningen höll sig dock inte länge. På ett inlägg nådde tunge anfallaren Fredrik Notice högst i duellen med Viktor Segerström och nickade in 2–1.
I slutminuterna hade båda lagen vassa lägen. Özgur Yasar prickade stolpen igen. Modou Gassama sprang sig fri, men ojämne domaren Erik Skotte valde av oklar anledning att blåsa frispark för Haninge. Gästernas Notice dundrade en retur precis över ribban i slutminuterna. Hemmalagets Richmond Sobrinho fick ett jätteläge på tilläggstid, men skottet blev för tamt.
– Sett till chanserna var det nog rättvist att Haninge fick in sin reducering, säger KB-tränaren Kalle Karlsson.
KB-spelarna var upprörda på domaren Erik Skotte, som inte hade någon bra dag på jobbet. Dels för reduceringsmålet där Fredrik Notice såg ut att hoppa in i KB-målvakten Viktor Segerström innan han träffade bollen med pannan, dels för situationen där domaren blåste av när Modou Gassama skaffat sig fritt läge.
– Situationen vid reduceringsmålet såg jag inte så bra från min position från bänken, men frisparken mot Modou var direkt felaktig. Där blev vi rånade på en bra målchans vid ställningen 2–1. Ett mål där hade kunnat vara oerhört betydelsefullt.

Man kan tycka att det är lite märkligt att domarkommittén inte tillsätter de bästa domarna till de viktiga kvalmatcherna. I bortamötet med Hudiksvalls FF dömdes också matchen av en osäker och orutinerad domare som hade svårt att hitta en jämn nivå.
IFK Haninge vann den efterföljande straffläggningen, vilket betyder att KB har chansen inför slutomgången. Men laget från Kungsholmen måste hoppas på Haningeseger med 1–0. Vid 2–1 kommer straffresultatet att räknas. Är det också lika är det slutställningen i seriespelet som avgör, och där är Haninge etta tack vare fler inspelade poäng i sin division 2-serie.
– Våra chanser hade varit betydligt större om vi vunnit med två mål idag. Haninge har allt i egna händer och detsamma gäller Hudiksvall som går vidare med kryss. Det är kul att det lever iallafall, säger Kalle Karlsson.

KB-tränaren var nöjd med insatsen, inte minst med tanke på att förberedelserna störts av skador och sjukdomar.
– Jag tycker att killarna gjorde en beundransvärd match. Det har känts som vi har haft rejäl motvind i uppladdningen inför Haningematchen, det har knappt funnits något slut på oflytet. Michel Montero blev knäskadad på träning i måndags och han är borta minst året ut. Alexis Kousis har dragits med nageltrång och har inte kunnat träna. Lagkapten Michael Jahn klev av på grund av en sträckning i tisdags. I torsdags blev William Garcia matförgiftad. På matchdagen insjuknade Anton Sarri och Alexander Hedman och dessutom har Modou Gassama inte kunnat träna mer än ett pass denna vecka på grund av kvällsjobb. Så med dessa förutsättningar tycker jag att vi gjorde en riktigt stark insats mot Haninge som vi vet är ett bra lag med mycket individuell kvalitet.
Kalle Karlsson berömde anfallaren och tvåmålsskytten Marcus Kettler samt försvararen Gabriel Beckman.

Karlbergs BK–IFK Haninge 2–1 (1–0)
Mål: 1–0 (18) Marcus Kettler, 2–0 (70) Marcus Kettler (Moonga Simba), 2–1 (74) Fredrik Notice (Marwan Badar).
Domare: Erik Skotte, Stockholm.
Publik: 380 (på Stadshagen).

Foto: Paul Hoogendoorn