Porträtt: ”Vi ska ha världens bästa verksamhet”

kb-pelleNyheter

Vintern har kommit och uppehållet för seriespel fortsätter. Innan säsongen drar igång igen på allvar i vår, förbereder flera ungdomstränare i Karlbergs BK sina lag inför nästa år. Martin Westerberg, huvudtränare för U-18, är en av dem. Efter en träning i början av december träffades vi på Stadshagens IP för att prata om laget, målsättningar, sin egen tränargärning och hur man jobbar för att erbjuda kvalitativa träningar för alla fotbollsspelande ungdomar i KB.

Martin är 27 år gammal och utbildad civilekonom. I tre år har han varit tränare för olika ungdomslag i KB och inför detta år har han hand om U-18 laget, men varför blev det KB från början?

– Jag hade varit borta från fotbollen ett tag. Jag pluggade i Borås i fem år och kom tillbaka till Stockholm och ville jobba med fotbollen igen på något vis. Då ville jag till en klubb som låg centralt i Stockholm, som är lätt att ta sig till i samband med arbete och liknande. Jag ville att det skulle vara en breddförening utan elitsatsning, för jag ville utveckla min egen roll först innan jag kommer till en sådan miljö där man ställer sådana krav. Jag vill jobba med utbildning för det är det primära inom ungdomsfotbollen, inte resultat eller snabba vinster. Det handlar om att alla som tillhör laget ska ha möjligheten att bli så bra som de vill.

För Martin var valet av Karlberg naturligt, även om han knappt hade någon kontakt med klubben innan han gjorde sin entré. Även i början av sin tränarkarriär i KB var det nära samarbetet med klubben och en röd tråd ganska frånvarande om man jämför med idag.

– Då var det mer: ”Här har du dina kläder, där är ditt lag.” Men nu känner jag att det är mycket mer kontakt, utbildning och uppföljning på det vi gör och vi jobbar mycket mer strukturerat än vad vi gjorde för tre år sedan. Det är en stor skillnad på de bitarna.

Precis som hans kollegor betonat var Johan Wilnys inträde i klubben en milstolpe. När en röd tråd väl kom innebar det förändringar till det bättre i alla avseenden, framförallt i det långsiktiga arbetet.

– Hela föreningens lag följde liksom inte klubbens direktiv på samma sätt. När Johan kom in styrde han upp lite mer och hade en kontinuerlig kontakt med tränarna, försökte skapa sig en bild av vilka ledarna var.

– Det man kan se, efter de tre år som jag jobbat utifrån profilen klubben försökt ha de senaste åren, är att spelarna har gjort resan och verkligen blivit duktiga fotbollsspelare och fått en god utbildning. Sedan finns det alla möjliga olika nivåer utifrån ambition och intresse, men alla har blivit välutbildade fotbollsspelare, när det kommer till terminologi, hur man förhåller och orienterar sig på planen samt hur man jobbar som ett lag. Alla de bitarna sitter djupt.

Karlberg har som bekant börjat anställa externa tränare med utbildning till sina ungdomslag – Martin själv är en av dem och har gått UEFA B. Enligt Martin är det ett fullt logiskt och vettigt beslut.

– Jag tänker att det är precis som vilken ungdomsverksamhet som helst. Som förälder tror jag att man förväntar sig någon form av kvalitet på det ens barn ägnar sig åt. Det är helt naturligt att man i hästhoppning har en utbildad hästhoppningsinstruktör. Det är väldigt få idrotter som har en handuppräckning som man har i fotbollen: ”Vilken förälder vill leda fotbollslaget?”

En av grundpelarna i KB:s ungdomsverksamhet är att alla ska få vara med och ha möjligheten att spela fotboll. Däremot finns det träningsgrupper i åldrarna 16 till 19 där man inte är garanterad speltid för att man är med i laget, som det generellt sett är i den övriga verksamheten.

– Det är för de som vill satsa mer på sin fotboll, sedan ska det såklart finnas ett parallellspår att alla som vill fortsätta spela fotboll ska få göra det.

– Det är ju ingen som inte kommer få fortsätta i den grupp 00:or som kommit upp. Däremot kommer de som kanske inte är där tillräckligt ofta få veta att det kommer krävas mer om du vill fortsätta spela matcher och tillhöra det laget.

Är inte det en sorts elitverksamhet?

