KB – IFK Stocksund 1–0

kb-redNyheter, Senior

KB vann dramatiskt toppmöte med Stocksund

Karlbergs BK brukar bjuda på dramatiska matcher den här säsongen på Stadshagen och lördagens toppmöte med IFK Stocksund var sannerligen inget undantag.
Stocksund började klart bäst i ösregnet och tog greppet om matchen första fem minuterna. Eller snarare kanske beskrivningen ska vara att KB startade sämst eftersom hemmalaget gjorde alldeles för enkla misstag som bjöd gästerna på bollvinster. Efter sex-sju minuter jämnades spelet ut och KB fick den första heta chansen när Pashang Abdulla sköt utanför bortre stolpen. Kort efteråt kom nästa läge och det var en jättechans. En långboll mot utrusande Stocksundsmålvakten Peter Stahl rensades illa och Harry Pearse fick läge att skjuta mot ett tomt mål. Bollen träffade en täckande försvarare till hörna. Bara nån minut senare var Adam Westin nära att rinna igenom till ett friläge, men drogs ned av Ludvig Nilsson. Och två minuter senare var det Stocksunds tur när Charbel Ceylan fick en passning av Henry Slättsjö men där KB-försvararen Adam Groundstroem gjorde en förtjänstfull brytning i sista sekunden. En minut senare slog KB:s Herman Magnusson en passning rakt i gapet på bortalagets Alexander Andue som sköt via försvarare i överkanten av ribban, ett skott som Viktor Segerström dock såg ut att ha koll på. Två minuter senare var Ludvig Nilsson nära att styra Harry Pearses inspel i eget mål efter att Alenga Masimango stått för förarbetet. Nästa gång var det Trimi Makollis tur att testa Viktor Segerström efter att Gabriel Beckman tappat bollen på egen planhalva.
Snacka om händelserika minuter.

Den mest omdiskuterade situationen från första halvlek kom i minut 30. Stocksund nickade undan en hörna, men inte längre än att den landade på Victor Vera Garcia som skickade iväg en otrolig volleyprojektil ribba in i bortre krysset. Årets mål på Stadshagen, förmodligen i hela Stockholmsfotbollen. Eller? Linjedomaren började flera sekunder senare (efter protester från Stocksunds målvakt) vifta med sin flagga och menade att KB:s André Nader knuffat målvakten. Efteråt (i domarrummet när domarteamet fick se situationen på video) hade de svårt att förklara beslutet. Först sa assisterande domaren att han vinkat för att Nader knuffat målvakten även om ingen knuff innan bollen passerat målvakten syntes på videon (eller nån knuff efter heller för den delen, möjligen en lätt touch efter att bollen passerat målvakten). Sen hävdade assisterande domaren att han vinkade för offside, men när han fick se situationen var Nader bakom målvakten, inte i skottlinjen så offside kunde det inte vara då spelaren inte påverkade spelet. Då ändrade sig assisterande domaren igen och sa att han ändå blåste för knuffen (den som alltså inte ens syntes på videon). Helsnurrigt, men så gick det till när huvuddomaren tog beslutet att lyssna på sin AD och döma bort årets mål på Stadshagen.
Spelet blåstes igång och Stocksund fick chansen att kontra mot ett icke-organiserat KB-försvar som stod och väntade på domarens besked. Det slutade med skott i ribban bakom Viktor Segerström. Små mariginaler, men det hade varit för pikant om följden av ett felaktigt bortdömt mål istället slutat med ett mål i baken.

I andra halvlek var spelet jämnt och mer chansfattig inför de 260 åskådarna som trotsade regnet. Herman Magnusson fick ett jätteläge att göra 1-0, men sköt rakt på Peter Stahl. Med kvarten kvar spelade sig Stocksund fram på sin högerkant, bollen nådde Charbel Ceylan som tryckte in 1–0 för gästerna. Men assisterande domaren, samme linjedomare, hade vinkat offside för en situation dessförinnan, en mycket tveksam offside. Det såg ut som två felaktigt bortdömda mål av samme linjedomare.
André Nader fick nästa chans för KB men hans nick gick tätt över. Ceylan testade igen, skottet tätt, tätt utanför bortre stolpen.

I 86:e minuten lyfte Pashang Abdulla en boll över backlinjen mot inhopparen Marcus Kettler. Denne sög ned bollen elegant, vek innanför Godard Kabali och sköt hårt i första hörnet. Otagbart för Peter Stahl. Kettlers första mål under hösten kom sannerligen i rättan tid. Vilt jubel utbröt. KB höll ut under de fem tilläggsminuterna och tog en tung triumf.
– Det var så klart en oerhört skön seger. Det kändes som en kryssmatch hela tiden, det kändes som att det skulle bli mållöst, men vi lyckades gräva fram ett segermål vilket vittnar om moralen i det här gänget. Vi kom helt fel in i matchen första sju-åtta minuterna, oerhört starkt att resa oss från det, säger KB-tränaren Kalle Karlsson.
– Defensivt var det en fullträff. Stocksund har så otroligt mycket individuell kvalitet så man måste verkligen vara på tå hela tiden i försvarsspelet. Planen var att zonmarkera deras speluppläggare Fabian Ahlstrand och det gav bra effekt eftersom mycket av deras spel går genom honom. De chanser vi släppte till i första halvlek var mest efter några ödesdigra bolltapp från vår sida, och de bolltappen var utan tvekan för många. Det blev bättre i andra halvlek.
Kvartetten Viktor Segerström, Michael Jahn, Victor Vera Garcia och Alenga Masimango var topparna hos hemmalaget.
Nästa match spelas borta mot IFK Mora innan KB avslutar serien hemma mot IFK Lidingö söndag 13 oktober.

Karlbergs BK–IFK Stocksund 1–0 (0–0)
Mål: 1–0 (86) Marcus Kettler (Pashang Abdulla).
Publik: 260 (på Stadshagens IP).