Ledarprogram en vettig investering för Karlbergs BK

kb-pelleFrån kansliet

En av idrottsföreningarnas stora utmaningar är tillsättning av ledare och tränare. Vi har det ideella ledarskapet som är avgörande för att verksamheten ska bära sig. Där föräldrar ställer upp och agerar tränare, lagledare och administratörer m m. Men som många föreningar så behöver vi komplettera med tränare som inte är direkt kopplade till våra lag genom sitt/sina barn. Vi har en struktur i vår knatteverksamhet som innebär att föreningen tillsätter ungdomstränare att sköta träningarna de första två åren (5-6 år). Det gör vi bl a för att ge föräldrar lite tid att växa in i en framtida roll runt lagen som bildas först det tredje året. Men också för att det är en väldigt bra introduktion för nya unga tränare att utvecklas och under föreningens knatteansvarig få bra utbildning, coachning och stöttning i sitt första uppdrag som tränare.

Hösten 2016 hade vi ett stort behov av tränare i verksamheten och inledde därför ett projekt med målsättningen att öka vårt egna antal egenfostrade tränare för att på sikt bli självförsörjande till vår verksamhet. Vi funderade mycket på hur vi skulle kunna ta hjälp av de spelare vi har i föreningen på ett bättre sätt. Vi vet t ex att en del spelare i tonåren slutar, av olika anledningar. Men det behöver ju inte betyda att resan inom föreningen tar slut. Här såg vi en möjlighet att fånga upp potentiella ledare. Det första steget i vår process blev att rekrytera spelare som slutat och några som var verksamma i våra äldre lag och därefter följde utbildning och den praktiska delen i själva träningarna.

Nu så här lite 1 1/2 år senare så blomstrar KB Ledarprogram. Från fyra ungdomstränare i knatteverksamheten hösten 2016 så har vi idag 22 tränare igång i föreningen. 12 st i knatte, 7 st på tjejsidan och 3 st på pojksidan. Detta är såklart mycket glädjande, men nu är vi redo att utveckla denna del ytterligare. Till hösten planerar vi att skapa ännu fler möjligheter för våra unga att ta steget att bli tränare. Både mer grundläggande utbildning, men samtidigt djupare utbildning inom pedagogik, ledarskap och vår egen spelarutbildning. Behovet för framtida tränare i föreningen är stort. Och vi ser stor potential hos våra äldre spelare och de unga tränarna att förtsätta sin resa i föreningen som tränare.

Vi startar därför nu under våren ett CSR projekt där vi söker samarbetspartners för att kunna finansiera denna satsning på våra unga ledare. Vi tror det är viktigt, för kommande generationer unga, att utvecklas inom idrotten både som spelare i ett lag och som tränare för ett lag. Det är något som de bär med sig hela livet och till en kommande arbetsmarknad är det oerhört värdefulla erfareheter dessa unga ledare tar med sig. Framöver kan näringslivet välja att vara en del av det! Mer information om hur företag kan hjälpa oss och hur samtliga som är knutna till föreningen kan hjälpa till kommer framöver. Tills dess får vi hoppas våren skyndar och säsongen kan börja!

Pelle Brädefors, Klubbchef Karlbergs BK