Karlbergs BK – Vasalunds IF 4–2

kb-redNyheter, Senior

Karlbergs BK slog serieledarna hemma på ”nya Stadshagen”

Vasalunds IF har toppat division 2 norra Svealand i överlägsen stil. Laget började med åtta raka segrar och såg länge ostoppbara ut. Men KB besegrade ”Vasa” i Svenska cupen (3–2) i maj och på lördagen blev det en ny minnesvärd triumf över det meriterade Solnalaget.
KB började matchen med en rivstart. Modou Gassama nickade in 1–0 på hörna i tredje minuten och bara ett par minuter senare var Marcus Kettler nära att sätta 2–0 då han sköt från nära håll. Vasalund hade ett giftigt läge vid ställningen 1–0 genom skyttekungen Andreas Rako, men då räddade Anton Sarri. Istället kom 2–0 då Gassama på nytt nådde högst i straffområdet på Alexander Kärkis fina inlägg. KB spelade ut hela registret inför publiken (267 åskådare) på Stadshagen, som i veckan fick en ny konstgräsmatta. Med högt tempo och fina kombinationer styrde man spelet och skapade flera chanser.
– Vi gjorde en otrolig första halvtimma. Jag tror inte ett KB-lag har gjort en bättre halvlek på Stadshagen än det vi presterade i första, iallafall inte under mina sejourer i klubben. Vi ska komma ihåg att vi mötte ett Vasalund som är det bästa division 2-laget jag har sett under alla år jag följt tvåan här i Stockholm och att de var förstärkta till denna match med inlånade Bilal Hussein som gjort minuter i allsvenskan i år. Det var fantastiskt att vi fick visa att vi kunde spela riktigt bra fotboll mot så här vasst motstånd, säger KB-tränaren Kalle Karlsson.

I den 32:a minuten lyfte Gabriel Beckman in bollen mot en helt fri Gassama. Anfallaren tog ned bollen, men precis innan han skulle avsluta fläkte sig Kenny Pavey fram och stötte in bollen i eget mål. Åtta minuter senare var Moonga Simba nära att sätta 4–0, men hans skott styrdes i stolpen. Istället fick Vasalund in en reducering minuten före paus genom Linus Malmborg efter en hörna.

I andra halvlek höjde sig gästerna och började vaska fram chanser. Laget hade ett par lägen precis i början av halvleken, men det dröjde till minut 70 innan reduceringen kom genom inhopparen Oviella Ochieng, fint framspelad av kvicke Andreas Rako. Vasalund skickade fram allt i en forcering, men KB höll emot, med en del tur och en del skicklighet. I slutminuten kontrade laget och Gassama serverade inhopparen Michel Montero som precis kommit in på planen. Montero var kylig och placerade in 4–2-målet, vilket innebar spiken i kistan.
– Det var så skönt att se den bollen rulla in. Vasalund satte oss verkligen på prov i andra halvlek. Vi behövde vara helkoncentrerade, så fort vi slappnade av blev det farligt och så är det när man möter bra spelare och så kommer det vara på tisdag också, säger Kalle Karlsson och syftar på Svenska cupen-mötet med Dalkurd.

KB-tränaren menar att det nya underlaget var en anledning till att laget presterade så bra.
– Tidigare har vi spelat på en trasmatta som varit hemsk, både spelmässigt men också ur skadehänseende. Jag tror till och med Real Madrid hade haft svårt att hantera det underlaget eftersom det fanns partier där det inte ens fanns ett strå utan där det var stora hål i konstgräset. Att spela på den här nya, grymma mattan är som en ny sport för oss och det märks i varje passningskombination. Det blir ett högre tempo i spelet och det ger också mer sevärda matcher. I år har det tyvärr varit få högkvalitativa division 2-matcher, dels för att serien är sämre nu när division 1 utökat antal lag till 16, dels för att det varit stor skillnad mellan toppen och botten. Därför är jag glad att publiken verkligen bjöds på en tempofylld match idag mellan två riktigt bra lag som vill spela offensiv fotboll. Jag hoppas publiken gillade vad de fick se.

Kalle Karlsson berömde hela laget, men plussade extra för tvåmålsskytten Modou Gassama, och duon Moonga Simba och Alenga Masimango som båda var framträdande i första halvlek.

Karlbergs BK–Vasalunds IF 4–2 (3–1)
Mål: 1–0 (3) Modou Gassama (Alexander Kärki), 2–0 (18) Modou Gassama (Alexander Kärki), 3–0 (32) Självmål, 3–1 (44) Linus Malmborg, 3–2 (70) Oviella Ochieng (Andreas Rako), 4–2 (90) Michel Montero (Modou Gassama).
Publik: 267 (på Stadshagens IP).