Wiorek: ”Alltid tyckt Karlberg spelar en fotboll som passar mig”

kb-redNyheter, Senior

Axel Wiorek, 22, anslöt till Karlbergs BK i vintras från Sollentuna FK i division 1. Här berättar han om första intrycken i sin nya klubb, träningslägret på Cypern och i vilka positioner han ser sig själv kommande säsong.
– Mina första månader i klubben har levt upp till de höga förväntningarna jag hade, säger mittfältaren.

Klar för Karlberg efter många år i Sollentuna. Varför blev det KB för dig?
– Under min tid i Sollentuna blev det många minnesvärda matcher mot KB. Jag har alltid tyckt att Karlberg spelar bra fotboll som passar mig. Dessutom kände jag flera i laget sedan innan, hade mer eller mindre koll på de flesta och visste att de är hungriga, talangfulla fotbollsspelare. Jag hade också en känsla av att stämningen är KB är väldigt bra, att kulturen här är något man vill vara en del av.

Berätta om din första tid i klubben?
– Mina första månader i klubben har levt upp till de höga förväntningar jag hade. Jag trivs utmärkt i laget, både på och utanför planen. Träningarna är stimulerande, många touch på boll och spel i högt tempo. Det är hög nivå och mycket glädje. Jag tycker också att jag personligen har haft en fin försäsong hittills. Nu är det bara att tuta och köra.

Ni är på träningsläger på Cypern. Vad är det som är så viktigt med att komma iväg på det här sättet?
– Det är inte lätt att förklara exakt vad som händer på träningsläger rent gruppdynamiskt, men för att förenkla saken bryts exempelvis grupperingar sönder och nya sociala band skapas. Med det sagt märkte jag redan från början att KB är en enda stor grupp rent socialt och inte alls uppdelad. Det är nog tack vare att det gamla gardet är välkomnande och omtänksamt. Lägret har varit fantastiskt. Jag tar med många goda minnen härifrån.

Vilken position ser du dig själv som i laget?
– Under min tid i seniorfotbollen har jag spelat defensiv mittfältare, men under de senaste åren har jag utvecklat egenskaper som gör att jag gärna ser mig själv högre upp i banan. Det intressanta är att Kalle Karlsson såg samma sak redan efter första träningsmatchen. Jag spelar gladeligen i alla positioner på mittfältet, men visionen är nog att spela som en av två forwards, den som är lite mer släpande, alternativt bakom anfallarna. På träningarna söker jag mig ofta utåt kanterna, och skulle trivas bra på högervingen också.

Tuff konkurrens eller är du given startspelare?
– Det är tuff konkurrens i alla lagdelar. Det som talar för mig är min mångsidighet, men självklart måste man som fotbollsspelare i ett lag med ambitioner visa, i varje match och på varje träning, att man är värd att ta en plats i startelvan. Fotbollen är rättvis. Goda prestationer ger förtroende, formdippar ger mindre roliga konsekvenser. Jag har dock varit i sådana situationer förut och hanterat det bra. Jag är här för att hjälpa KB på alla sätt jag kan.

Målsättning i år?
– Jag är här för att vinna division 2 norra Svealand.

FAKTA
Namn: Axel Wiorek. Född: 1996. Position: Offensiv mittfältare. Moderklubb: Helenelunds IK. Kom till KB: 2019 (från Sollentuna FK).