Lennart Sandahl: ”Intressant att se vad vi kan åstadkomma i div 2 med vår modell”

kb-redNyheter, Senior

I söndags satte Karlbergs BK punkt för en säsong som slutade med succé och uppflyttning till division 2. Mannen bakom verket – mer än någon annan – är sportchefen Lennart Sandahl, 27.
Här berättar ”Lelle” om värvningsarbetet, hur han lyckas locka spännande nyförvärv utan att erbjuda löner och hur KB ska tackla utmaningen i landets fjärde högsta serie.

Till att börja med, en klassisk fråga: Hur känns det att ha grejat avancemanget?
– Självklart känns det helt underbart. Jag har svävat på moln i flera dagars tid. Direkt efter matchen var det dock mest bara lättnad. Det kändes bara så otroligt rättvist efter den otroliga höstsäsongen vi gjort (12 segrar på 15 matcher) och 1–0-segern (3–0 totalt) borta mot IFK Stockholm blev bara det sista kapitlet i boken. Att få lyckas med den här fenomenala bedriften tillsammans med spelare och ledare man tycker så mycket om är få förunnat.

Om vi tar det från början. Hur såg du på ditt uppdrag när du tillträdde i november förra året?
– Allt började ju med att Kalle (Karlsson) frågade mig om jag ville ta över rollen efter Andreas Fält (som slutade på grund av tidsbrist). Där och då var det rejäl uppförsbacke. Degraderade till division 3 var prio ett var att försöka behålla så många som möjligt av dem spelare vi ändå tyckte var värda att satsa vidare på. Av olika anledningar, jobb, flytt, motivationsbrist, blev det väl bara 4–5 spelare kvar till slut. Vi i ledarteamet (Kalle och assistenten Roger Svensson) var snabbt ense om att ”nya KB” skulle vara något helt annat än det KB som en gång gick upp till division 2. Vi skulle bygga en så proffsig miljö som möjligt, satsa på unga hungriga spelare samt några mer rutinerade som har tid och drivkraft att lägga ned så mycket tid som det faktiskt tar på den här nivån. Slut på tiden där man kunde träna 1-2 gånger i veckan och starta på lördagen. Vi skulle satsa på bra karaktärer, spelare som sätter laget främst, sköter sig på och utanför planen, och inte drar ner stämningen om de hamnar vid sidan. Det lyckades vi med väldigt bra så här i efterhand.

Lelle1

Vad säger du om truppbygget? Det var rätt stor omsättning på spelare  under vintern och fram till seriestarten?
– Nu talar jag ju i egen sak, men måste säga att jag är extremt nöjd med truppen. Som klubb har vi väldigt små resurser här i innerstan. Betalar inga löner men har lyckats locka en väldigt ung och talangfull grupp. Spelare som älskar att träna och som både trivs och passar bra med den attraktiva possessionfotbollen som Kalle Karlsson byggt upp under året. Spelare som vill något med sin fotbollskarriär och som pushar varandra varje dag. Som jag ser det kommer vi upp i tvåan i en väldigt bra sits. Vi har många spelare i bra ålder som borde bli ännu bättre med en riktig försäsong med laget och en spelidé klar redan nu. Dessutom med en lagsammanhållning starkare än jag någonsin upplevt under alla mina år. Det är klart att man kliade sig i skallen några gånger där i december/januari innan vi fick in några viktiga pjäser, men till slut blev det en homogen och sammansvetsad grupp – detta trots att vi har runt 20 nya spelare jämfört med förra säsongen.

Är det någon värvning du är extra nöjd med i efterhand, någon påskrift som du ser som ”‘nyckeln” och som värmde sportchefshjärtat extra mycket?
– Oj, jag skulle faktiskt inte kunna säga att det är en specifik spelare som har gjort det här möjligt. Vi fick in rätt spelare för oss i viktiga lägen. När vi hade tunt om försvarare tidigt i våras kom Sean Sabetkar och holländaren Gijs Niehe in under samma veckan och stärkte den lagdelen direkt. När vårsäsongens lagkapten Edwin Ekholm flyttade till Umeå och Gijs tillbaka till Holland, så klev Teiwo Thompson fram som en jätte bredvid Sean. Viktor Segerström och pr-succén Fernando ”Tito” Carrillo Iglesias (med nio år i Real Madrids ungdomsakademi) har gjort att målvaktssidan känts trygg hela året. Offensiva korten Mathias Karelius (AIK U19), David Lividikos (Nacka FF) och Modou Gassama (från Sollentuna FK i somras) har varit ovärderliga med sina poängproduktioner i höst. Modou gav oss en tyngd i anfallet vi saknade under våren. Kapten Keivan Keshavarz och Filip Mårtensson har sett till att balansen och bollvinnandet har fungerat på mittfältet. Det är många nya som klivit fram under olika perioder och gjort helt avgörande insatser sett över hela säsongen.

