Linus Gidlöf, 16, lyfts upp i a-laget: ”Han har övertygat”

RedaktionenNyheter, Senior

I lördags blev 16-årige Linus Gidlöf den yngste spelaren att tas ut i en matchtrupp för Karlbergs BK under hela 2000-talet. Nu går U18-spelaren in i permanent träning med a-truppen.
– Han han övertygat under träningarna hos oss, säger KB-tränaren Kalle Karlsson.

Den långa skadelistan under försäsongen har gjort att en rad spelare från U18 fått spelminuter i träningsmatcherna. I lördags fanns Linus Gidlöf med i truppen i seriepremiären mot Hudiksvalls FF. Han blev då med sina 16 år och 125 dagar den yngsta spelaren i KB under 2000-talet att tas ut i truppen i en tävlingsmatch (det tidigare rekordet hade Jonas Gardefuhr som var 17 år när han togs ut i serieepilogen mot Håbo FF 2016). Linus Gidlöf var nära att få komma in på planen, mittfältaren hade tagit av sig overallen och stod redo vid sidlinjen när huvuddomaren blåste slutsignal.
KB-tränaren Kalle Karlsson säger så här om den unge adepten, som nu lyfts upp för några veckors permanent träning med a-laget:
– Linus gjorde sin första träning med a-laget i januari-februari och övertygade direkt. Sedan har han successivt tagit för sig mer och mer. Han har en funktionell teknik och framför allt väldigt bra speluppfattning, vilket gör att han klarar sig i vårt höga tempo. Vi ser fram emot att se honom utvecklas mer i vår miljö under säsongen.

Redaktionen ställde några frågor till Linus Gidlöf.

Nu blev det inget inhopp – även om det var nära i slutet – men hur känns det att skriva lite KB-historia?
– Det var självklart roligt att vara med i matchtruppen i seriepremiären. Lite besviken är jag självklart över att jag inte blev inbytt i slutminutrarna men jag ska fortsätta att jobba hårt för att snart kunna debutera i en seriematch.

Du har tränat med a-laget en hel del sista veckorna och även gjort inhopp i träningsmatcher. Hur har det varit?
– Att få träna med a-laget är väldigt roligt och jag märker hur mycket jag utvecklas. Det är kul att få spela i ett så mycket högre tempo och även se hur det fungerar på en högre nivå.

Beskriv dig själv som spelare, vad är dina styrkor och vad behöver du jobba på?
– Jag spelar helst central mittfältare och jag ser mig själv som en spelfördelare. Mina styrkor är min spelförståelse och en-mot-en-situationer. Det jag främst behöver utveckla är min förmåga att ta snabbare beslut och att orientera mig bättre vilket givetvis hänger ihop och är väldigt viktigt i det höga tempot som är i a-laget.

Du spelar normalt i KB:s U18-lag. Vad är målsättningen för laget i år?
– I KB:s U18-lag som jag vanligtvis spelar med är målsättningen att komma så högt som möjligt i serien för att kvalificera oss till U19 division 1. Jag tror att vi har goda chanser att lyckas med det.

Din egen målsättning i år?
– Min egen målsättning för i år är att få spela så mycket som möjligt med a-laget och att få fler chanser i serien.

FAKTA
Namn: Linus Gidlöf. Född: 2002. Position: Mittfältare. Moderklubb: Djurgårdens IF. Kom till KB: 2019 (från Djurgårdens IF). Matcher för KB (seniorlaget): 0.