KLART: Douglas Jacobsen blir ny tränare i Karlbergs BK: ”Stolt över förtroendet”

RedaktionenNyheter, Senior

Kalle Karlssons ersättare är klar. Karlbergs BK har kommit överens med Douglas Jacobsen om ett kontrakt som ny huvudtränare över säsongen 2020. Den 24-årige tränartalangen flyttas därmed upp från sin roll som assisterande tränare som han haft under hösten.
– Jag är både tacksam och stolt över att få förtroende från klubben och spelarna att leda KB in i nästa epok, och bygga vidare på ett fundament som Kalle Karlsson och klubben redan byggt upp, säger han. 

Sportchefen Lennart Sandahl: 
– ”Dogge” har redan bevisat för oss vilken stor tränartalang han är och vi i Karlbergs BK vill ge honom chansen att utveckla både sig själv och spelarna till nästa nivå i sina karriärer.

I går blev det klart att huvudtränare Kalle Karlsson lämnar klubben.

– Jag har varit i Karlberg i totalt fem år, varav fyra år som huvudtränare och känner att det är dags för en ny utmaning, sa han.

Sedan KB:s klubbledning fick beskedet från Kalle har ett intensivt arbete pågått med att rekrytera hans ersättare. Processen blev kort. Den bästa lösningen fanns internt. Assisterande tränare Douglas Jacobsen, 24 – som fram tills i somras var förstemålvakt i division 1-klubben Sollentuna – blir den som med omedelbar verkan tar över och leder laget över säsongen 2020.

– När vi listade upp potentiella namn så fann vi snart att det allra mest spännande namnet redan fanns i ledarstaben. ”Dogge” har redan bevisat för oss vilken stor tränartalang han är och vi i Karlbergs BK vill ge honom chansen att utveckla både sig själv och spelarna till nästa nivå i sina karriärer. Under hösten har han övertygad med sin taktiska kunskap, analytiska förmåga men även sitt sätt att fånga gruppen både på och utanför planen.

– Jag är övertygad om att det är en kommande elittränare som vi ser tar sitt första huvudtränarjobb på seniornivå. Fotbollsfilosofin är i mångt och mycket densamma som Kalle Karlsson och KB förespråkat de senaste säsongerna och vi kommer garanterat spela en fotboll som både utvecklar och är rolig att titta på för publiken. Vi vill fortsätta locka unga ambitiösa spelare till klubben och det kommer vi garanterat göra med den här rekryteringen, säger sportchefen Lennart Sandahl.

Det har varit snabba turer efter kvalförlusten mot Motala. Kalle Karlsson valde att tacka nej till en fortsättning. Nu står du här som ny huvudtränare för Karlbergs BK. Berätta om beslutet att tacka ja till jobbet.

– Ja, det har verkligen varit snabba turer… man var inne i en bubbla under kvalspelet, och det fanns varken tid eller energi att tänka på säsongen 2020. Men redan veckan efter uttåget från division 1-kvalet kom frågan om att leda KB, och det känns klockrent; jag har trivts exceptionellt bra sedan den dag jag anslöt, och har verkligen charmats av den unika miljön och spelargrupp som finns i denna fantastiska klubb.

Kalle har lovordat dig och var positivt inställd till klubbens beslut om att erbjuda dig jobbet. Hur har ert samarbete fungerat i höst?

– Samarbetet med Kalle har varit mycket bra i höst, och med perspektivet att det egentligen bara är sedan den 22 juli i somras vi jobbat tillsammans, har det varit ett utmärkt samarbete! Jag har enorm respekt för Kalle både som person och som tränare… Vi kompletterar varandra på ett bra sätt, och har haft många intressanta och lärorika fotbollsdiskussioner under hösten.

Du anslöt i somras och har på kort tid gjort avtryck i herrlaget. Vem är du som tränare och vad kan spelare och publik förvänta sig för fotboll på Stadshagen nästa år?

