Roger Svensson: Kontinuiteten har varit nyckeln för KB

Lennart SandahlNyheter, Senior

Roger Svensson

Redaktionen pratade med Roger Svensson som är en lika mångårig som uppskattad ledare i a-laget.

Grattis till kvalplatsen! Hur är känslorna inför mötena mot hårdsatsande Hudiksvall och Linköpings City – har KB någon chans?

– Tack! Det här trodde jag inte när säsongen började!

– Känslorna inför matcherna är tudelade. Dels är vi jäkligt taggade på att göra en bra prestation, men samtidigt är vi medvetna om bägge lagens kvaliteter. Så det kommer att bli en svår och tuff utmaning för oss, men jag tror att vi kan matcha dem. Vi hoppas att supportrarna kan ta sig ända till Hudik för att stötta oss. Det kommer vi att behöva.

Många har höjt på ögonbrynen för KB:s snabba utveckling. Så sent som 2014 åkte vi ur division 2 och nu kvalar klubben till division 1. Vad skulle du säga har varit nyckelfaktorerna till framgången i år?

– Det finns ett flertal anledningar till framgången i år. Dels så har vi haft kontinuitet både på ledarsidan och spelarsidan där många spelare finns kvar från året i 3:an då vi började detta lagbygge, och samtidigt har vi också en klar spelidé där vi känner oss trygga i vårt grundspel. Att vi sedan har förstärkt på några positioner har spetsat till gruppen och gjort oss bättre både på plan och i omklädningsrummet gör ju sitt till paketet.

Du har varit i klubben i många år, nu som målvaktstränare och en av två assisterande tränare – tillsammans med Johan Grahn – till Kalle Karlsson. Hur har föreningen utvecklats sedan du kom till KB?

– Vi har tagit stora steg, både på ungdomssidan och herrsidan. KB har växt något enormt på ungdomssidan, och det ser vi i vår verksamhet, då ett flertal spelare från junior-leden sätter avtryck i herrlaget.

– Klubben har blivit mer professionell på många plan. Det märker man i styrelsebeslut som tas, arbetet inom kansliet på både ungdom och herrsidan. Sedan tycker jag att anställningen av Lennart Sandahl som Sportchef och Kalle Karlsson som Chefstränare spelar stor roll. ”Lelle” kommer in i sin roll med en förståelse för verksamheten och KB som klubb då han själv har lirat fotboll på elitnivå, som jag tror är vital för klubbens framgångar.

– När det gäller Kalle så har KB har aldrig haft en mer noggrann och professionell tränare någonsin. Vi har haft duktiga tränare under åren, med Patrik Sandberg och Mikkel Jensen som exempel, men Kalle har verkligen höjt ribban. Jag, Kalle, Johan, Ida Wiberg (fysansvarig) och Lelle trivs bra tillsammans, och har ett arbetssätt där vi kompletterar varandra.

På lördag väntar en svår bortamatch mot Håbo som jagar nytt kontrakt. Resultatet spelar heller ingen roll för vår slutplacering i tabellen. Hur går tankarna inför matchen?

– Vi åker dit för att vinna matchen, helt klart. Självklart kommer vi att rotera lite, då vi har några som har spelat väldigt mycket på senaste tiden. Håbo är ett bra fotbollslag, och jag såg dem live för ett par veckor sedan mot Norrtälje. Deras 5-0 vinst mot starka FC Gute är ju riktigt imponerande. Vi förväntar oss en tuff match.

/red