Kvalrutinen finns i Karlbergs BK: ”Vi ska behålla kylan och älska läget”

RedaktionenNyheter, Senior

Kvaluppladdningen går in på sina sista timmar. Imorgon reser Karlbergs BK och dess supportrar till Hudiksvall för den första kvalmatchen till division 1. Redaktionen tog ett snack med tre av spelarena som var med om den klassiska ”kvalvakan” för två år sedan. 
– Vinnarkulturen är stark hos oss och det är många som spelat avgörande matcher tidigare och vet vad som gäller, säger Alexander Kärki. 

2016 var ett stort år i Karlbergs BK:s historieböcker.

Året innan kvalade man sig upp från division 3 genom att slå ut Haninge (som KB möter nu igen i kvalet till division 1) och IFK Stockholm i respektive dubbelmöten.

Som nykomlingen i division 2 lyckades KB sluta tvåa bakom seriesegraren Sollentuna. Klubbens bästa resultat i modern tid. I kvalet vann KB först mot lördagens motståndare Hudiksvall med 2-1 på bortaplan och klarade sedan av att säkra avancemang genom 0-0 mot Linköping på Stadshagen.

Ett dubbelmöte mot IFK Luleå väntade i vad som skulle bli en nationell angelägenhet. Nattmatchen på Bosön livestreamades av 30-40 000 människor och landslagsspelare som John Guidetti, Andreas Granqvist och förbundskaptenen Janne Andersson kommenterade matchen på olika sätt.

En snabb googling på ”Karlbergs BK” och ”kvalvaka” ger mycket bra material!

KB räckte inte hela vägen mot Luleå men bara två år senare är dags att kvala igen. Ledarstaben är densamma som då och även i spelartruppen finns det namn som var med på den resan. Modou Gassama, Adam Westin, Michael Jahn var där.

Trion Alexander Hedman, Alexander Kärki och Viktor Segerström likaså. Hur går tankarna inför kvalet, har KB någon fördel av att ha varit med förr och hur mycket betyder fansens stöd?

 

Kvalet säkrat efter stort drama. Hur var känslorna efter slutsignal?

Hedman: Det var en otrolig lättnad! Vi trycker på rejält i stort sett hela matchen. När straffen väl kom och jag fick sätta dit den så kändes det fantastiskt roligt.

Kärki: Det var mycket glädje och lättnad. Det är alltid lite nervöst när det skalas ner till en sista avgörande match och det var skönt att vi kunde säkra kvalplatsen genom att vi vann och inte för att andra lag förlorade.

Segerström: Jävligt skönt! Det var lite oroligt när vi inte fick in bollen på alla de lägena vi hade, så riktigt skönt att säkra kvalet och få bjuda publiken på en seger med matchens sista spark! Samtidigt lider man med Norrtälje, som åkte ur serien på ett sådant mål.

 

Trodde du detta var möjligt inför säsongen och är det en stor prestation i dina ögon?

Hedman: Absolut, jag vet mycket väl om potentialen som finns i detta gäng. Gör vi det vi ska så bör vi absolut vara här uppe i toppen. Att nå kvalet är helt klart en fin prestation men enligt mig är avancemanget uppåt det enda som spelar roll. Nu är det fullt fokus på uppgiften från vår sida så kan vi sätta oss och bedöma prestationen efter det, förhoppningsvis är känslan positiv även då!

Kärki: Det måste jag vara ärlig med och säga att det trodde jag verkligen. Jag trodde att vi skulle vinna serien men sen när Vasalund visade sig vara riktigt starka från start kände jag att förstaplatsen skulle bli tuff att ta. Lyckas vi vinna kvalen nu så har vi gjort en stor prestation.

Segerström: Med den spelaromsättningen vi har i stort sett varje säsong är det svårt att förutspå något. Kvaliteten har vi haft hela tiden, men vi spelar ingen enkel fotboll och det är inte helt lätt att få ihop det. I början hade vi svårt att göra mål, vilket kostade oss en del poäng, men det har funnits en stor hunger inom laget och vi har hela tiden strävat efter mer. Med tanke på de konkurrenter vi haft, som har mycket större budgetar, får man säga att det är en stor prestation. Men förvånad är jag inte.

 

Du var med och slog Hudiksvall för två år sen och sedan kryss mot Linköping. Är det en fördel för oss att ha varit med om detta kvalspel förut?

Hedman: Det tror jag nog. All form av erfarenhet från matcher med högre press är en fördel i dessa lägen. Det handlar bara om att behålla kylan och älska läget. Det är denna typ av matcher vi vill åt!

Kärki: Vi går in i det här kvalet med vetskapen om hur man vinner det och självklart är det en fördel. Samtidigt är det nästan ett helt nytt lag som ska göra det i år, men vinnarkulturen är stark hos oss och det är många som spelat avgörande matcher tidigare och vet vad som gäller.

Segerström: Att spela viktiga matcher är jävlig roligt och lärorikt. Jag tror definitivt att vi kan dra fördel av att det. Det känns som att vi har en bra balans av att vara taggade men samtidigt balanserade. Jag har försökt att införa ett kvalskägg nu, där ingen får raka sig innan säsongen är slutet. Vi har liksom max en spelare med respektabel skäggväxt, så vi får se om det ger en boost eller inte.

 

KB anordnar för första gången en supporterbuss. Hur känns det att veta att vi har minst 40-50 KB-fans på plats?

Hedman: Det känns otroligt kul! Senast mot Norrtälje var det märkbart vilket rejält stöd vi faktiskt har, något som inte alls är självklart bland klubbar i division 2. Tillsammans ska vi bärga hem en seger till Stockholm och inleda kvalet på bästa möjliga sätt!

Kärki: Grymt stort och roligt. Det känns som att klubben tar steg framåt för varje dag som går och det här är ytterligare ett tecken på det. Nu är det upp till oss att ge våra fans valuta för resan!

Segerström: Otroligt roligt! Det är en väldigt härlig stämning på Stadshagen, med allt från kids som spelar i klubben till gamla KB, som alltid kommer och kollar. Så det är kul att vi kan ta det med oss så pass långt bort till en så viktig match, det betyder mycket!  Medan jag har chansen skulle jag på förhand vilja dela ut “årets stolpskott” till Oskar Sewerin som trollat bort nycklarna till omklädningsrummet. Senaste teorin är att han spolat ner de i toaletten. En annars klok man, men det verkar ta på hjärncellerna att vara lagets bästa skottblockare.

 

Klockan 10:30 imorgon lämnar KB:s historiska supporterbuss Stadshagen. Ett fåtal platser finns kvar, säkra dessa här! 

Kommentarer

kommentarer