KB – IFK Luleå 2–2

kb-redMatchreferat 2016, Senior

Vi ber om ursäkt för suddig bild, men den är trots allt från Periscope. Den ska föreställa KB-laget som grattar målnickaren Keivan Keshavarz. Foto: Brwa Pishdari

Kvalmötet mellan Karlbergs BK och IFK Luleå i onsdags blev ett stycke historia. Nu kommer matchen alltid att förknippas med uttrycket #kvalvaka.

Matchen skulle spelas på Stadshagen, sedan på Skytteholm, sedan på Skytteholms b-plan och till sist på Bosön sedan Djursholms varit schysta och lämnat över sin träningstid.
Det enda rimliga hade förstås varit att skjuta upp matchen, men då hade vi ju problemet med Luleås flygresa. Stora pengar för en division 1/2-klubb och knappast en resa som norrbottningarna ville avboka och omboka nästa vecka.
Så att matchen skulle spelas ”till varje pris”, var ordern enligt Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté (vilket sparade en del pappersjobb för förbundet).
Och det gjorde den. Efter enorma förseningar för Luleås spelarbuss som hamnade i trafikkaoset på E4 så kom matchen igång 00.20 på natten.
All uppmärksamhet i sociala medier har ni säkert läst om så här kan vi fokusera på själva matchen.

Luleå började piggt. Det var inte helt ologiskt när Luleås Linus Johansson dök upp på rätt ställe i straffområdet efter ett långt inkast och skickade in 0–1.
Karlberg reste sig dock – rejält. Laget flyttade fram positionerna, hittade passningskombinationerna och spelade sig till flera lägen. Bland annat var Mathias Karelius igenom och var så när att få straffspark men valde att stå på benen och domaren från Jönköping friade. På en hörna i mitten av halvleken, runt minut 25, kom kvitteringen när Keivan Keshavarz – i sitt 50:e serie- och kvalframträdande i Karlbergströjan – nickade in bollen. Bara fyra minuter senare var det dags igen. Ny hörna och denna gång Sean Sabetkar som nådde högt och nickade in 2–1.
KB ägde matchen. Fem minuter efter ledningsmålet hade Modou Gassama ett fint nickläge att öka på till 3–1.

I andra halvlek försökte KB bevaka ledningen, men man stack också upp i farliga kontringar och hade två jättelägen att göra 3–1, först Gassama som styrde Sebastian Bergenheims inspel precis över, sedan Alexander Kärki som fick inspel snett inåt bakåt och inte lyckades överlista duktige Vladimir Sudar i Luleåmålet.
Luleå åt sig närmare och närmare och visst hade man trycket stundtals. Men ändå utan att skapa de riktigt heta lägena. Därför kom 2–2-målet i 83:e minuten lite överraskande. Anton Andersson drog till på volley – och vilken träff! Rakt i krysset från 20 meter och en chanslös Viktor Segerström kunde bara se på.
– Det var surt att släppa in det målet. Det var inte orättvist rent spelmässigt, men det som grämer är att vi hade lägen att sätta 3–1, säger Kalle Karlsson.
– Sett till förutsättningarna så gjorde vi en beundransvärd insats mot bra motstånd, framför allt i första halvlek. En del av vår fotboll var fantastisk att skåda med tanke på att vi skickar ut en startelva med snittålder på 21,3 år, med spelare som fått allt annat än en uppladdning värdig ett division 1-kval.
– Vi blev trötta i andra halvlek – föga förvånande eftersom klockan var 02 på natten och spelarna inte ätit på nio timmar – sex-sju drabbades av kramp och vi fick ett par muskelskador. Annars är jag nöjd med insatsen.
I slutminuterna gjorde Sunday Abohwo comeback efter sin skadefrånvaro, en förstärkning inför Luleåresan på söndag.
Kalle Karlsson berömde hela laget och plussade extra för Sebastian Bergenheim och Mathias Karelius.

Karlbergs BK–IFK Luleå 2–2 (2–1)
Mål: 0–1 (12) Linus Johansson, 1–1 (25) Keivan Keshavarz (Sebastian Bergenheim), 2–1 (29) Sean Sabetkar (Sebastian Bergenheim), 2–2 (84) Anton Andersson.
Publik: 150 (på Bosön) + 15 000 tittare på Periscope.