Kalle Karlssons framtidsplan: ”KB ska vara offensiva och spelförande nästa år”

Lennart SandahlNyheter, Senior

Under torsdagen blev det klart att Kalle Karlsson återkommer till KB efter en säsong i division 1-klubben Vasalund. En period han lärt sig mycket av trots den korta tiden, och nu är han tillbaka med en ännu mer förfinad spelidé.
– Vi kommer att behöva träna hårt och målmedvetet och den här klubben har senaste åren satsat på yngre spelare som vi kan utveckla och slussa uppåt till högre divisioner, säger han.

Läs mer: KLART: Kalle Karlsson gör comeback i herrlaget: ”KB är klubben i mitt hjärta”

Hur känns det att vara tillbaka och hur gick tankarna när du valde att ”komma hem” till KB efter en säsong i Vasalund?
– Det känns spännande! Tankarna gick väl som så att jag hade några lösa förfrågningar, men i KB vet jag vad jag får och det var viktigt för mig. KB är klubben närmast hjärtat och jag ser fram emot att jobba i en bra miljö med unga, ambitiösa spelare som strävar uppåt och jag ser fram emot att komma tillbaka och få jobba i det tajta ledarteamet med Roger, Grahn, Ida, Janne och Lelle som vi hade här under 2016 och där jag trivdes väldigt bra.

KB-fansen minns din förra sejour här med glädje. Uppflyttning från division 3 debutsäsongen 2015. Sånär uppflyttning igen året efter där vi föll på målsnöret i den klassiska ”kvalvakan” mot IFK Luleå. Hur minns du åren 2015-2016 när du var huvudtränare?
– Jag har väldigt fina minnen från de åren. Vi hade en väldigt bra spelargrupp som var benägen att utvecklas och vi lyckades bygga nåt bra, både en spelmässig identitet och ett omklädningsrum där folk trivdes med varandra.

Du kommer tillbaka efter en ganska stormig tid i Vasalund?
– Ja, jag förstår att det kan uppfattas så, men det stormade inte alls fram till september. Inledningsvis flöt allt på utomordentligt bra, kanske för bra. Jag trivdes oerhört bra med spelargruppen i Vasalund, jag uppfattade det som att de trivdes rätt bra under mig också. Vi gjorde en stark försäsong och det kändes som vi hade något lovande på gång, även om vi offensivt led väldigt mycket av att vi tappat en rad nyckelspelare. Sedan började serien och med det en del skadebekymmer. Trots de offensiva problemen låg vi sexa i serien vid omstarten i augusti. Vi började svagt i serien efter sommaren med tre raka förluster efter tre tajta matcher, då blev jag nedpetad till assisterande tränare. Det var trist givetvis, och det var inte det jag hade hoppats på när jag skrev på för klubben som slutade i toppen året före, men jag märkte tidigt i serien att det fanns risk för att vi skulle få slåss på undre halvan. Jag förstår att det är en resultatinriktad bransch där skillnaden mellan succé och fiasko kan vara liten. Att det blev ytterligare ett tränarskifte i klubben en månad senare gör väl att hösten upplevs som rätt ”stormig”.

Vad har du lärt dig från det och att leda ett lag på en högre nivå? Är du en bättre tränare än för ett år sen?
– Jag lärde mig massor. Dels av att komma till en ny miljö med nya spelare och en annan klubbstruktur, dels av att få jobba ett steg upp i serietrappan där spelarna är semiproffs och i vissa fall heltidsproffs. Eftersom spelet hackade så utvecklades jag än mer – som tränare är det ofta förluster du lär dig mest av, när du måste ifrågasätta dig själv och ditt arbetssätt. Det behövde jag inte göra i KB 2016 när allt flöt på. Sedan hade jag Henok Goitom som hjälptränare ett pass i veckan i Vasalund och våra diskussioner om allt från taktik till träningsmetoder och rent speltekniska detaljer gav väldigt mycket för min del. Så jag har samlat många nyttiga erfarenheter och insikter, och tycker själv att jag är en betydligt bättre tränare idag än för ett år sedan.

Har du följt KB under den gångna säsongen?
– Jag såg ett par halvlekar under våren och var även på plats och såg serieepilogen mot Lidingö. Sedan har jag studerat den enda match som fanns att tillgå på video. KB tappade så många bärande spelare i vintras så det var naturligt att det blev lite av ett ”mellanår”.

KB fick mycket beröm för sin vackra fotboll 2016. Kan vi vänta oss ett välspelande lag i division 2 nästa säsong?
– Det var roligt att så många uppskattade sättet vi spelade på, allt från publik till motståndarspelare och motståndartränare. Vi hade en tydlig idé i KB om att vara spelförande och offensiva, och det är den fotbollen jag själv identifierar mig med. Jag har utvecklat min spelidé sedan dess, och min tanke är att vi ska bjuda på minst lika underhållande fotboll som förra gången jag var här.

Kommer KB att fortsätta satsa på unga och hungriga spelare även nästa år?
– Ja, vi kommer att behöva träna hårt och målmedvetet och den här klubben har senaste åren satsat på yngre spelare som vi kan utveckla och slussa uppåt till högre divisioner. Det utesluter inte att vi har en eller ett par spelare med rutin, men generellt kommer det att vara ett ungt KB-lag även nästa år.

Vad är din målsättning med Karlberg?
– Arbetsbeskrivningen handlar dels om att sätta en utvecklande spelmodell och dels att utveckla spelare för att nå högre divisioner. Det var det vi gjorde 2015-2016 och det är det jag siktar på att göra nu också. Efter säsongen 2015 i division 3 släppte vi en spelare till Superettan och en spelare till division 1. Efter året 2016 fick tre chansen att kliva upp till division 1. Det är ett bra kvitto för en klubb som ska vara en språngbräda. Mitt mål är att vi ska försöka spela en jäkligt bra, sevärd fotboll och vi ska ha en miljö där spelarna känner att de utvecklas, helst för varje träning. Då kommer jag känna att jag lyckats.

/red