Du har en förmåga att ro i land spännande värvningar. Vad tror du KB har som gör att spelare väljer oss?
– Det blir vad man gör det till. Som innerstadslag i Stockholm brottas vi med små ekonomiska resurser och planbrist. Å andra sidan har vi ett centralt läge och ett upptagningsområde som gör att vi aldrig har problem att locka spelare. Det handlar mest bara om att locka rätt spelare för oss. Det har vi lyckats göra tillsammans i ledarteamet tack vare en attraktiv fotboll och en träningsvillig grupp unga spelare som talar gott om oss – samt givetvis att vi gjort resultat. Folk drar folk. KB är Kungsholmens stolthet och min vision är att vi ligger i division 2 och blir kända för att vara en klubb som släpper fram talanger och spelar rolig och utvecklande fotboll. Under året har vi lyckats bygga upp goda relationer med framför allt AIK, Vasalund och Sollentuna FK som gillar det vi försöker göra och har gott samvete släppt duktiga spelare till oss som inte riktigt tagit plats där eller behövt en ny utmaning. En annan sak vi gjort bra är att skapa drag kring A-laget. Vi syns och hörs på sociala medier och har en hemsida som är bättre uppdaterad än de flesta andra klubbar på den här nivån. Det är både roligt och viktigt att visa upp vår verksamhet vi försöker göra. Att vi har en bra lagsammanhållning syns nog både på och utanför planen.

Lelle2

Vad var det som gjorde att vi tog så få poäng i våras, enligt dig? Och vad anser du var nycklarna till lyftet under andra halvan?
– Egentligen spelade vi bra redan då, men vi var alldeles för ineffektiva. Flera matcher hade vi kanske 10–2 i målchanser och lyckades ändå inte vinna matchen. Det var parodi i flera fall och där tänker jag till exempel på Täby hemma (0–1) i andra omgången, där vi trots två man utvisade var laget som spelade bäst fotboll och förtjänade segern. Till hösten knöt vi näven, vi hade bara 14 poäng och låg i mitten med tio poäng upp till kval, men vi visste att det fanns mer att ta ifrån den här gruppen. Fick in några spelare och insåg att vi behöver springa mer i båda riktningarna. När målen började trilla in så växte vi egentligen för varje vecka och väl framme i kvalet kunde vi både spela bra fotboll och kriga i 90 minuter för att göra resultat.

Det var en ny roll för dig. Hur har året som sportchef varit?
– Oerhört utvecklande och roligt. Tanken var först att jag skulle vara backup-målvakt bakom Viktor, men när vi fick in Kevin och ”Tito” kändes det bara som en lättnad att kunna fokusera på allt runt omkring i stället för att träna bara för att vara redo om Viktor gick sönder. Jag brinner hårt för det här och tycker det är oerhört roligt att utnyttja och skapa nya kontakter inom fotbollen. Som liten satt man hemma i pojkrummet och missbrukade dataspelet Football Manager, nu gör jag samma sak fast på riktigt i division 2. Ska bli grymt spännande att se vad vi kan åstadkomma med vår modell i en betydligt bättre serie och nivå än division 3.

Hur nervöst har det varit att stå på sidan och se matcherna från läktarplats? Vi minns antydan till en klassisk ”pitch invasion” från dig när Tor Ranniste kvitterade med tio minuter kvar borta mot Uppsala-Kurd i våras…
– Haha, jag var nog inte speciellt populär hos domaren i Uppsala. Största omställningen att stå vid sidan är ju att man inte kan påverka resultatet. Som målvakt var jag väldigt verbal och aktiv, och det är svårt att inte leva sig in i matcherna på läktaren. Tror jag haft högst puls av alla i klubben varje gång domaren blåst igång matcherna. Har egentligen inte kunnat slappna av någon gång förrän vi haft ledningen med minst tre bollar. Och inte ens då alla gånger, minns ju när vi tappade 3–0-ledning till 3–3 borta mot IFK Viksjö. Men även om mitt hjärta får ta stryk av stressen så är glädjen/lättnaden när vi vinner nog ännu större än när man spelade själv. Vi runt laget lägger ner så oerhört mycket tid på det här så klart man lever sig in i matcherna. Resultaten styr mer eller mindre hur man mår de följande dagarna.

