KLART: Wiberg ny fystränare i U-19

kb-pelleNyheter KB fotboll

Med Mikael Malm klar för en fortsättning som huvudtränare i U-19 kommer i dag nästa glädjebesked. Ida Wiberg, 25, förnyar sitt kontrakt med KB och flyttas upp som fystränare i U-19-laget 2016. KB-redaktionen passade på att ställa några frågor till Ida innan hon sticker iväg – till andra sidan jorden.

Hej Ida och grattis till det förnyade kontraktet med Karlbergs BK! För de som inte känner till dig. Vad har du haft för roll i KB tidigare?

– Tack så mycket, jag ser fram emot ytterligare en säsong i KB. Tidigare har jag varit i P98 som i somras blev U-17 tillsammans med några spelare födda -99 och -00. Där var jag ansvarig för fysträningen och eventuell rehabträning om någon blev skadad. Ibland fick jag även agera mamma till både spelare och tränare, det var inte alltid de hade koll på saker och ting.

Vad jobbar du med på dagarna när du inte drillar klubbens talanger? Hur trivs du med det?

– När jag inte är uppe på Stadshagen så jobbar jag som sjukgymnast inom primärvården där jag framförallt är inriktad mot idrottsmedicin och barn och ungdomar. Jag trivs jättebra och kan inte tänka mig att jobba med något annat.

Eftersom du förlängde kontraktet gissar vi att du trivs rätt så bra hos oss på Kungsholmen. Vad är det med KB som gör att du trivs här?

– Jag har alltid trivts bra med ledare och spelare som jag har arbetat med och det har varit kul att följa spelarnas utveckling under de här två åren som jag varit i klubben, både när det gäller deras utveckling på plan men även socialt. Och nu vill jag följa klubbens utveckling när det gäller satsningen på U-lagen och länken mellan ungdom och senior.

Nu blir du fystränare i U-19. Berätta lite mer om din roll.

– Min roll i U-19 kommer förmodligen likna tidigare uppdrag där det handlar om att bygga upp spelarnas fysiska färdigheter och förbereda dem för de fysiska krav som krävs för att fortsätta upp i seniorfotbollen. Under säsongen sen blir det att följa upp och se till så att spelarna bibehåller den fysik dem bygger upp under försäsongen. Även monitorering av tränings- och tävlingsvolym blir en viktig del under säsongen så att det inte blir för mycket för någon spelare.

Ur fysträningssynpunkt. Vad blir extra viktigt för våra U-19-spelare att utveckla om de framöver ska kunna ta en plats i A-laget som spelar på förhållandevis hög nivå i division 2?

– Jag har inte full koll än på den fysiska statusen bland spelarna i U-19 då det är många nya ansikten för min del. Men jag har varit och kollat på flera A-lagsmatcher under hösten och jag har fått se fin fotboll från fysiskt starka och snabba grabbar där ute på planen. Därför tror jag att råstyrka, explosivitet och även kondition blir viktiga bitar att utveckla för att spelarna längre fram ska kunna stå emot och orka löpa i 90 minuter i A-lagsfotboll på hög nivå.

Slutligen. Det ryktas om att du firar jul och nyår i värmen – långt ifrån Stadshagens gränser – i Australien. Blir det mycket fysträning där nere för egen del eller kommer du bara samla energi inför försäsongen med U-19?

– Det stämmer. Om det blir någon fysträning så blir det nog något lågintensivt som kan utföras i Stilla havet. Annars blir det till att ladda batterierna och se upp för alla farliga djur som finns där nere som Pelle (Brädefors, KB:s klubbchef) så snällt varnade mig för inför min resa.

Karlbergs BK tackar Ida Wiberg för pratstunden och önskar en god jul,  trevlig Australienresa följt av en lyckosam säsong med U-19.
/red