Ny Chefstränare för U-17

kb-pelleNyheter, Nyheter KB fotboll

U-17 har den senaste tiden genomgått förändringar på ledarsidan. Mattias Rölling-Hallongren beslutade sig för att flytta hem till Göteborg och utan assisterande tränare befann sig laget i ett prekärt läge. Efter diskussioner på kansliet beslutades det att Thomas Bahnson, Sportchef Ungdom, kliver in som Chefstränare med omedelbar verkan. Med honom som assisterande tränare/målvaktstränare kan vi även presentera Tim Eckerling, tidigare spelare i KB:s P-95.

Vi fick till en pratstund med Thomas…

Thomas, allt gick väldigt fort, hur gick tankarna när det började bli klart att U-17 uppdraget skulle ges till dig?

För det första så är det aldrig kul att förlora en tränare precis innan seriestarten, men som Göteborgare kan jag förstå Mattias (Hallongren) situation och ibland går det inte att undvika. Jag tänker främst på spelarna som under de senaste säsongerna sett flera tränare komma och gå och det har inte varit rättvist mot dem. För det andra så funderade jag på om jag skulle kunna kombinera min sportchefs tjänst med ett tränaruppdrag med denna omfattning. Men med det sagt så ÄR jag en fotbollstränare och U-17 är ett spännande uppdrag som jag definitivt finner inspirerande.

Du har haft några träningar och matcher med laget nu, vad kan du säga om din första tid med killarna?

Även om närvaron på mina två första träningar var väldigt låg så är det utvecklingen sedan dess jag vill fokusera på. Från att vara 8 spelare på träning till att vara 20-16-16-16 tycker jag är ett stort steg i rätt riktning. Jag sa det till Mathias Kallio (lagledare) när jag tog över att mitt första mål var att få 16 spelare som minst att delta kontinuerligt på träning. Nu är utmaningen att öka närvaron ännu mer. Vi har hunnit med att premiärspela i Sanktan P16 div 2B och det var skönt med en positiv start med en vinst med 3-2 mot Hammarby. Att spelarna lyckades ta ledningen 3 gånger om och dessutom sätta avgörande målet med en spelare mindre på plan säger mig att det finns en moral och inställning hos killarna som bådar gott för framtiden.

Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?

Jag anser mig vara en spelarutvecklare, ser inte resultat som det viktigaste utan resan som varje spelare tar är det allra viktigaste. Men med det sagt så är resultat i viss mån en hänvisning om hur spelarna utvecklas, det är utvecklande i sig att lära sig att vinna matcher och samtidigt spela bra fotboll. Jag är en krävande tränare som begär att spelarna visar god inställning när de sätter på sig KB kläderna, men även utanför planen. Jag anser att var sak har sin plats och jag kan absolut vara lättsam och skämtsam, men inte när det är dags att fokusera.

Vad är klubbens förväntningar på dig och vad är din personliga målsättning denna säsong?

Som Sportchef Ungdom så är klubbens förväntningar på mig samma som mina förväntningar hade varit på en extern tränare för U-17. Jag vet vad KB står för och det är min skyldighet att respektera KB:s profil och riktlinjer. Uppdraget går ut på att de närmsta åren utveckla spelarna så att de ska kunna ta nästa kliv upp till U-19 och sedan hålla för seniorfotboll i reservserien och på sikt i KB:s seniorer. KB:s ambition är att fler ungdomsspelare ska nå hela vägen till A-laget och även om inte alla kan lyckas så vill jag åtminstone att en eller två spelare går hela vägen och att så många som möjligt fortsätter att spela fotboll även när de lämnar ungdomsfotbollen. Denna säsong är målsättningen förutom att utveckla varje spelare att göra en bra säsong i P16 div 2B med fler poänggivande resultat än förluster. Jag vill även att laget ska vara ett sammansvetsat gäng där kamratskap och glädje är huvudingredienser.

Som avslutning undrar vi om du har du någon specifik spelfilosofi?

Det har jag, och det är den typen av fotboll jag gillar att titta på som jag förespråkar som tränare. Spelarna ska kunna hålla bollen inom laget och hitta varandra med kombinationer, men även kunna anfalla med fart och effektivitet. Jag älskar en perfekt djupledspass- och löpning t.ex. Med tiden kommer vi även arbeta mer med hög press och direkt återerövring av bollen som också är den röda tråd som KB håller på att få fram. U-17 kommer i så stor utsträckning som möjligt spela likadant som U-19 och A-laget för att göra övergången så smidig som möjligt för spelarna.

Vi tackar Thomas för pratstunden och önskar U-17 lycka till denna säsong. Ni kan följa lagets framfart på KB:s hemsida, deras lagsida på MyClub samt på KB:s sociala medier.

/red