KB – FC Linköping City 0–0

kb-redMatchreferat 2016, Senior

Keivan Keshavarz och Sean Sabetkar firar avancemanget med fansen.

Karlbergs BK är vidare till nästa omgång i kvalet till division 1. Efter en dramatisk drabbning mot FC Linköping klarade KB 0–0 vilket räckte för avancemang.

Förutsättningarna inför mötet i lördags var glasklara (vilket inte riktigt var fallet inför trelagsgruppen där straffsparkar skulle slås efter varje match). Seger eller oavgjort för KB betydde att Stockholmslaget var klart för vidare spel. Vinst för Linköping hade betytt att KB:s säsong var över.
Hemmalaget började bra första fem minuterna och ägde boll inför cirka 350 åskådare i kylan på Stadshagen. Men sedan tog gästerna över. Även om Linköping inte skapade några heta målchanser så styrde man händelserna. Första halvleken var ändå chansfattig och KB:s bästa läge var efter en hörna minuten före paus där Mathias Karelius höll sig framme på returen och så när kunde vända runt och sätta dit bollen från nära håll.

I andra halvlek blev Linköping mer och mer offensivt. Östgötarna skapade också en mängd hörnor som vållade en del bekymmer tack vare Ilir Terbunjas känsliga vänsterfot. I gengäld fick Karlberg vassa omställningsmöjligheter. William Sheriff lade upp för Mathias Karelius runt minut 60, men den sistnämnde halkade tyvärr precis före skottögonblicket.
Strax efter visades gästernas Marwan Gargouri ut sedan han knuffat KB-backen Sean Sabetkar efter avblåsning.
Det röda kortet gav mer ytor för kontringar. Och det saknades sannerligen inte KB-chanser att sätta 1–0-målet vilket i praktiken hade avgjort matchen. William Sheriff tvingade Gabriel Bulut till en räddning, Adam Westin prickade ribbans överkant med ett kanonskott med cirka 20 minuter kvar. Med cirka tio minuter kvar fick Mathias Karelius ett bra läge att avgöra, Gabriel Bulut gjorde en kanonräddning. Inhopparen Jerome Tibbling Ugwo sprang sig fri och dribblade ett par försvarare, men skottet blev för tamt. Med två minuter kvar av ordinarie tid var det Linköpings tur att träffa ribban efter en tilltrasslad hörnsituation.
Publiken på Stadshagen kastades mellan hopp och förtvivlan. Jerome Tibbling Ugwo fick ett nytt friläge – men skottet smet tätt utanför bortre stolpen.
Till slut blåste domaren Viktor Dovresjö av matchen – och KB hade säkrat avancemang till nästa kvalomgång.
– Jättekul att vi lyckades förlänga säsongen ännu en gång. Vi nådde inte upp i normal kapacitet rent spelmässigt men så är det ibland. Linköping är ett bra lag och de var betydligt hetare nu än i förra matchen mot Hudiksvall. Vi fick ta på blåställen och kämpa oss över mållinjen. Det är en fantastisk egenskap i det här gänget, de här grabbarna har lärt sig att nå framgång och vinna på flera olika sätt, säger KB-tränaren Kalle Karlsson.
Han berömde framför allt de defensiva pjäserna.
– Viktor Segerström gjorde en väldigt bra insats i målet, Michael (Jahn) och Sean (Sabetkar) var säkra i mittförsvaret och Keivan (Keshavarz) och Adam (Westin) gjorde ett oerhört nyttigt arbete i defensiven. Offensivt kan alla bättre. Vi nådde inte upp i samma nivå som borta mot Hudiksvall, men att hålla nollan var viktigast idag.

Nästa kvalomgång inleds på onsdag hemma på Stadshagen då IFK Luleå kommer på besök. Returen spelas i Luleås inomhusarena Arcushallen på lördag/söndag. IFK Luleå säkrade kvalplatsen genom en sen kvittering i 88:e minuten idag hemma mot Carlstad United i sista omgången i division 1 norra.

Karlbergs BK–FC Linköping 0–0
Publik: Ca 350 (på Stadshagens IP).

2016alexanderhedman1
Många trotsade kylan och dök upp på Stadshagen i lördags för att se kvalmötet mellan Alexander Hedmans (bilden) Karlbergs BK och FC Linköping. Foto: Anders Jansson