KLART: Förre ungdomsproffset blir U19-tränare

kb-pelleNyheter, Nyheter KB fotboll

Karlbergs BK fortsätter förstärka på ledarsidan. Nu står det klart att förre Englandsproffset Per Fahlman, 31, går in som assisterande tränare och målvaktsansvarig på juniorsidan.

Det är en välmeriterad gammal spelare som KB knutit till sig som ledare. I sin årskull (1984) spelade Sundsvallssonen Per Fahlman flertalet pojk- och juniorlandskamper vilket ledde till ett kontrakt med Coventry City där han var ungdomsproffs mellan 2001-2002.

Skador satte stopp för en fortsättning i England och på svensk mark har Fahlman bland annat representerat klassiska Brage. KB är glada att kunna meddela att Fahlman valt att ta på sig en ledarroll i klubbens U19 där han kommer figurera som assisterande tränare bredvid Mikael Malm – samt ansvara för målvaktsträningen för både U19/U17-målvakterna.

Redaktionen passade på att ställa några frågor till det senaste tillskottet på ledarsidan.

Hej Per och varmt välkommen till KB! Vad var det som lockade dig med uppdraget?

– Tack, det känns fantastiskt roligt och inspirerande. Det känns som Karlberg vill höja nivån kring hela föreningen och i det arbetet vill jag vara med och bidra.

Vad visste du om KB sedan tidigare?

– Har haft rätt bra koll genom åren, det har kommit och gått några profiler i föreningen och det verkar vara en attraktiv klubb för spelare i Stockholm.

Om vi ser till din roll. På vilket sätt kommer du kunna ta med dig dina erfarenheter som pojk- juniorlandslagsman och ungdomsproffs i England in i tränarrollen?

– Ser framemot att utveckla KB:s unga spelare speltekniskt men också taktiskt. Och att vi gemensamt kan bygga vidare på den röda tråd som KB är igång med arbetet kring, från A-laget och nedåt.
– Givetvis vill jag förmedla vad som krävs för att nå elitfotbollen i Sverige och hoppas få arbeta med ambitiösa spelare som har mål med sin sport

Coventry var bra mycket bättre då (2001-2002) än de är i dag. Du måste ha tränat och spelat med och mot en hel del kända spelare där borta?

– Ja, Coventry är en anrik förening i England, tyvärr har dom som en del andra gamla storklubbar i England haft det svårt sen dom åkte ur Premier League i mitten på 2000-talet.  Absolut, körde målvaktsträning dagligen med bl a Magnus Hedman och gjorde ett antal B-lags matcher.

Och vilka kända namn har du spelat med i 84-landslaget?

– Vart ska jag börja? Fanns många duktiga spelare i den årgången. För att nämna några, Samuel Holmén, Björn Runström, Fredrik Stoor, Alexander Farnerud, Dusan Djuric.

KB satsar hårt på unga, hungriga spelare i herrlaget och vill på sikt bli självförsörjande underifrån. Varför ska en ung spelare välja KB:s juniorverksamhet framför de stora klubbarna?

– Har man ett mål med sin fotboll är Karlberg ett perfekt val. Det finns många duktiga spelare som av olika anledningar faller i från exempelvis BP, Djurgården, AIK och Hammarby. Vårt mål är att hela tiden lyfta upp spelare i seniorfotbollen, något som kan vara väl så utvecklande som att spela juniorfotboll i de stora klubbarna.

Träningsstarten får  U19 (och U17) sker söndag den 10 januari i Spångahallen. Vad kan spelarna vänta sig av passet?

– För målvakternas del så blir det egentligen bara att komma igång och känna på bollen igen med några lätta övningar. Och utespelarna kan nog förvänta sig en del spel. En uppstartsträning helt enkelt. Jag tror vi kommer hitta ett tränings och matchupplägg över säsongen som spelarna gillar.

Vi tackar Per Fahlman för pratstunden och önskar honom och laget lycka till den kommande säsongen!

– Tack! Nu kör vi.

/red