Ledarstaben förstärks med Douglas Jacobsen: ”Positiv miljö i Karlberg”

RedaktionenNyheter, Senior

Karlbergs BK får ett tillskott i tränarteamet till hösten. Douglas Jacobsen, 24, mer känd under namnet ”Coachdogge” på Twitter, ansluter till KB.

Douglas Jacobsen har spelat division 1-fotboll med Sollentuna FK senaste två åren. Parallellt har han blivit ett stort namn i sociala medier där han levererar korta fotbollsanalyser på framför allt mikrobloggen Twitter.

Nu har han bestämt sig för att avsluta den aktiva karriären helt och fokusera på tränarkarriären och på rollen som hjälptränare i KB under hösten.

– Sedan 15 års ålder har jag kombinerat min aktiva karriär som spelare med arbete som tränare. Jag känner sedan ett par år tillbaka att det är tränarkarriären som jag vill satsa på långsiktigt, och när en del spännande möjligheter dök upp i sommars känner jag att det är dags att foka 100% på tränarfronten istället för att försöka vara på två ställen samtidigt. Jag tror dock att jag som tränare kommer ha nytta av några års erfarenhet på hyfsad nivå som spelare.

Vad gjorde att valet föll på just Karlbergs BK?

– Precis som för spelare, är det väldigt viktigt att tränare väljer en miljö där man kan utvecklas. I Karlberg får jag komma till en positiv miljö och får jobba med duktiga och ambitiösa spelare som dessutom spelar en proaktiv fotboll med Kalle som tränare. KB har ju lyckats etablera sig som en klubb som bidrar med en utvecklande miljö med goda förutsättningar för spelare som vill något med sin fotboll… Jag hoppas och tror att det samma gäller för mig som tränare.

Många känner till dig som en stor Twitterprofil där du delar knivskarpa analyser till dina följare. Berätta om din fotbolls- och tränarbakgrund?

– Min fotbolls- och tränarbakgrund började faktiskt i Kanada där jag bodde under flera år. Bristande möjligheter till att spela ungdomsfotboll med rimlig kvalitet gjorde att mina första riktiga fotbollsupplevelser som spelare kom ganska sent och i universitets-sammanhang, såsom på Stanford University där jag var och tränade i 2011. Samma år (när jag var 15) började också mitt första tränaruppdrag, där jag tränade mitt High School lag. Båda min föräldrar har en bakgrund som idrottare och tränare på internationell elitnivå, så jag blev tidigt introducerad till ett professionellt förhållningssätt till idrott och tränarskap. Åren därpå och när jag flyttade hem till Sverige jobbade jag med målvaktsträning, individuell fotbollsträning och fysträning i kombination med mitt eget spelande på div 2/div 3-nivå. Mellan 2015-2017 och i takt med min UEFA A utbildning var jag involverad i ett projekt som hette Boys Academy FF, där vi som ny förening stod för ett tydligt (och något revolutionerande i Sverige) arbetssätt där spelarnas utveckling genom proaktiv fotboll stod i centrum. Under senaste 2 åren när jag själv spelat på div 1-nivå och studerat på heltid på GIH har jag ägnat min tid till individuell spelarutveckling, samt fördjupande analyser/projekt varav en del som publicerats på sociala medier och fått god internationell respons.

Vad vill du främst bidra med?

– Jag har fått mycket uppmärksamhet för min fotbolls-analytiska förmåga, men tycker en fotbollstränare ska kunna bidra med en helhet; jag har ett intresse för psykologi och drivs av att jobba med människor. Med KB i höst går vi mot en situation där vi har goda möjligheter att konkurrera i toppen om en uppflyttningsplats till division 1. I en toppstrid är det små aspekter som gör stor skillnad; Jag hoppas kunna vara en bidragande faktor till att dessa småbitar faller på plats för individuella spelare och för laget som helhet.

Vi hälsar Douglas Jacobsen välkommen till KB och önskar honom och laget lycka till under hösten!