– Jag tycker att vi i några avseenden bedriver en kvalitativ verksamhet, om man tänker sig att vi har externa huvudtränare och assisterande tränare som är väldigt utbildade. Vi har fystränare som hjälper till och stöttar upp, vi har målvaktstränare, bra träningsförutsättningar, vi spelar i avancerade serier. Så om man ser det från det hållet – ja, men om man jämför med till exempel AIK:s eller Djurgårdens verksamhet så är det såklart annorlunda. Där är ledarna heltidsanställda och deras spelare kanske går i fotbollsgymnasium eller liknande, så det är kanske en mer elitistisk verksamhet. Jag skulle inte säga att vår verksamhet är elitistisk på det sättet att den är uteslutande.

Som Martin tidigare nämnt ska det alltså finnas plats för alla, för de som vill spela fotboll för att det i första hand är kul och för de som har ambitionen att spela på en högre nivå. Martins roll är en viktig pusselbit för båda ”parter”, även om han menar att också spelarna har ett stort ansvar.

– Jag ser min roll som att utbilda de som kommer spela i det här laget nästa år att vi ska ha ”världens bästa” verksamhet så gott som det går utifrån vad vi tränare kan erbjuda. Sedan så är det upp till spelarna själva, om de vill komma på ett pass i veckan eller fyra pass i veckan, om de väljer att lyssna och ta till sig eller om de tycker bättre själva – det är ju helt deras val, vilken utveckling de vill ha. Men alla spelare ska ha all möjlighet i världen att maximera sin utveckling, om de har den ambitionen. Det finns ju såklart de som fortfarande tycker att det är svinkul att lira fotboll, och de som ser sig själva spela på en högre nivå – Allsvenskan, Superettan, utomlands. Det ska finnas plats för alla, och allas ambition ska tillgodoses så gott det går.

Ett ämne som ofta är uppe för debatt inom ungdomsfotbollen i Stockholm är huruvida fokus på resultat eller utveckling ska komma i första hand. Martin är självklar i sin åsikt, och berättar om hur han ser på det hela.

– Jag tycker att matchen har ett onödigt stort fokus inom ungdomsfotbollen mot vad den borde ha. Jag tycker att det är så från ledarhåll, i utbildningar, inom förbund och så vidare. Matchen blir upphöjd som veckans höjdpunkt, samtidigt som vi inte ska ha seriespel i vissa åldrar. Föräldrar kommer inte och tittar på träningar, men de kommer och tittar på matchen. Det är ju på träningen som de lär sig och utvecklas.

Martin menar också att många lag tappar bort det verkliga fokuset, det vill säga utvecklingen i spelet och hos spelarna själva. Fram till 14-15 års ålder behöver man inte göra något annat än att fokusera på utvecklingsmålen, tycker Martin och utvecklar.

– Det känner jag ibland, att tränare som står och hejar på väljer bort de långsiktiga målen i matchen som man försöker arbeta efter. Har man jobbat på offensiva omställningar på träningarna ska man genomföra offensiva omställningar på matchen, då ska man inte hålla på med en massa andra grejer.

Trots sin tydliga vision ser Martin inte sig själv som a-lagstränare inom i alla fall den närmsta framtiden. Han anser att det finns ett värde att stanna kvar och göra det bästa av det han har påbörjat.

– Just nu tycker jag att det är sjukt kul att jobba med ungdomar. Jag tycker att det kan finnas i en hets i tränarkåren, att de som är mellan 25 och 35 och gått första tränarutbildningen ska bli nya Mourinho. Där är inte riktigt jag. Jag har varit i föreningen i tre år och har lärt mig jättemycket. Jag har ingen ambition att för tillfället att göra något annat än att se till att den verksamhet jag är i blir så bra som det bara går. Ungdomsfotbollen är där jag ska vara just nu.

Det är tydligt att KB har anlitat rätt typ av tränare för den ambition man har. Utveckling och samhörighet är tillsammans med föreningsdemokratin tre viktiga fundament för KB, precis som Martin och hans kollegor ger uttryck för. Efter att ha intervjuat flera tränare märks det att den röda tråd som enligt Martin inte tidigare fanns på samma sätt som nu, har stärkts av de externa tränare som kommit in i klubben. Med ödmjuka steg tar sig Karlbergs Bollklubb framåt in i en spännande framtid, med siktet skarpt inställt på att hitta sin position i svensk fotboll.

Kommentarer

kommentarer