KB enda svenska lag i Helsinki cup

kb-andersNyheter KB fotboll

KB:s 15-åringar deltog för några veckor sedan i Dalecarlia cup i Borlänge. Nu har de spelat cup igen och båda cuper ingår i föreningens rekommenderade profilcuper. Läs nedan lagledaren Mathias Kallios åsikter om cupen.

Som enda (!) svenska lag ställde KB:s P 15-lag upp i 40-års jubilerande Helsinki cup som spelades 4-10 juli på planer runt om i Helsingfors. Det var totalt 1 246 lag från elva länder inklusive lag från Brasilien och USA. Totalt cirka 18 000 spelare med stort fokus på inhemska lag.

– Vi hade en bra vecka där planer, domare, organisationsschema och inte minst de korta avstånden får högsta betyg, säger lagledaren Mathias Kallio.

Med spårvagnen tog det oss 15-20 minuter att ta oss till de olika planerna, vilket gjorde att vi kunde lägga upp bra tidschema utan för lång dötid mellan matcherna. Det enda negativa var att maten kunde hållit en högre klass något som vi har påtalat för arrangörerna.

I pojkar -00 var det totalt 55 lag med och vi slutade bland de 16 bästa och gruppen var nöjda med såväl prestation som resultat.

Vi tog oss vidare till A-slutspel som grupptvåa och föll i åttondelsfinal mot ORP från Uleåborg. Totalt vann vi fyra matcher och inkasserade två förluster. Slutsegrare blev HJK Helsingfors – Finlands överlägset mest meriterade förening.

En kul detalj var att vi fick spela en av våra matcher på Sonera Stadion, vilket är samma arena som det finska landslaget spelar sina matcher på och dagen innan hade det spelats ett Helsingforsderby i Veikkausliiga (Finlands motsvarighet till Allsvenskan) inför fullsatta läktare. En av våra matcher streamades även så våra fans hemma i Sverige kunde avnjuta en 8-0-uppvisning från KBs röda armé framför datorn.

Till vår hjälp hade arrangörerna gett samtliga utländska lag en guide – i vårt fall svensktalande Liisa – som var till stort hjälp med att möta oss vid Viking Line-terminalen och hjälpa oss hitta till både hotell och planer.

– Vi bodde på Cumulus Kallio som arrangörerna fixat åt oss och hotellet är centralt beläget med bland annat gångavstånd till Borgbacken som är deras motsvarighet till Gröna Lund. Vi kan varmt rekommendera cupen som är en lite mindre, mer behändig variant av Gothia Cup och som fungerar utmärkt som en första cup utomlands, avslutar Mathias Kallio.

KB:s matcher: http://lovetheball.helsinkicup.fi/taso/joukkue.php?joukkue=122932

Helsinki Cup är Finlands mest internationella och traditionella ungdomsfotbollsturnering och den är även tredje största i sin klass i Europa. 2015 är det 40:e gången som Helsinki Cup arrangeras.