– Jag är en tränare med en tydlig fotbollsfilosofi, som egentligen byggts upp successivt sedan jag började titta på fotboll på ett djupare plan vid 15 års ålder. Min filosofi och träningsmetodologi är i grunden inspirerad av den holländska “totalfotbollen” och dess utveckling, kryddat med egna idéer och influenser från olika mentorsrelationer med skickliga tränare och flera studieresor inom fotbollsvärlden. 4-4-2 med långa bollar och riskminimering är uteslutet, och vi kommer spela en fotboll som bygger vidare på KB’s fundament som ett lag som har ett utvecklande och proaktivt spelsätt.

Du flyttas upp från en roll som assisterande till huvudansvar. Bara 24 år gammal. Är du redo för ansvaret som krävs?

– Absolut, jag har varit i diverse ledarroller både inom och utanför idrotten i snart tio år och trivs med mycket ansvar. Sen vet jag att med vår ambitiösa spelargrupp och välfungerande ledarteam drar alla åt samma håll, och agerar för klubbens bästa.

På twitter har du gjort dig känd för skarpa analyser och du har byggt upp ett stort kontaktnät. Berätta mer om det?

– Ja det stämmer, under profilen “Coachdogge” började jag publicera analyser av lag under VM i Ryssland 2018, vilket ganska snabbt fick internationell spridning. Därefter fortsatte jag att publicera analysera kring olika tränare och klubblag, samt några av mina akademiska arbeten inom fotbollstaktik, psykologi och tränarskap. Idag följs kontot av allt från fotbollsfanatiker från Asien, till tränare på Champions League-nivå… en riktigt häftig utveckling, och det har varit väldigt givande för min fotbollskunskap att arbeta med många olika analyser, att skriva och formulera sina tankar på ett begripligt sätt, samt diskutera med många extremt kunniga människor.

Hur ser du Karlbergs säsong som varit?

– Nu kan jag enbart prata kring höstsäsongen från ett internt perspektiv, men jag har ändå följt laget sedan säsongsstarten och man kan väl se tre tydliga komponenter; efter att ha börjat enastående med tio raka vinster, följer en tung period med två vinster på åtta matcher där oturliga skador spelar in, men sen lyckas man hämta sig och avsluta med åtta raka vinster och slutar med 61 poäng på 26 matcher och tar kvalplatsen med god marginal. Trots att vi inte lyckas vinna någon match i kvalspelet, är det två matcher där vi gör stabila insatser och det är inte alls orimligt att båda hade kunnat sluta med KB-vinst. En stark säsong som hade kunnat mynna ut i mer med marginaler på vår sida.

KB slog sitt poängrekord i division 2 men det räckte inte till serieseger eller kvalseger. Hur ser du på truppbygget till nästa år?

– Arbetet med truppbygget är redan i full-swing, och jag är övertygad att KB kommer få till ytterligare en stark och utvecklingsbar grupp människor OCH fotbollsspelare till säsongen 2020.

Och vad är målsättningen nästa år?

– Nästa år ska vi se till att både bevara och utveckla vidare KB’s fina ställning som ett utmärkt alternativ för unga, ambitiösa spelare som vill något med sin fotboll, samtidigt som vi går in i varenda match med inställningen att vinna. Motgångar kommer alltid under en fotbollssäsong, och då ska vi se till att vara tillräckligt starka i vårt spel och som grupp för att hantera det oavsett vilka situationer som uppstår. En personlig målsättning är att utveckla spelare genom att hjälpa de se och förstå fotboll på ett nytt sätt.

Vad hoppas du få ut av att träna KB i division 2 när det kommer till din utveckling som tränare. Och var ser du dig själv på för nivå i framtiden?

– I KB får jag möjlighet att tillämpa min idéer och spetsa till min praktiska kompetens, samtidigt som jag ackumulerar ytterligare erfarenhet inför framtiden. Jag vill vara tränare på elitnivå i framtiden… det har funnits några möjligheter redan men jag tänker långsiktigt och ska se till att vara redo att göra rejäla avtryck när jag väl är där. Men nu är jag både tacksam och stolt över att få förtroende från klubben och spelarna att leda KB in i nästa epok, och bygga vidare på ett fundament som Kalle Karlsson och klubben redan byggt upp. Forza KB!

Kommentarer

kommentarer