Lennart Sandahl: ”Det har varit en fröjd att följa laget i höst”

kb-redNyheter, Senior

Karlbergs BK säkrade division 1-kval i sista minuten i lördags när Alexander Hedman placerade in segermålet på straff mot BKV Norrtälje. I en intervju berättar sportchefen Lennart Sandahl om känslorna efter framgången, truppbygget och tankarna inför kvalet.
Han avslöjar även hur KB lyckats hävda sig på den här nivån trots att man inte betalar en enda krona i spelarlöner.

Hur känns det att nå kval till division 1 igen?
– Det är så klart både otroligt roligt och samtidigt en rejäl portion stolthet. Det här är frukten av vårt långsiktiga arbete som påbörjades redan 2015 och som lett till en uppflyttning från division 3 samma år, division 1-kval 2016 och nu en ny chans till att ta oss upp i division 1 2018. Extra stolt är man över, den i våra ögon, vackra fotbollen vi spelar och att vi gör det med en medelålder på 20,8 år i truppen. Att publiken på hemma- och bortaplan berömmer oss för att spela en fin fotboll är något jag värdesätter högt. Vi i Karlbergs BK tror att det både lockar den typen av spelare som vi vill ha och, inte minst, att det är det bästa sättet att utveckla spelare till högre divisioner.

Ärligt talat, trodde du ens att det var möjligt efter fyra omgångar i serien när KB stod på 3 poäng och Vasalund redan sprungit från i toppen med full pott och vad har varit grunden till succén?
– Visst såg det inte jättebra ut där och då. Men någonstans så trodde jag nog ändå att vi skulle kunna blanda oss in i slaget om andraplatsen. Jag sa redan efter den fjärde omgången att vi får ställa in siktet på som bäst kvalplats. Vasalunds truppbygge i år var bättre än laget som åkte ur division 1 – ändå slog vi dem två av tre gånger (i Svenska cupen och i höstmötet i serien).
– Rent truppmässigt tycker jag att vi haft det näst bästa laget hela året men sen gäller det att få bitarna på plats. Unga spelare och en nygammal tränare i Kalle Karlsson tillbaka. Klart att allt inte kan sitta på några veckors försäsong. Vi hade svårt att göra mål i början på säsongen och helt avgörande var nog att vi hittade helt rätt med vår formation. Det har passat truppen utmärkt och vi dominerar spelet i de flesta matcherna. Det har varit skitkul att se laget växa under hösten och alla spelare och ledare med huvudtränare Kalle Karlsson i spetsen ska vara grymt stolta över sina prestationer.

Svenska cupen-mötet med Dalkurd i augusti inför över 1000 åskådare (officiell publiksiffra var 867 men det tillkom fler), seger över Vasalund på ett nylagt Stadshagen efter propagandaspel, avgörande matcher först inför över 500 åskådare borta mot Lidingö och sedan dramatik i slutsekunderna inför över 300 åskådare på Stadshagen mot BKV Norrtälje… hur kul har den här andra halvan av serien varit att följa KB från sidan?
– En fröjd givetvis. På förhand kunde man ju aldrig regissera sådan dramatik som vi fått vara med om i år. Med lite flyt hade vi ju slagit ut Dalkurd som kvitterade med ett sent mål och sedan avgjorde i förlängningen. Det hade kanske varit lite för bra för att vara sant med Karlbergs BK i ett tv-sänt gruppspel i Svenska cupen nästa år, haha.

Det är många som frågar om lagets målsättning och sånt. Kan du som sportchef klargöra vad KB:s a-lag prioriterar i sin verksamhet för det är väl egentligen inte ”den snabbaste vägen uppåt” i seriesystemet?
– Det enklaste sättet att gå upp i divison 1 är med en stor pengabunt att köpa in etablerade stjärnor för. Men är man en klubb som inte har de resurserna får man tänka på ett annat sätt. Var står vi i hierarkin inom Stockholmsfotbollen, vad kan vi göra som innerstadsklubb på den här nivån? För oss har det sedan vi åkte ur division 2 2014 handlat om att satsa på unga spelare som ser oss som en ultimat miljö för att utvecklas till (förhoppningsvis) spel på högre nivåer. Där har vi känt att det funnits ett tomrum som vi vill fylla i Stockholmsfotbollen.
– Genom att samla unga spelare tillsammans med en kompetent ledarstab som är duktiga på talangutveckling har vi kommit långt helt utan att betala några spelarlöner. KB har bevisat att vi kan slåss i toppen av division 2 och vi har flertalet spelare som fått chansen att spela både i division 1 och Superettan efter att ha varit hos oss. Om vi fortsätter att jobba metodiskt med att utveckla unga spelare, spela en utvecklande fotboll och förbättra organisationen år för år så är jag säker på att vi en dag kommer att vara en division 1-klubb.

Klubben planerar en supporterbuss och får man ihop tillräckligt många så rullar den mot Hudiksvall på lördag. Hade du ens kunnat drömma om det för, låt oss säga, ett år sedan?
– Haha, nej herregud. Det är ju sjukt roligt. Uppenbarligen har den offensiva, sevärda fotbollen och framgångarna mot Dalkurd, Vasalund och en spännande toppstrid – där vi till slut passerade både storsatsande Stocksund och Lidingö – skapat hajp kring KB. Extra roligt är det att våra gamla klubbikoner i pensionärsföreningen ”Gamla Karlbergare” dyker upp på matcherna i allt större skara, trots lite ålderskrämpor här och där. Det värmer oss i klubben ska ni veta!
– Förhoppningsvis får vi ihop ett stort supporterfölje till lördagens match för vi kommer behöva allt stöd vi kan få här i kvalet.

> Här kan du anmäla dig för att åka med supporterbussen på lördag.