Lelle3

Nu är KB tillbaka i division 2. Hur ser du på klubbens situation idag jämfört med för ett år sedan?
– Jag tycker vi är betydligt bättre rustade den här gången. Vi har klubben bakom oss i satsningen på unga talanger och en tränare med en tydlig spelidé och som jag fungerar väldigt bra tillsammans med. Det är väldigt få gånger Kalle och jag varit totalt oense oavsett om det gäller rekrytering, spelidé eller laguttagning. Vi har spelare som fått hjärta för klubben på bara ett års tid och som vill fortsätta bygga vidare på det vi skapat tillsammans.

Vad behöver KB för att klara att etablera sig i tvåan?
– Egentligen ska vi nog bara fortsätta på inslagen väg. Vi har ett oerhört passningsskickligt lag och som i höst insett att man måste jobba hårt oavsett lag vi möter. I tvåan blir det ännu tuffare, jämnare matcher och vi kommer inte ställas mot några lag med dåligt tränade spelare. Talang och bredd har vi, självklart kommer vi leta efter spetsspelare som kan göra det lilla extra, men i grunden är vi väldigt nöjda med truppen vi har nu och behöver inte stressa i rekryteringen av nya. Det är viktigt att vi får in rätt karaktärer som förstår och står bakom det KB står för. Vi kommer också behöva träna hårdare och vara noggrannare i detaljerna.

Truppbygget är en sak – vad anser du att KB kan/bör förbättra till nästa säsong vad gäller saker runt omkring (matcharrangemang, träningsbiten, övriga resurser osv)?
– Vi kommer som sagt behöva träna mer. Tyckte vi hade en bra försäsong med fysträning på gym kombinerat med fotbollen. Vi var på träningsläger i Turkiet, något som blev en succé och som vi ska jobba mot att kunna göra till ett årligt inslag. Vi behöver få in fler personer runt laget. Någon som avlastar Janne med material och praktiska detaljer runt truppen. En lagledare helt enkelt. Vi behöver titta på hur vi kan utveckla matcharrangemanget där vi kommer fortsätta med att ha en speaker som står för musik, erbjuda ett större och roligare utbud av förtäring, och försöka skapa samarbeten med sponsorer som vill synas.

Det är redan spelare som hör av sig dagligen om att få komma och visa upp sig när träningen drar igång. Det blir hektiska dagar för dig kommande månaderna?
– Så är det. Tror det redan är 25-30 spelare som hört av sig och vi har naturligtvis inte plats för alla. Det blir ett jobb i att sålla och vara noga med att hitta spelare med rätt karaktär och den profilen vi söker. Passningssäkra, tekniska och hårt arbetande spelare. Antingen som är unga och utvecklingsbara eller erfarna och ändå har tid och lust att spela med innerstans bästa lag på den här nivån.

Slutligen: Om vi bortser från söndagen när avancemanget säkrades. Dela med dig av ett ögonblick, ett speciellt minne, som du kommer att bära med från den här säsongen!
– Finns naturligtvis många. Men det jag aldrig kommer glömma är känslan av att vi lyckats med vår målsättning. I söndags när det stod klart att vi tagit oss tillbaka till division 2 på bara ett år och fick fira det med allt vad det innebär på kvällen. Vi gjorde det med en nästan helt ny trupp, massor av talangfulla spelare som vi vände en tung vårsäsong till ”kvalbragd” som det stod på löpsedlarna vi fick från Expressen. Vi vann 12 av 15 matcher på hösten och det är inte lätt oavsett division. Vi slog alla lag i vår serie minst en gång, vi gjorde flest mål och släppte in minst. Det är inte mycket mer man kan begära och att få summera det med en kvalseger mot ett lag från högre division är utan tvekan mitt livs fotbollsminne.

/red

Kommentarer

kommentarer