KB tappade tre poäng efter omdiskuterat domslut

Lennart SandahlNyheter, Senior

Dagen före midsommar spelade KB hemma mot FC Gute. Trots stor dominans första timmen lyckades gotlänningarna få in en omdiskuterad kvittering (1-1).
– Domaren påstår att handsen var ”ofrivillig” men samtidigt hade alla andra domare i serien blåst frispark för oss i det läget, säger KB:s sportchef Lennart Sandahl.

Karlberg vann sin senaste match mot (tills dess obesegrade) Skiljebo hemma på Stadshagen efter en dramatisk avslutning (1-0). På torsdagen innan midsommarafton spelade man återigen hemma, den här gången mot tabellfyran FC Gute, som flugit in från Gotland till huvudstaden. KB startade med nästan samma spelare som senast, med två förändringar i startelvan. Viktor Segerström gick in i målet i stället för Edvin Hall och Sitapha Ndure var tillbaka från avstängning och ersatte Oskar Sewerin i mittlåset.

KB tog initiativet direkt under den första halvleken och rullade runt bollen på ett bra sätt. KB satte även en högre press på sina motståndare i jämförelse med matchen mot Skiljebo, något som Gute inte hade helt lätt att hantera. André Nader tog KB:s första skott, men Gute tilläts även skapa några halvchanser när KB slarvade i uppbyggnadsfasen. KB höjde sig lite till – Alenga Masimango tog sig loss från flera situationer med en fin teknik och Sitapha Ndure nickade strax utanför på en hörna. I den 30:e minuten skulle det välförtjänta 1-0-målet komma. Lagkapten Sebastian Bichler Bergenhem tog emot bollen precis utanför straffområdet och med en yttersida på halvvolley kunde bollen dyka in i bortre krysset. KB hade rättvist tagit ledningen med en kvart kvar av första halvlek.

Gute försökte därefter ta sig till målchanser och sätta dit kvitteringen, men både i försvarspel och anfallsspel var KB det bättre laget. En frispark i muren och ett volleyskott som målvakt Viktor Segerström kunde ta hand om var det farligaste Gute skapade innan domaren blåste för halvtid.

Under andra halvlekens inledande 20 minuter var Karlberg fortsatt det bättre laget och Gute kunde inte skapa några målchanser. Här dominerade KB matchen helt och hållet – Nader sköt igen och Bichler prövade med en till halvvolley, men inget av dem skulle resultera. Andreas Flyckt kombinerade med Nader men fick se sitt skott gå utanför, samtidigt som Gute skapade sin första möjlighet på länge när man kontrade och kom till en bra skottmöjlighet. Segerström tog hand om det tama avslutet och KB kunde sätta igång igen. Alexander Kärki sköt därefter i ribban på en frispark och William Vera Garcia kontrollerade mittfältet från sin defensiva mittfältsposition med bra bollkontroll och fint avvägda passningar. KB:s kanske bästa period i matchen skulle avslutas med en fin möjlighet för Flyckt, men nicken gick över.

KB:s målskytt Sebastian Bichler Bergenhem

Gute försökte att komma in i matchen igen och började sätta press på sina motståndare. KB försvarade sig dock bra och Gute hade svårt att skapa farliga målchanser. Flyckt kunde sedan komma till avslut i en kontring, men skottet styrdes utanför av Gute-spelare. På den efterföljande hörnan kunde Ndure återigen komma nära, men nicken gick utanför. Gute såg under den här perioden mer av bollen men drog också på sig många frisparkar. Därefter följde en bisarr situation när domaren valde att varna Garcia. KB:s nummer 24 hade satt sig ner i smärtor ett par gånger varpå domaren valde att tolka det som maskning. Direkt efter haltade Garcia av planen och tvingades byta.

Domaren stod definitivt i fokus under matchens avslutande del. Gutes kvittering skulle komma med cirka en kvart kvar att spela på ett kontroversiellt sätt. Bollen studsade fram till en fristående Gute-spelare, med hjälp av handen enligt upprörda KB-spelare. Den klara målchansen som uppstod slutade med mål och 1-1.

– Tyvärr är det en solklar hands innan Gutes kvittering. Domaren påstår att handsen var ”ofrivillig” men samtidigt hade alla andra domare i serien blåst frispark för oss i det läget, säger KB:s sportchef Lennart Sandahl.

– Samtidigt får vi väl skylla oss själva som inte avgör en match vi dominerar både spel- och chansmässigt den första timmen.

Nader fixade en hörna och inbytte Lividikos sköt utanför – närmre än så kom KB inte ett 2-1-mål. Gute var sedan nära att sätta segermålet med två farliga skott – ett som Segerström tvingades rädda och ett som gick precis utanför.

Domaren blåste sedan av matchen och tvingades ta ett snack med många KB-spelare, som var förståeligt upprörda över framförallt 1-1-målet men också för den övriga insatsen.

Karlberg förtjänade förmodligen mer sett till hela matchen, men man kunde inte göra det mesta av sina målchanser. Gute lär vara väldigt nöjda med 1-1 i en tuff bortamatch.

Foto: Anders Jansson

David Nylund