”Vi har skapat en fantastisk lagsammanhållning”

kb-redNyheter, Senior

Lennart Sandahl, 26, klev in som spelande sportchef i Karlbergs BK i höstas. Inför seriestarten passade vi på att ställa några frågor kring hans arbete, nyförvärven och KB:s nya strategi.

Du tog över som sportchef i höstas efter avgående Andreas Fält. Hur har ditt arbete sett ut sen oktober och vad har strategin varit när du och tränarteamet byggt truppen?
– Det har varit en fantastiskt rolig resa för mig på försäsongen. Tänk dataspelet Football Manager – fast på riktigt! Skillnaden är väl att jag inte direkt har några miljoner euro att bolla med. Skämt åsido så har det varit mängder av mejl och samtal med aktuella spelare som vi velat knyta till oss. Dessutom en hel del jobb med att organisera träningslägret till Antalya som vi åkte på i mars. Tillsammans med tränarteamet har jag jobbat efter att förändra, och i våra ögon förbättra, profilen för Karlbergs herrlag. Eftersom vi, till skillnad från flera av konkurrenterna i serien, inte kan locka med pengar så måste spelarna lockas hit av andra anledningar. För glädjen, gemenskapen och för att de vill utvecklas som fotbollsspelare.
– Vi lyckades behålla flera viktiga nyckelspelare och har sedan fyllt på med massor av unga, hungriga och träningsvilliga spelare som ser KB som en språngbräda mot högre divisioner. Allt sammantaget har vi lyckats skapa en fantastiskt fin lagsammanhållning – där veckan i Turkiet blev en succé – och god kvalitet på träningarna. Förhoppningsvis kan det räcka långt både för individerna och för laget den här säsongen.

KB åkte ur division 2 förra säsongen. Har det varit svårt att locka spelare till klubben?
– Det har definitivt varit svårare i division 3. Självklart siktar alla spelare så högt som möjligt, samtidigt som vi fått lida av tappad status i Stockholmsfotbollen. Kan erkänna att det såg lite tufft ut där inför jul då vi tappade några tongivande spelare för studier på annan ort. Men vi trodde på strategin, folk drar folk, och när vi till slut fick islossning med några spännande namn, ja, då har det till och med varit så att vi den sista månaden fått neka duktiga spelare plats i laget.

Vad säger du om nyförvärven (kan växa till 15 innan dagen är över)?
– Jag tycker verkligen att vi fått till det bra sett till förutsättningarna. Eftersom jag själv spelade i division 1 för några år sedan kan jag definitivt se potential hos flera av våra unga nyförvärv. De har alla möjligheter att nå dit om de gör en bra säsong hos oss. Ska jag nämna ett nyförvärv som känns extra bra är det vår defensiva mittfältare Keivan Keshavarz från Sollentuna FK i division 2. Trots anbud från div 2 valde han att komma till oss för att bli en nyckelspelare. Han tror på det vi försöker göra, trivdes i gruppen, och det värmer en sportchefs hjärta att höra. Tycker även att det är extremt roligt att vi lyckats bygga en god relation med Vasalunds IF, där duktige målvakten Viktor Segerström och mittbackslöftet Sean Sabetkar hämtades ifrån. Nu på slutet har vi även fått se glädjande exempel på spelare från de egna leden som tar för sig när de får chansen.

Vad ger du dig själv för betyg för mercaton?
– För att vara min första mercato måste jag ändå ge mig själv väl godkänt. Tycker jag har använt mitt kontaktnät så gott jag kunnat. Sedan är man aldrig ensamt ansvarig på den här nivån. Många värvningar är gjorda på rekommendation av våra befintliga spelare eller ledare. Precis som vi lade upp strategin i höstas. På det sättet har vi kunnat säkerställa att det är bra killar som fått visa upp sig hos oss. Att spela i KB ska vara mer än fotboll. Vi ska ha roligt både på och utanför planen och då är det extremt viktigt med rätt karaktärer i laget. Det tycker jag vi lyckats med alldeles utmärkt och jag har nog själv aldrig haft så roligt med mina lagkamrater som jag har nu.