Kalle Karlsson inför premiären – ”Fått ihop en slagkraftig trupp”

RedaktionenNyheter, Senior

På lördag kickar division 2-säsongen igång med Karlbergs BK mot Hudiksvalls FF på Stadshagen (14.00). Hur ser tränaren Kalle Karlsson på förberedelserna inför säsongen, hur väl står sig truppen 2019 och blir det samma typ av fotboll som fansen vant sig vid?
– Ja, vi vill alltid spela underhållande, sevärd fotboll och det kommer vi göra nu också. Det är en del av KB:s identitet så det är inget vi kastar bort för en kortsiktig vinst, säger han inför premiären. 

Uppflyttning från division 3 2015. En andraplats direkt och kval till division 1 (#kvalvaka) 2016. En andraplats igen och kval till division 1 även 2018. Kalle Karlssons facit som huvudtränare i Karlbergs BK är minst sagt imponerande.

Inför årets säsong tippas KB att slåss i toppen av tabellen av oddssättarna. Vi tog tempen på Kalle Karlsson ett par dagar innan premiären mot Hudiksvall.

Så var det dags för ännu en seriepremiär med Karlberg. I fjol blev det ännu ett kvalspel till division 1 men där vi föll på målsnöret. Med vilka tankar går du och ledarteamet in till den här säsongen?
– Vi går in i säsongen med tillförsikt. Vi har än en gång fått ihop en bra, slagkraftig trupp. Att vi lyckas med det i stort sett varje år handlar till stor del om den starka identiteten vi har, vi lockar till oss skickliga spelare som vill vara en del av ett så offensivt och välspelande lag. Vi har tappat en del vassa spelare och sedan har vi fyllt på med en hel del skickliga spelare. Precis som det ser ut varje år. Det som är intakt är att det här återigen är en oerhört ambitiös spelargrupp som vill utvecklas och ta sig uppåt, vilket skapar en fantastisk miljö att verka i för oss som tränare.

Blandade resultat på försäsongen och en del skadebekymmer. Hur vill du sammanfatta månaderna fram till seriestarten?
– Försäsongen har inte varit optimal. Fem spelare – Jahn, Herman, Adam, Michel och William – var på skadelistan när vi drog igång i januari och vi visste att ingen av dem skulle vara tillbaka förrän i februari, varav två fortfarande inte är tillbaka. I och med att vi hade tappat fyra-fem spelare var det lite tunt under försäsongsmatcherna i februari och vi har inte fått träna med truppen på det sätt som vi hade önskat på grund av alla skador och framför allt sjukdomar. Vi har hamnat lite efter, men sedan lägret på Cypern har kurvan pekat uppåt så nu kan vi bara hålla tummarna för att det fortsätter. Jag visste – med det skadeläget vi brottades med – att vi inte skulle göra så bra resultat på försäsongen i år. Allt har istället handlat om att få så många spelare som möjligt i trim rent fysiskt till seriestart och helt bortse från om vi vinner eller förlorar träningsmatcherna. Trots all frånvaro – ofta har vi saknat 8–11 spelare – har vi lyckats ta oss vidare i Stockholm Cup mot IFK Haninge som är tippat att vinna södra serien och mot hårdsatsande division 3-laget Farsta, även om det krävdes straffar i den matchen. Så när det väl varit tävlingsmatcher har vi tagit oss samman, vilket bådar gott. Även om resultaten i år varit sämre i träningsmatcherna än ifjol så finns det en hög grundkapacitet i det här laget, det behöver vi inte vara oroliga för.

Ni har avancerat i Sthlm Cup – via seger mot topptippat Haninge – och gjorde ett bra genrep mot division 1-laget Sollentuna . Hur känns dagsformen på laget?
– Svårt att säga var vi står eftersom många spelare inte kunnat träna fullt på grund av skador. Samtidigt har kvaliteten på veckans träningar varit ruskigt hög så känslan är att formen är rejält stigande.

Kan fansen förvänta sig samma gamla Karlberg rent spelmässigt den här säsongen?
– Ja, vi vill alltid spela underhållande, sevärd, fotboll och det kommer vi göra nu också. Det är en del av KB:s identitet så det är inget vi kastar bort för en kortsiktig vinst. Vi tror att den typen av fotboll utvecklar unga spelare bäst och därför är det extra kul att vi samtidigt lyckas göra bra resultat.

