KVALBRAGDEN

kb-redMatchreferat 2015, Senior

Foto: Shirin Elsworth

Sejouren i division 3 blev ettårig. På söndagen säkrade Karlbergs BK avancemang till division 2 genom 1–0-seger borta mot IFK Stockholm.

KB hade ett bra utgångsläge inför returen på Vårbergs IP. Tack vare segern med 2–0 på hemmaplan var IFK Stockholm tvunget att satsa framåt i matchen.
KB fick bekymmer redan på uppvärmningen då mittbacken Teiwo Thompson klev av med en fotskada. Sebastian Silva fick kastas in i startelvan, hans första start i höst.
Det var Karlbergs BK som styrde spelet inledningsvis. I den 11:e minuten kom utdelningen. Keivan Keshavarz slog en perfekt boll till Mathias Karelius. Denne fintade, spelade snett bakåt där Modou Gassama enkelt kunde placera in bollen i mål.
– Det var så klart oerhört skönt att få den starten. Vi sa inför matchen att vi skulle åka hit och göra mål och det dröjde inte ens en kvart innan vi infriade det. Där kopplade vi ett grepp som vi aldrig släppte idag, säger KB-tränaren Kalle Karlsson.
Målet betydde att IFK Stockholm behövde göra fyra mål för att nå avancemang. Men KB var närmare att öka på ledningen. Mathias Karelius tvingade Kevin Strimer till en kvalificerad räddning med ett skott nere vid stolproten och Filip Mårtensson avslutade från nära håll men bollen täcktes av försvarare.

I andra halvlek försökte IFK Stockholm hitta vägar framåt och man kom till en halvchans direkt efter paus. Men KB stod emot och mittbackarna Sean Sabetkar och Sebastian Silva agerade resolut. Ju längre tiden gick, desto mer uppgivet blev hemmalaget.
Till slut var bortasegern kassaskåpssäker och KB brände ett par finfina chanser att öka på ledningen.
Med minuter kvar av matchen sken ljuset från bengalerna för att fira avancemanget.
– Vi har gjort en otrolig höst. Det var nog inte många som trodde det här inför att serien skulle vända i somras. Men vi tränade bra under uppehållet och jag kände personligen när vi slog Täby borta i slutet av juli att laget hade mognat. Det fanns en viktig skillnad på den insatsen och våra prestationer i våras: Vi ägde inte bara bollen utan vi fick spets offensivt av vårt bollinnehav och skapade många målchanser mot ett bra motstånd. Där kändes det som att det vände och efter 6–0-segern mot Vallentuna har vi spelat med ett stort självförtroende. Visst har vi haft marginaler med oss och flyt med andra resultat i serien och vi hade onekligen lite marginaler med oss i kvalmötena med Haninge/Brandbergen. Men sett till den fotbollen vi presterade – även i våras – tycker jag att uppflyttningen är välförtjänt. Det är inte många matcher i år där vi varit underlägsna spelmässigt, säger Kalle Karlsson.
Han ville inte framhålla nån speciell spelare för söndagens avgörande match mot IFK Stockholm utan berömde hela laget, inklusive alla avbytare, för ”en ultraprofessionell insats”.
– Vi har kanske spelat bättre offensiv fotboll i andra matcher, men vi visste vad som krävdes av oss idag. Vi skulle vara tajta bakåt och inte bjuda på något och jag tycker att alla agerade fokuserat matchen igenom. Det var en helproffsig insats och med lite bättre effektivitet hade vi vunnit med större siffror.

IFK Stockholm-Karlbergs BK 0–1 (0–1)
Mål, KB: 0–1 (11) Modou Gassama (Mathias Karelius).
Publik: 170.

KB tackar alla som stöttat laget i höst! Vi ses nästa år i division 2!