Två KB-lag deltog i profilcup

kb-andersNyheter KB fotboll

Tim Luoma kämpar tillsammans med Gustav Carstelius mot HooGee från Esbo. Foto: Caj Luoma

Veckan före midsommar deltog två av KB:s 11-åringslag i Alandia cup i Mariehamn på Åland.

Cupen är av särskilt intresse för alla KB-lag, då den är med på listan över profilcuper som KB tillämpar för första gången 2015. Syftet med profilcuperna är att KB ska rekommendera cuper som föreningens lag ska delta i.

Cuperna bedöms utifrån kvalitet på motstånd, planer, mat, förläggningar etc. Det ska kort och gott gå ut på att hitta cuper som passar vår förening.

Underförstått handlar det också om sportslig och ekonomisk rättvisa. Alla lag/ålderskullar bör ha ungefär samma möjligheter att delta i cuper, oavsett hur duktiga föräldrarna är på att samla ihop pengar. Vi tror inte heller på att åka för långt bort i unga år. Ungdomarna bör ha något att se fram emot även i äldre åldrar.

Alandia cup har arrangerats varje år sedan 1978 av IFK Mariehamn och det är en förening KB har goda kontakter med.

Caj Luoma, förälder i KB P 04 vit, ger feedback från cupen på Åland:

– Turneringen var välarrangerad och medförde möjlighet för spelare och föräldrar att svetsas samman och bygga upp lagandan.

Motståndet var tufft. För vårt lag blev det två vinster, två oavgjorda och tre förluster. Vi gick inte vidare från gruppspelet, men fick totalt sju matcher i gruppspelet. Sedan arrangerades träningsmatcher om man inte gick vidare från gruppspelet. Vi spelade en sådan match, säger Caj.
Turneringen arrangeras endast för 11-åringslag och inte mindre än 116 lag deltog. 76 pojklag och 40 flicklag är nytt rekord för cupen. Matcherna spelas huvudsakligen på naturgräs men även på konstgräs.

Merparten av lagen kommer från Finland. Men även lag från Sverige (inga andra från Stockholm), Åland och Estland deltog. För första gången på många år deltog inte något engelskt lag.

De sociala aktiviteterna som ingick var bowling, badhus, besök på museifartyget Pommern, disco, ledarträff och Veikkausliiga-matchen IFK Mariehamn – KuPS. Veikkausliiga är Finlands motsvarighet till Allsvenskan.

Några av Ålands absolut mest framstående och populära idrottsprofiler höll i prisutdelningen. Det var de allsvenska fotbollsspelarna Adelina Engman (Göteborg FC) och Daniel Sjölund (IFK Norrköping) samt boxaren Robert Helenius som hittills gått 21 matcher som proffs och vunnit alla.

Caj, Alandia cup är ju känd för sin goda mat. Vad tyckte du om den?

– Jag gillade den, men min åsikt delades inte av alla. Sedan valde vi att bo på Gröna Uddens camping och det tyckte vi var toppen.

Alandia cup kommer att ligga kvar som en profilcup även 2016. För de pojk- och flicklag, födda 2005, som ska anmäla sig till nästa år gäller följande rekommendation inför hösten: Anmäl er så snart anmälningarna öppnas upp, då cupen i regel blir fullbokad inom en vecka. Antalet lag är begränsat.

/red