Vad kan du säga om våra nya spelare. Är det nån som stuckit ut lite extra?
– Jag tycker att alla har övertygat – på olika sätt. Pashang (Abdulla) var viktig att få in eftersom vi tappat Modou. Nu har vi en liknande spelartyp där framme. Ludvig Brandimarti blev skadad direkt i januari, men nu när han kommit tillbaka ser man vilken stor tillgång han kommer att bli för oss när han är fulltränad. Han höjer laget både på och utanför plan med sin proffsiga inställning och sin erfarenhet. (Axel) Wiorek och Melker (Antonson) är två smarta, begåvade spelare medan Daniel Da Silva är mer av en impuls- och poängspelare som avgör matcher med enskilda aktioner. Morgan (Fehrling) är en spelare alla skulle vilja ha i sitt lag, en underbar karaktär som är otrolig på att täcka skott. Daniel Johnsson är också en härlig karaktär, ung och defensivt smart och har potential medan Edvin Holst är en ruggigt bra träningsmålvakt med fantastisk inställning, han kommer utvecklas mycket under sitt första seniorår med Per Fahlmans målvaktsträning. Sedan känns unge Edvin Monemi (inför förra säsongen uppflyttad från U19) som lite av en bonusspelare med tanke på hur mycket han utvecklats sedan förra året. Daniel Larsson, uppflyttad från egna led, tar också hela tiden steg framåt. Det känns som alla nya bidrar på sitt eget sätt till truppen. Så även om vi tappat en hel del kvalitet de spelare som lämnat oss så har vi fått in adekvata ersättare. På grund av att Asokolo (Simba) och Alexander Hedman lämnade i sent skede behöver vi addera någon spelare till så vi letar nyförvärv i elfte timman.

Du har även lyft upp flera spelare från U18 både i träning och match?
– Ja, om det fanns något positivt med skadorna och sjukdomarna har det varit att sex spelare från U18 – Tor, Linus, Carlo, Arvid, Eddie och Gerson – fått debutera i a-laget under försäsongen. Linus Gidlöf (16 år) har gjort det så bra att han kontinuerligt tränat med a-laget vissa veckor.

KB tippas vara med i toppen om vi ska tro spelbolagen. Vilka övriga lag ser du slåss i toppen?
– Spelbolagen verkar inte ha vägt in våra resultat på försäsongen när de satte oddsen, hehe… Stocksund och Lidingö är garanterat med i toppen. Stocksund har gått lite under radarn under vintern men med de pengarna är det omöjligt att inte få ihop ett slagkraftigt lag på div 2-nivå. Lidingö har en säker defensiv och kastar brutalt långa inkast vilket ger dem många bonusmål. Min vän Ernesto (Sivodedov, tränaren) är verkligen bra på att hitta sätt att vinna matcher, även om laget inte alltid för sina matcher. Hudiksvall, som vi möter i premiären, tror jag är lite underskattade bara för att de kommer från en svag Norrlandsserie. Vi mötte dem borta i kvalet i höstas och fick stryk, de kommer definitivt vara med i toppen. Sedan höjer jag ett varningens finger för Skiljebo som fått in två finfina nyförvärv i Linus Sjöberg och Koyar Salimi, båda med gedigna meriter från division 1. Sjöberg var en klasspelare i ettan innan sina skadeproblem, hittar han tillbaka till sin tidigare nivå är han en av seriens bästa spelare. Dessa fyra lag bör utgöra toppstriden tillsammans med Karlberg för vi vill också vara med där uppe. Sedan vill jag understryka att mittenlagen är bättre i år än förra säsongen. Ifjol var serien sämre än någonsin, i år kommer man kunna tappa poäng i fler matcher. Det kommer ge fler sevärda och spännande matcher.

Målsättningen för i år är… ?
– Vi spänner som alltid bågen ordentligt. Vi siktar på att vara den bästa utvecklingsmiljön på division 2-nivå, spela en offensiv, sevärd fotboll som lockar ny och gammal publik till Stadshagen och samtidigt vara med i toppen. Sedan för att räcka hela vägen fram i serien måste vi ha lite marginaler med oss på vägen.

Hur ser du på lördagens motstånd, Hudiksvall?
– En hårdsatsande klubb med mycket resurser om man jämför med Stockholmslagen. Fått en ny tränare i Benny Dahlin som tagit med sig flera spelare från sin gamla klubb Söderhamn. Ett gediget lag med mycket rutin i form av spelare som Cristoffer ”Våfflan” Ericson, som var i Frej för några år sedan, Haris Camo och Pelle Lööf, en vass forward i Cihan Sener. Har dessutom en fantastisk målvakt i Niclas Larsson, flera gånger vald till division 2-Sveriges bästa målvakt, som dessvärre skadade knäet förra året och är borta en längre tid. Det blir en tuff uppgift som väntar oss direkt, men det är inspirerande!

***

Varmt välkomna till Stadshagen nu på lördag när premiären mot Hudiksvall drar igång klockan 14.00. 

KB-kaféet är öppet och grillen är påslagen! 

Entré 50 kr (swish eller kontakt).

För våra trogna supportrar rekommenderar vi Guldkortet – ett säsongskort som även gör dig till medlem i klubben 2019. Pris 500 kr (läs här för mer info)

Forza KB!

 

Kommentarer

kommentarer